Miha Zajc je dosegel edini zadetek za Olimpijo. Natančen je bil v drugi tretjini, ko so zeleno-beli prikazali najboljšo igro. Foto: SŽ Olimpija
Miha Zajc je dosegel edini zadetek za Olimpijo. Natančen je bil v drugi tretjini, ko so zeleno-beli prikazali najboljšo igro. Foto: SŽ Olimpija

Zmaji so 2. decembra zadnjič zmagali v Tivoliju. Na gostovanjih jim gre bolje, v nedeljo so odnesli tri točke iz Feldkircha in s tem prikovali Vorarlberg na dno lestvice. Trener Antti Karhula je imel na voljo le tri napade in še tri dodatne igralce, četrti napad pa ni bil popoln. Manjkal je tudi Jaka Šturm.

Zadetki s tekme SŽ Olimpija - Salzburg

Velika premoč rdečih bikov v uvodni tretjini
Uvodni del je bil popolnoma v znamenju Avstrijcev, ki so zaspano ljubljansko obrambo presenetili že po 29 sekundah, ko je zadel Peter Schneider po podaji Tima Harnischa izza vrat. V 10. minuti Ljubljani niso uspeli izbiti plošča iz obrambne tretjine. Schneider je iz desne strani podal pred vrata, kjer je bil osamljen kapetan Thomas Raffl, ki je zlahka povišal na 0:2. Razmerje strelov na vrata je bilo v uvodnih 10 minut kar 4:16. Žan Us je preprečil še veliko višje vodstvo rdečih bikov.

Zajc znižal po precej boljši igri zmajev
V drugi tretjini so se zmaji zbudili in bili z disciplinirano igro popolnoma enakovreden tekmec. Po pol ure igre je iz obrata poskusil Žiga Pance, a je bil David Kickert na mestu. Za borbenost so bili nagrajeni v 37. minuti, ko je znižal Miha Zajc po podaji Kristjana Čepona z desne strani. Le dve minuti zatem je za goste zadel Dominique Heinrich z leve strani, potem ko je prvi strel Us še uspel odbiti.

Huber potrdil zmago Salzburga po imenitni akciji
Us, ki je dobro branil ljubljanska vrata, je moral četrtič po plošček v svojo mrežo v 47. minuti, ko ga je po hitri in lepi akciji ugnal Mario Huber. Zadel je iz bližine po sijajni podaji Benjamina Nissnerja z bekhendom. Takrat so Salzburžani dokončno zadrsali novi zmagi naproti in brez težav popolnoma nadzirali dogodke na ledu. Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 14:41.

Antti Karhula bo v Ljubljani ostal do sredine marca. V mislih že ima tuje okrepitve za naslednjo sezono. Finec bo tudi v sezoni 2023/24 vodil zmaje. Foto: SŽ Olimpija
Antti Karhula bo v Ljubljani ostal do sredine marca. V mislih že ima tuje okrepitve za naslednjo sezono. Finec bo tudi v sezoni 2023/24 vodil zmaje. Foto: SŽ Olimpija

Karhula: Po 40 minutah bi lahko bilo tudi 2:2
"Vedno je težko igrati proti tako močni ekipi. Salzburg je odlična drsalna ekipa. Nismo bili pripravljeni na tak ritem v uvodnih 20 minutah. V drugi tretjini smo se zelo dvignili in misli, da bi lahko bil izid po 40 minutah tudi 2:2. Zadovoljen sem s pristopom, želja je bila velika, več pa trenutno ne morem zahtevati," je povedal trener Karhula.

Finec nezadovoljen le s predstavo v Bolzanu
Po nedeljski zmagi v Feldkirchu s 3:2 so si Ljubljančani zagotovili 12. mesto. Ne bodo končali na zadnjem mestu. Finski strateg je bil zadovoljen: "V Feldkirchu nam je uspela velika zmaga. Žal nismo uspeli večkrat ponoviti take predstave. V garderobi se pozna, da je ekipa izgubila veliko tekem v letošnji sezoni. Od mojega prihoda v Ljubljano smo odigrali le eno slabo tekmo. V Bolzanu nismo bili pravi. Najbolj pomembno je, da nismo kar izobesili bele zastave."

Težko je igrati tekme, ko je že vse izgubljeno
"Težko je igrati tekme, ko je že vse izgubljeno. Vedno se moraš boriti za neko stvar. Res ni bilo enostavno za igralce v zadnjih tednih. Težko se je postaviti po robu igralcem, ki se borijo za mesta v končnici," je razlagal 46-letni Karhula, ki še čaka na prvo zmago v dvorani Tivoli: "Ne vem, zakaj slabše igramo doma. Na Dunaju smo preživeli silovit pritisk gostiteljev in v nadaljevanju zadeli trikrat. Tokrat smo prejeli gol že v 29. sekundi. Na gostovanjih pritisk ni velik. Lahko se postaviš obrambno, pritisk je na domači ekipi."

Prva dva tedna v marcu bo iskal tuje okrepitve
Po nedeljski tekmi zadnjega kroga v Brunicu ne bo odšel v domovino, ampak bo že začel z delom za naslednjo sezono.

"Po koncu sezone bom še dva tedna ostal v Ljubljani. Pogovoril sem bom z vsakim igralcem posebej. Najprej bomo podpisali pogodbe s slovenskimi igralci za naslednjo sezono. Moja naloga je, da naredim videoanalizo tujih igralcev, ki nas zanimajo in so primerni za klubski proračun. Kar nekaj tujih igralcev imam že v mislih za naslednjo sezono. Pomembno je, da pripeljemo prave okrepitve, zato si je treba vzeti več časa in ne preveč hiteti. Ključno je tudi, da so značaji posameznikov pravi," je pogovor po koncu tekme končal Karhula.

"Uspel nam je sanjski start. Odlično smo igrali prvo tretjino, nato pa smo izgubili koncentracijo. Znova sem bil zadovoljen s zadnjo tretjino," je dodal trener Salzburga Matt McIlvane.

Bolzano zadnji gost v Tivoliju v tej sezoni
V petek bo Olimpija v dvorani Tivoli gostila Bolzano, v nedeljo pa odhaja na gostovanje k Pustertalu, kjer bo odigrala zadnjo tekmo sezone.


Preložene tekme:
SŽ OLIMPIJA – SALZBURG
1:4 (0:2, 1:1, 0:1)
610; Zajc 37.; Schneider 1., Raffl 10., Heinrich 39., Huber 47.

FEHERVAR – LINZ
* 3:2 (0:0, 1:0, 1:2)
* – v podaljšku

KAC CELOVEC – VORARLBERG
5:0 (3:0, 2:0, 0:0)

ASIAGO – VORARLBERG
6:4 (2:0, 1:2, 3:2)

Lestvica:                   * x        
BOLZANO               46 30 5 0 11 100 
SALZBURG              46 29 3 3 11  96 
INNSBRUCK             46 30 0 2 14  92 
BELJAK                47 26 4 1 16  87 
KAC CELOVEC           46 18 8 6 14  76 
DUNAJ                 46 21 2 6 17  73 
-------------------------------------- 
LINZ                  47 20 3 4 20  70 
FEHERVAR              46 17 4 7 18  66 
ASIAGO                46 16 5 2 23  60 
GRADEC                46 13 5 5 23  54 
-------------------------------------- 
PUSTERTAL             46 14 3 5 24  53 
SŽ OLIMPIJA           46 11 2 3 30  40 
VORARLBERG            46  8 3 3 32  33 
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih  
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih