Urban Podrekar, ki je v letošnji sezoni naredil velik korak naprej, se je veselil prvega zadetka v Ligi IceHL. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič
Urban Podrekar, ki je v letošnji sezoni naredil velik korak naprej, se je veselil prvega zadetka v Ligi IceHL. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

Ljubljančani so se v zadnjih tednih odločili za pomladitev ekipe in se odrekli večini tujcev (ostal je le Joona Erving), zmaga proti Bolzanu ni bila v ospredju. Gostje so bili veliko boljši tekmec, s tremi točkami pa so si zagotovili tudi prvo mesto po rednem delu in s tem prvo izbiro tekmeca za četrtfinale.

Halmo in Hults kaznovala dve napaki zmajev
V 4. minuti Aleksandar Magovac ni uspel izbiti ploščka iz obrambne tretjine. Ryan Culkin je z leve strani podal pred vrata, Mike Halmo pa je iz bližine ukanil Žana Usa. V 18. minuti so zmaji naredili veliko napako v napadalni tretjini. Mitchell Hults je takoj podal do Dustina Gazleyja, ki je krenil sam proti vratom in matiral Usa za 0:2.

Najstnik Podrekar dosegel prvi zadetek v Ligi IceHL
Na začetku druge tretjine je Gazley ušel po desni strani in podal pred vrata, Brad McClure pa je podstavil palico in poslal plošček v mrežo. V 25. minuti so zmaji znižali na 1:3. Prvi zadetek v Ligi IceHL je dosegel 18-letni Urban Podrekar. Z desne strani je z močnim strelom z razdalje presenetil Sama Harveyja v vratih Bolzana. Pred vratarjem gostov je stal Jaka Sodja in mu s tem preprečil pogled do ploščka. Po pol ure igre je moral Podrekar na kazensko klop, Luca Friga pa je iz bližine ukanil Usa v drugem poskusu.

Bolzano z dvema zadetkom še povišal prednost
V zadnji tretjini je najprej zadel Gazley z desne strani, končni izid pa je postavil Hults v 49. minuti, potem ko je odvzel plošček Žigi Mehletu, krenil sam proti vratom in poslal plošček pod prečko. Razmerje strelov na vrata je bilo na koncu 18:35.

12. zaporedni poraz Olimpije v Tivoliju
Ljubljančani so možnosti za nadaljevanje sezone zapravili že pred nekaj tedni, jasno pa je tudi, da bodo tekmovanje končali na predzadnjem mestu. Na 47 tekmah so vpisali 11 zmag, dve po podaljških, od tega šest v prvih devetih krogih oziroma do 21. oktobra. V Tivoliju so zadnjo zmago dosegli 2. decembra, ko so ugnali Pustertal s 5:2. Na zadnjih 12 domačih tekmah so zmaji osvojili le en točko (poraz proti Gradcu z 2:3 po podaljšku).

Pance prvič v karieri končal sezono že februarja
"Vsako sezono začnemo z željo, da bi igrali v končnici. Letos se stvari niso izšle po naših željah. Veliko se lahko naučimo iz napak v letošnji sezoni. Dobili smo dodatne izkušnje. Prvič v karieri sem doživel tako sezono, ki se bo končala že konec februarja. Igra v obrambni tretjini ni bila dobra. Nismo imeli prave discipline in tekmeci so bili prevečkrat sami pred našim golom.
Začetek sezone sploh ni bil slab. V Ligi prvakov smo prikazali nekaj zelo dobrih predstav. V Ligi IceHL nismo uspeli konstantno igrati na dovolj visoki ravni," je sezono ocenil Žiga Pance.

Tekmeci so se poleti okrepili
"V lanski sezoni smo imeli tudi srečo, plošček se je odbijal po naših željah na začetku sezone. Tekmeci so bili v letošnji sezoni močnejši. Bolzano, Beljak in Linz so se poleti zelo okrepili. Niso nas več jemali z levo roko in to se pozna," je razmišljal kapetan zmajev, ki je napovedal finalni obračun med Bolzanom in Salzburgom.

Velika škoda za slovenski hokej, da Jesenic ne bo v Ligi IceHL
Glavna tema petkovega večera na Celovški 25 je bila, da Jeseničani tudi v naslednji sezoni ne bodo igrali v Ligi IceHL.

"Velika škoda za slovenski hokej. Derbiji v Ligi IceHL so vedno nekaj posebnega, zbere se največ gledalcev," je še dodal Pance, ki si bo vzel deset dni odmora, nato pa se bo začel pripravljati na svetovno prvenstvo elitne divizije, ki pa se bo začelo šele 12. maja v Rigi.

Antti Karhula bo poiskal tuje okrepitve za naslednjo sezono. Foto: SŽ Olimpija
Antti Karhula bo poiskal tuje okrepitve za naslednjo sezono. Foto: SŽ Olimpija

Karhula ne išče le Fincev
"Znova so nas pokopale naše napake. To se je dogajalo že pred mojim prihodom in se je nadaljevalo tudi na zadnjih srečanjih," je zadnjo domačo tekmo sezone ocenil trener Olimpije Antti Karhula.

Finski strokovnjak bo imel v prvi polovici marca še veliko dela. Vse misli je že usmeril k sestavi kadra za naslednjo sezono."Naslednja dva tedna me čaka ogromno dela. To bo ključno obdobje, ko bomo iskali tuje okrepitve za naslednjo sezono. Že v Szekesfehervarju sem poiskal tujce, pregledal sem številne posnetke. Najbolje poznam finske igralce, tudi njihove značaje, imam številne informacije. Najboljši finski igralci so predragi, a tisti, ki nimajo pomembnih vlog v najboljši finski ligi so že zanimivi. Najboljši igralci iz Lige Mestis (druga finska liga) so zelo dobri, odlični drsalci."

"Ne iščem le Fincev, ampak tudi okrepitve iz drugih držav. Trenutno je veliko igralcev na trgu, so pa tudi cene še malce višje. Večina igralcev želi hitro podpisati pogodbe, ne želijo čakati do poletja."

V zadnjem mesecu dni je spoznal igralce Olimpije. Ustvaril si je sliko. "Zelo pomembno je bilo, da sem prišel v Ljubljano in si ogledal slovenske hokejiste. Zdaj jih že poznam, tudi njihove značaje. Upam, da se bo kakšen dober slovenski hokejist tudi vrnil v domovino in zaigral za Olimpijo. Veliko se je govorilo o nastopu Jesenic v Ligi IceHL v naslednji sezoni. Težko bi dve slovenski ekipi sestavili konkurenčni moštvi. Vsaka bi potrebovala po deset tujcev."

Järvenpää ne bo več trener, lahko pa pride na obisk v Ljubljano
Njegov dolgoletni prijatelj Hannu Järvenpää je zelo uspešno vodil Olimpijo med decembrom 2009 in aprilom 2012.

"Hannu je zdaj učitelj na Finskem in ne bo več trener. Povabil sem ga na obisk v Ljubljano naslednjo sezono. Pred dvema letoma se je odločil, da hoče ostati doma, potem ko je bil 12 let trener različnih evropskih klubov," je pogovor zaključil Karhula.

Nastope v razširjenem avstrijskem prvenstvu bo SŽ Olimpija končala v nedeljo, ko jo ob 17.30 čaka gostovanje v Brunicu.

Visok poraz zmajev proti Bolzanu

51. krog:
SŽ OLIMPIJA – BOLZANO
1:6 (0:2, 1:2, 0:2)
1050; Podrekar 25.; Halmo 4., Gazley 18., 44., McClure 22., Frigo 31., Hults 49.

FEHERVAR – INNSBRUCK
* 4:5 (0:1, 2:2, 2:1)
* – v podaljšku

BELJAK – PUSTERTAL
5:3 (1:1, 1:2, 3:0)

GRADEC – KAC CELOVEC
2:4 (0:2, 2:0, 0:2)

SALZBURG – DUNAJ
* 3:2 (2:2, 0:0, 0:0)
* – v podaljšku

ASIAGO – VORARLBERG
5:3 (1:2, 1:0, 3:1)

Lestvica:                   * x        
BOLZANO               47 31 5 0 11 103 
SALZBURG              47 29 4 3 11  98 
INNSBRUCK             47 30 1 2 14  94 
BELJAK                48 27 4 1 16  90 
KAC CELOVEC           47 19 8 6 14  79 
DUNAJ                 47 21 2 6 17  74 
-------------------------------------- 
LINZ                  47 20 3 4 20  70 
FEHERVAR              47 17 4 8 18  67 
ASIAGO                47 17 5 2 23  63 
GRADEC                47 13 5 5 24  54 
-------------------------------------- 
PUSTERTAL             47 14 3 5 25  53 
SŽ OLIMPIJA           47 11 2 3 31  40 
VORARLBERG            47  8 3 3 33  33 
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih  
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih