Prvega naslova ne pozabiš nikoli. Ta lovorika ima vsekakor poseben lesk. Jeseničani so bili v Jugoslaviji kar 23-krat državni prvaki, Olimpija pa osemkrat. Zadnjič leta 1984, ko je v Podmežakli odločil Matjaž Sekelj, ki je bil leta 1992 glavni trener zmajev. Z 31 leti je prevzel to odgovorno funkcijo.

Olimpija Hertz - Acroni Jesenice, sedma tekma finala DP-ja 1992

Olimpija po zaostanku z 1:3 v zmagah izsilila sedmo tekmo
Železarji so v finalni seriji vodili že s 3:1 v zmagah, a so se zmaji vrnili. Peto tekmo so dobili s 3:0, šesto v Podmežakli pa s 5:2. Olimpija je prvo tretjino sedme tekme dobila z 2:1, nato pa je odlični vratar Cveto Pretnar klonil le še enkrat. Odločilni zadetek je v 47. minuti dosegel Marjan Kozar.

Vzdušje na Celovški 25 je bilo sijajno že precej pred prvim metom ploščka sodnika Karla Korentschniga. Avstrijci so delili pravico na vseh derbijih in pritožb je bilo precej manj kot v zadnjih letih.

Zmaji so se prebudili po zaostanku
Na sedmi tekmi so povedli železarji. V 13. minuti je Murajica Pajič z desne strani z diagonalno podajo zaposlil Matjaža Kopitarja. Zdajšnji selektor Slovenije je zadrsal za vrata Olimpije in plošček od drsalke vratarja Luke Simšiča poslal v mrežo. Le dve minuti zatem je Nikolaj Maslov lepo zaposlil Roka Rojška, ki je z močnim strelom ukanil Pretnarja za izenačenje. Pol minute pred koncem prve tretjine je po akciji Dejana Kontreca v gneči pred vrati Toni Tišler pospravil plošček v mrežo za vodstvo zmajev.

Gorenc izenačil pet sekund po golu Kopitarja
Po pol ure igre je Maslov s palico nepravilno zaustavil prodor Andreja Razingerja. Prednost igralca več je hitro unovčil Sergej Varnavski, spremenil je smer ploščka po strelu Sergeja Borisova. Jeseničani so dobili zalet in v 33. minuti so znova povedli. Bojan Magazin je poslal plošček pred vrata, kjer je Kopitar iz bližine matiral Simšiča.

Navijači Olimpije so metali na kovance na ledeno ploskev in tekma je bila za krajši čas prekinjena. Jeseničani niso bili zbrani, ko se je srečanje nadaljevalo. Takoj po sodniškem metu na sredini igrišča je Andrej Martemjanov na levi strani našel Marjana Gorenca, ki je z izjemnim diagonalnim strelom izenačil na 3:3.

Natančen strel Kozarja prevesil tehtnico na stran Gorenjcev
V zadnji tretjini je potekal taktični boj in jasno je bilo, da bo prvi gol ključen. Po sodniškem metu je Marjan Kozar v 47. minuti z močnim strelom od daleč ukanil Simšiča. Jeseničani so nato z disciplinirano igro ohranili minimalno prednost.

Varnavski odlično izvedel kazenski strel
Minuto in pol pred koncem je Sergej Povečerovski (v tretjem podaljšku je odločil tretjo finalno tekmo v Tivoliju) z imenitno podajo zaposlil Varnavskega, ki je že preigral Simšiča in zadel zunanji del mreže. Vratar Olimpije je vrgel palice proti Varnavskemu in sodnik Korentschnig je pokazal na kazenski strel. Odlični napadalec je bil natančen.

Zvone Šuvak, Drago Mlinarec in soigralci se v Tivoliju veselijo prvega naslova v samostojni Sloveniji.
Zvone Šuvak, Drago Mlinarec in soigralci se v Tivoliju veselijo prvega naslova v samostojni Sloveniji.

Navijači so na led zmetali plastenke piva, kovance in še številne druge predmete. Vsi igralci so odšli v garderobo. Ko so se vrnili, je morala Olimpija tvegati brez vratarja, Nikolaj Varjanov pa je zatresel prazno mrežo za potrditev naslova. Kapetan Jesenic Drago Mlinarec je dvignil pokal za prvi naslov državnih prvakov.

Kopitar odločil sedmo tekmo leta 1993, Rahmatulin pa leta 1994
To je bil prvi izmed treh zaporednih naslovov Jeseničanov na sedmi tekmi v Tivoliju. Marca 1993 je bil prvak znan šele po kazenskih strelih, odločilni zadetek je dosegel Matjaž Kopitar.

Leta 1994 se je zgodba ponovila. Olimpija je imela izvrstno ekipo, vodila je že s 3:1 v zmagah, a so žilavi Gorenjci izid izenačili na 3:3 in v Tivoliju dobili sedmo tekmo s 3:2. Ildar Rahmatulin je bil mož odločitve.

Olimpija leta 1995 od 0:2 v zmagah do naslova
Vse do 26. aprila 1995 so morali Ljubljančani čakati na prvi naslov v samostojni Sloveniji. Takrat so imeli železarji v finalu že prednost z 2:0 v zmagah, potem pa je Olimpija dobila zadnje štiri tekme.


Državno prvenstvo 1991/92, sedma tekma, 26. marca 1992:
OLIMPIJA HERTZ - ACRONI JESENICE 3:4
3:6 (2:1, 1:2, 0:3)
7.000; Rojšek 15., Tišler 20., Gorenc 33.; Kopitar 13., 33., Varnavski 32., 59./kazenski strel, Kozar 47., Varjanov 60.

Izid v zmagah je v krepkem tisku, igrali so na štiri zmage.


Olimpija Hertz

Vratarja: Luka Simšič, Martin Novak.

Borut Potočnik, Andrej Martemjanov; Igor Beribak, Nik Zupančič, Marjan Gorenc.

Boris Pajič, Irek Gimajev; Dejan Kontrec, Nikolaj Maslov, Rok Rojšek.

Tomaž Židan, Bojan Zajc; Toni Tišler, Tomaž Vnuk, Aleš Lešnjak.

Vladimir Šiharov, Aleš Krajnc.

Trener: Matjaž Sekelj


Acroni Jesenice

Vratarja: Cveto Pretnar, Mohor Razinger.

Sergej Borisov, Elvis Bešlagić; Sergej Varnavski, Nikolaj Varjanov, Sergej Povečerovski.

Murajica Pajić, Bojan Magazin; Andrej Razinger, Drago Mlinarec, Matjaž Kopitar.

Marjan Kozar, Tom Jug; Zvone Šuvak, Marko Smolej, Enes Crnović.

Boris Kunčič; Boštan Omerzel, Dejan Varl, Sašo Pretnar.

Trener: Vladimir Krikunov


Prva tekma, 10. marca 1992:
OLIMPIJA HERTZ - ACRONI JESENICE
4:3 (1:0, 1:1, 2:2)

Druga tekma, 12. marca 1992:
ACRONI JESENICE - OLIMPIJA HERTZ
4:3 (2:0, 1:2, 1:1)

Tretja tekma, 14. marca 1992:
OLIMPIJA HERTZ - ACRONI JESENICE
*** 2:3 (1:0, 1:1, 0:1)
*** - v tretjem podaljšku

Četrta tekma, 17. marca 1992:
ACRONI JESENICE - OLIMPIJA HERTZ
6:3 (3:1, 2:2, 1:0)

Peta tekma, 19. marca 1992:
OLIMPIJA HERTZ - ACRONI JESENICE
3:0 (0:0, 0:0, 3:0)

Šesta tekma, 24. marca 1992:
ACRONI JESENICE - OLIMPIJA HERTZ
2:5 (1:0, 0:4, 1:1)