Jesenice in Asiago si želita v sezoni 2022/23 zaigrati v Ligi IceHL. Foto: www.alesfevzer.com
Jesenice in Asiago si želita v sezoni 2022/23 zaigrati v Ligi IceHL. Foto: www.alesfevzer.com

Znojmo, ki je sredi februarja v Tivoliju zmagal kar z 8:0 in nato izpadel v četrtfinalu proti poznejšemu prvaku Salzburgu z 0:4 v zmagah, se je znašel v finančnih težavah z začetkom pandemije koronavirusne bolezni. Vodstvo kluba ne želi tvegati rdečih številk v naslednji sezoni, zato se ni odločilo za nastop.

Bratislava, ki je lani izstopila sredi novembra po dveh tragičnih smrtih v enem tednu, je zelo blizu vrnitvi. Potekajo zadnji pogovori z vodstvom lige.

To bi pomenilo, da bi naslednjo sezono nastopalo 12 ekip. Asiago je v napetem finalu Alpske lige ugnal Jeseničane s 3:2 v zmagah. Obe ekipi sta prikazali zelo dobre predstave in zdaj si želita priključitve razširjenemu avstrijskemu prvenstvu. Prijavo je oddal tudi Team Vorarlberg. Feldkirch, Dornbirn in Bregenzerwald naj bi združili moči in sestavili konkurenčno ekipo za najvišjo raven tekmovanja. Pogovori še potekajo, vodstvo kluba mora preveriti finančne zmožnosti vseh treh klubov.

Predsednik Peter Bohinec in direktor Anže Pogačar se trudita, da bi železarji vstopili v Ligo IceHL že v naslednji sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Predsednik Peter Bohinec in direktor Anže Pogačar se trudita, da bi železarji vstopili v Ligo IceHL že v naslednji sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

Bohinec: Žal skupnega jezika še nismo uspeli najti
Glede na klubski proračun je Alpska liga trenutno najboljše tekmovanje, ki si ga klub lahko privošči. Seveda pa si vsi želimo, da bi ekipa Jesenic v prihodnje lahko nastopala v višjem rangu tekmovanja,“ je za klubsko spletno stran povedal predsednik Jesenic Peter Bohinec.

Na Jesenicah imajo dve ekipi in predsednik upa, da bodo kmalu začeli sodelovati.

V tem, da v mestu delujeta dve društvi, ne vidim prevelike težave. Dejstvo pa je, da imamo zgolj eno dvorano, eno mesto, ene navijače, zato menim, da bi jeseniški hokej moral imeti enotno vodstvo, dres in logo ter delovati pod skupnim imenom. Dobronamerno sem sklical pred časom tudi sestanek, ker smo z vodstvom HD mladi izmenjali mnenja, kako bi lahko trenutno dve društvi delovali skupaj. Žal nam skupnega jezika še ni uspelo najti. Po mojem mnenju je poslanstvo enega društva omogočiti razvoj mladih igralcev, drugo pa bi skrbelo za člansko ekipo. V tej nameri bom še vedno vztrajal in deloval naprej. V najkrajšem mogočem času pa moramo izboljšati sodelovanje. Program za mlade selekcije mora biti dovolj zanimiv in kakovosten, da bodo mladi želeli trenirati in se razvijati na Jesenicah. Jesenice morajo zadržati primat in sinonim za valilnico vrhunskih in kakovostnih hokejistov. Ustaviti moramo beg kakovosti in talenta v tujino. Članska ekipa mora najboljšim mladim hokejistom nuditi igralne minute in ligo, v kateri se bodo lahko razvili in pripravili za zelo kakovostna tuja tekmovanja. Trenutno stanje in razdvojenost klubov nas vodi v velike težave pri nadaljnjem razvoju jeseniškega hokeja in sestavi ekip, saj tekmeci prežijo na naše najboljše igralce iz vseh kategorij in nas oboje siromaši. Na Jesenicah je po mojem mnenju prostora samo za en skupen hokej.“

Možnost sodelovanja Jeseničanov je potrdil tudi predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec.

"Hokej je v Sloveniji med najbolj priljubljenimi športi, čeprav smo omejeni z igrišči. Je v špici, tudi zanimanje javnosti je. Poleg reprezentance je Olimpija uspešno igrala prvo sezono v Ligi IceHL, Jeseničani pa so nesrečno izgubili finale v Alpski ligi," je ob robu sredine razglasitve novih članov hrama slavnih slovenskega hokeja v dvorani Tivoli dejal Rakovec.

"Skupaj z vodstvom Jesenic želimo dobiti mesto Jesenicam tudi v Ligi IceHL. Imeli smo že dva sestanka z vodstvom lige. Zdaj pa je na vodstvu Jesenic, da zadostijo pogojem, ki jih postavlja ta profesionalna liga. Imamo kar nekaj argumentov, da bi tudi Jesenice uspešno igrale v tej ligi, če ne drugega, res korekten odnos Olimpije v pretekli sezoni, ki je pokazala, da resno misli v tej ligi," je dejal Rakovec.