Žan Zupan in soigralci so s prebojem v finale presegli pričakovanja v letošnji sezoni. Foto: HK Triglav
Žan Zupan in soigralci so s prebojem v finale presegli pričakovanja v letošnji sezoni. Foto: HK Triglav

Za ljubitelje hokeja, ki v Sloveniji prisegajo na večne derbije in obračune med rdečimi in zelenimi, je bil tako vrhunec dogajanja že pred dvema mesecema. V polfinalu sta se pomerila najmočnejša slovenska kluba. Ljubljančani so v seštevku dveh tekem odpravili Jeseničane z 8:0. V Podmežakli je bilo 3:0, 8. februarja v Tivoliju pa kar 5:0.

Že po nastopih v rednem delu in razvrstitvi ekip v DP-ju je bilo jasno, da v tej sezoni ne bo tradicionalnega obračuna v velikem finalu. Po rednem delu so hokejisti SIJ-a Acronija Jesenic, ki so v tej sezoni branili naslov, zasedli prvo mesto.

SŽ Olimpija, ki je v rednem delu nastopala večinoma s pomlajeno zasedbo (le na obeh derbijih z Jeseničani s prvo ekipo), pa je bila šele četrta in tako sta se tekmeca znašla v paru že v polfinalu.

SŽ Olimpija se je uvrstila v končnico Lige IceHL, v četrtfinalu pa je po hudem boju izgubila na sedmi tekmi v Beljaku z 1:4. Foto: www.alesfevzer.com
SŽ Olimpija se je uvrstila v končnico Lige IceHL, v četrtfinalu pa je po hudem boju izgubila na sedmi tekmi v Beljaku z 1:4. Foto: www.alesfevzer.com

Triglav se je uvrstil tudi v finale Lige IHL
Takšen razplet pa je ponudil redko priložnost enemu od preostalih klubov v Sloveniji, da pride do velikega finala. Izkoristili so jo Kranjčani, v polfinalu so premagali Slavijo Junior z 2:1. V tem drugem polfinalnem paru je tako odločala le ena tekma. Kranjčani so dosegli največji klubski uspeh do zdaj na domači sceni.

Kranjčani bodo po koncu finalnih bojev državnega prvenstva še nadaljevali sezono, saj so se uvrstili tudi v finale Lige IHL, po moči tretjega regionalnega tekmovanja, v katerem nastopajo slovenski klubi.

Šivic: V Kranju je zelo težko igrati
Za SŽ Olimpijo je mednarodna sezona že končana, potem ko so po ostrem boju z Beljakom izpadli po sedmih tekmah Lige IceHL. Na domači sceni bodo lovili dvojno krono, saj so septembra na Bledu v finalu Pokala Slovenije premagali Jeseničane s 3:1.

"Prva tekma v Kranju, kjer je zelo težko igrati. Triglav je verjetno tretja najboljša ekipa v Sloveniji in da smo z njimi imeli že na Pokalu Slovenije kar nekaj težav. V pripravah na tekmo smo šli dan po dnevu, kot smo šli v Ligi IceHL. Od fantov pričakujem in zahtevam, da bodo pravi in igrali, kot znajo. Daleč od tega, da bo tekma lahka, morali se bomo potruditi za zmago. Predvsem od fantov pričakujem, da se bodo tekme lotili z vso resnostjo do kluba in do številke ter imena na dresu," je pvoedal trener Mitja Šivic.

V torek v Tivoliju vstop za simboličnih 1,5 evra
V finalni seriji bodo igrali na dve zmagi. Kranjčani so bili v rednem delu tretji, Ljubljančani pa četrti, zato ima Triglav prednost domačega ledu. Druga bo v torek ob 18.00 v Ljubljani (vstopnica stane le simboličnih 1,5 evra), morebitna tretja pa 7. aprila znova v Kranju.


Finale, prva tekma, sobota ob 20.00:
TRIGLAV – SŽ OLIMPIJA

Druga tekma, torek ob 18.00:
SŽ OLIMPIJA – TRIGLAV

Igrajo na dve zmagi. Morebitna tretja tekma bo 7. aprila v Kranju.