Kapetan Žiga Pavlin, športni direktor Anže Ulčar, predsednik Miha Butara, trener Antti Kahula in napadalec Trevor Gooch so optimistični pred začetkom nove sezone v petek zvečer v Tivoliju. Foto: SŽ Olimpija
Kapetan Žiga Pavlin, športni direktor Anže Ulčar, predsednik Miha Butara, trener Antti Kahula in napadalec Trevor Gooch so optimistični pred začetkom nove sezone v petek zvečer v Tivoliju. Foto: SŽ Olimpija

Pred novo sezono računajo, da bodo konkurenčni v pisani druščini ekip iz Avstrije, Italije in Madžarske. Pred sezono 2023/24 so v Tivoliju precej spremenili zasedbo, pripeljali nove tujce, ostalo pa je ožje jedro domačih igralcev, ki so jim priključili še nekaj mladih slovenskih hokejistov. Ta mešanica izkušenj in mladosti naj bi bila tista, ki bo v tretji sezoni za ljubljanski klub v tem tekmovanju prispevala k uspehom.

Ekipa je značajsko dobra
"Lani sezona ni šla po načrtih, zato smo takoj po koncu zelo natančno pogledali, kaj potrebujemo. Sestavili smo ekipo, da bo značajsko dobra. Imamo ekipo borcev, prepričan sem, da se bo ne samo borila, ampak na vsaki tekmi imela možnost zmagati," je na novinarski konferenci na železniški postaji v Ljubljani dejal predsednik Miha Butara, ki je imel prvi besedo na druženju s sedmo silo v vagonu.

Predsednik Miha Butara je naredil številne primerjave v prodaji letnih vstopnic. Ni analiziral le Lige IceHL, ampak tudi košarkarske in nogometne klube v sosednjih državah. Še posebej sta ga navdušila splitski Hajduk in Partizan v košarki. Oba sta zanetila evforijo in vstopnice gredo za med, tekmec pa ni pomemben, saj se navija za svoj klub. Foto: SŽ Olimpija
Predsednik Miha Butara je naredil številne primerjave v prodaji letnih vstopnic. Ni analiziral le Lige IceHL, ampak tudi košarkarske in nogometne klube v sosednjih državah. Še posebej sta ga navdušila splitski Hajduk in Partizan v košarki. Oba sta zanetila evforijo in vstopnice gredo za med, tekmec pa ni pomemben, saj se navija za svoj klub. Foto: SŽ Olimpija

Proračun bo znašal okoli 1,5 milijona evrov
"To je želja, ne cilj: da pridemo v četrtfinale, v končnico, in da se poskušamo tam pokazati," je še dodal Butara. Proračun kluba bo v prihajajoči sezoni približno 1,5 milijona evrov, kar je Butara označil kot minimum za delovanje kluba z vsemi pogoni, potarnal pa je tudi, da se močno pozna inflacija, saj so se stroški delovanja kluba v primerjavi s tistimi pred leti povečali za 30 odstotkov.

Tekmeci ogromno zaslužili s prodajo sezonskih vstopnic
Dotaknil pa se je tudi gledalcev oziroma splošne navijaške kulture v Sloveniji: v primerjavi s tekmeci v Avstriji in Italiji je ljubljanski klub na tem področju močno oslabljen, saj proda bistveno manj sezonskih vstopnic (za zdaj so približno pri številki 300). A v Tivoliju nameravajo z dejavnostmi, tudi na družbenih omrežjih, na hokej privabiti čim več gledalcev. Butara je poudaril, da je to dolgotrajen proces.

Pusteral je prodal 1500 sezonskih vstopnic, Innsbruck prek 2000, Beljak skoraj 3000, KAC pa je razprodal vse vstopnice, ki so bile namenjene abonentom. Minimalna cena za sezonsko vstopnico v Avstriji in Italiji je 450 evrov.

"Pustertal le s prodajo vstopnic zasluži več kot so naši stroški za prvo ekipo," je bil slikovit Butara, ki je večkrat poudaril, da je Olimpija v vseh finančnih primerjavah pravi palček Lige IceHL.

Direktor Anže Ulčar je prepričan, da je ekipa boljša od lanske. Foto: SŽ Olimpija
Direktor Anže Ulčar je prepričan, da je ekipa boljša od lanske. Foto: SŽ Olimpija

Uživajo v delu
Direktor kluba Anže Ulčar je dodal, da je bila prejšnja sezona sezona učenja, so pa že ob koncu začeli graditi ekipo za prihajajočo.

"Glavni cilj je bil graditi identiteto, kakršno mislimo, da naš klub mora imeti. Poleg kakovosti smo veliko truda vložili v to, da smo našli igralce s pravim značajem. Mislim, da nam je uspelo sestaviti ekipo, ki ima pravi značaj in uživa v delu na ledu in v želji, da bi prišli do četrtfinala," je oblikovanje ekipe opisal Ulčar.

Kapetan ekipe bo v tej sezoni Žiga Pavlin: "Vzdušje je čudovito, a to so bile pripravljalne tekme. Zdaj, v prihajajočih tednih in mesecih bomo videli, ali smo na pravi poti. A 'štimunga' je prava, imamo 'miks' starejših in mlajših. Tudi tujci so se dobro vključili, smo kot ena velika družina. Prišli bodo težki trenutki, težki dnevi, upamo, da jih bo čim manj in da bomo na tej poti uspešni. Pa da bodo to videli tudi navijači in nas prišli podpret. Lepo je igrati, če so tribune Tivolija polne, to sem pred leti že doživel. Zato jih pozivam, naj nas pridejo podpret. Dali bomo vse od sebe in upam, da bodo to navijači videli."

Antti Karhula, ki je konec januarja nasledil Mitjo Šivica, ni analiziral igre tekmecev v Ligi IceHL. Finec zaupa predvsem igri njegovih varovancev. Foto: SŽ Olimpija
Antti Karhula, ki je konec januarja nasledil Mitjo Šivica, ni analiziral igre tekmecev v Ligi IceHL. Finec zaupa predvsem igri njegovih varovancev. Foto: SŽ Olimpija

Karhula še ni nervozen, a čuti, da se gre zares
Trener Antti Karhula je izpostavil uspešno pripravljalno obdobje, a poudaril, da se sezona začenja v petek: "Najpomembnejše je vzdušje v ekipi. Pomembno je, kako se fantje vklopijo, skušamo zgraditi moštvo, v katerem smo kot eno in se vsi dobro počutimo. Na pripravljalnih tekmah nam je šlo dobro, naša igra je že prepoznavna. Nismo naredili nič neobičajnega ali norega, zdaj pa bi radi po tej poti nadaljevali še v sezoni in postajali vse boljši. Za zdaj še ni nervoze, bolj pričakovanje pred prvo tekmo. Zdaj se čuti, da gre zares, da damo vse od sebe. Tekmecev pa nismo posebej preučevali."

Novo dvorano pod halo Tivoli bodo zgradili do leta 2026
Vodstvo kluba je najbolj zadovoljno, da so se stvari premaknile pri novi dvorani, ki bo precej razbremenila urnik v hali Tivoli.

"Izbran je ponudnik za novo dvorano pod halo Tivoli. To je ključno za mlajše selekcije in za žensko ekipo. To je velik mejnik za nas. To bo prva nova hokejska dvorana v Sloveniji v zadnjih 30 letih. V tej dvorani bodo tudi tekme mlajših selekcij, imela bo manjšo tribuno. Gradnja bo končana leta 2026. Vsako stvar, ki jo je župan Janković obljubil, jo je tudi izpolnil. Prenovili smo že garderobe in ogrado," je bil zadovoljen Butara.

Sorodna novica Zmaji želijo z zelo prevetreno ekipo močno izboljšati lansko sezono

Pokal odpadel, finale DP-ja znova šele aprila
Olimpija bo v Ligi IceHL odigrala 48 tekem rednega dela, zadnji krog je na sporedu 23. februarja. Pokala Slovenije v letošnji sezoni ne bo, saj niso našli prostih terminov. Zmaji bodo igrali v drugem delu državnega prvenstva, v katerem bodo štiri ekipe igrale med seboj za preboj v finale. Letošnja finalna serija ne bo na sporedu sredi januarja, ampak po koncu regionalnih tekmovanj.

"V lanski sezoni je bil finale januarja. Tega ni forsirala Olimpija, ampak je to potrdil strokovni svet HZS-ja. Podpora je bila soglasna. Januarski finale je omogočil, da sta obe najboljši slovenski ekipi igrali v polnem pogonu. Januarski termin vsekakor ni slab, a vsi seveda ne bomo zadovoljni. Če ena izmed ekip izpade v regionalnem tekmovanju že po rednem delu, druga pa igra v finalu, mora potem dva meseca čakati do finala državnega prvenstva. Večkrat je bilo že omenjeno, da za reprezentanco ni dobro, če je finalna serija tik pred odhod na veliko tekmovanje," je poudaril predsednik Butara.

Olimpija je v domačih tekmovanjih zadnji dve leti nepremagljiva. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija je v domačih tekmovanjih zadnji dve leti nepremagljiva. Foto: www.alesfevzer.com

Januarski termin ni bil slab, obisk je bil odličen
V finalu lanske sezone je SŽ Olimpija ugnala SIJ Acroni Jesenice s 4:0 in 6:3. V Tivoliju je bilo 2800 gledalcev, v Podmežakli pa 3000. Na nobeni drugi tekmi v sezoni v obeh dvoranah ni bil obisk tako lep. Ko so zmaji na zadnjih 26 tekmah rednega dela Lige IceHL osvojili le 11 točk, je povprečno na tekme hodilo le okoli 500 gledalcev. Derbi ima posebno težo v slovenskem prostoru in bi si zaslužil elitni termin

"Izkazalo se je, da januarski termin ni slab. Obiskanost tekem je bila odlična. Nisem še slišal dobrega argumenta, zakaj januar ni bil pravi termin. Edini minus je bil, da je morala Hokejska zveza organizirati daljše priprave pred svetovnim prvenstvom elitne divizije. Hokejska sezona se dogaja predvsem januarja, ne pa toliko konec aprila. Interesi določenih klubov ne smejo narekovati celotnega koledarja. Enkrat se bo treba usesti za mizo in se dogovoriti za primeren termin," je dodal Butara.

Vodstvo zmajev je zelo razočarano, ker je odpadel pokal. Vsaka lovorika šteje in v zadnjih letih so jih zmaji zares pridno zbirali: "Pokal nam je vsako leto veliko pomenil. To je bil naš cilj. Nisem vesel, ker je odpadel, ne moremo braniti lovorike."

Linz lani dobil vse štiri tekme
Ena izmed glavnih tem 45-minutnega druženja novinarjev na Stadlerjevem vlaku je bila seveda uvodna tekma protiu Linzu, ki bo v petek ob 19.15 v Tivoliju. V petek bo v istem terminu dobrodelna nogometna tekma v polnih Stožicah, kjer se bodo predstavili številni nekdanji asi.

Črna krila so zadnji naslov osvojila aprila 2012, ko je v finalu takratne Lige Ebel blestel vratar Alex Westlund. V Tivoliju bo zelo verjetno branil odlični Finec Rasmus Tironen. V napadu bodo imeli glavno besedo Kanadčani Shawn St. Amant, Graham Knott in Sean Collins.

V lanski sezoni je Linz dobil vse štiri medsebojne tekme (3:2 po kazenskih strelih, 5:4, 5:1 in 5:2).


1. krog, petek ob 19.15:
SŽ OLIMPIJA - LINZ
GRADEC - DUNAJ
INNSBRUCK - BOLZANO
SALZBURG - KAC CELOVEC
PUSTERTAL - VORARLBERG
ASIAGO - FEHERVAR