Chris Dodero je zadel dvakrat za SŽ Olimpijo. Američan je bil neustavljiv, po tekmi pa nam je navijač Chicago Blackhawksov zaupal, da komaj čaka na vrnitev Marca-Oliviera Valleranda. Foto: www.alesfevzer.com
Chris Dodero je zadel dvakrat za SŽ Olimpijo. Američan je bil neustavljiv, po tekmi pa nam je navijač Chicago Blackhawksov zaupal, da komaj čaka na vrnitev Marca-Oliviera Valleranda. Foto: www.alesfevzer.com

V Tivoliju je bil zelo dober obisk, tekma je imela dobrodelno noto. Celoten izkupiček od prodanih vstopnic bo SŽ Olimpija namenila dečku Urbanu, ki ima redko gensko okvaro in potrebuje posebno gensko terapijo.

Prvi napad Vorarlberga zelo učinkovit
Olimpija je v uvodnih desetih minutah močno pritisnila. Gostje so se v prvi tretjini večinoma le branili, le ko je bil na ledu prvi napad (Jack Jacome, Hampus Eriksson in Tyler Sandhu), so bili vedno zelo nevarni. Povedli so po sijajnem prodoru Erikssona, Žan Us je plošček odbil, v mrežo pa ga je potisnil Tyler Sandhu.

Jaka Sodja, ki se je vrnil po zlomu nosu, je izenačil na 1:1 iz bližine. Trener gostov je zahteval pregled posnetka zaradi morebitnega prepovedanega položaja, sodniki so po ogledu posnetka gol priznali.

Odlični napadalec Sandhu je z močnim diagonalnim strelom z desne strani znova povedel goste v vodstvo v 13. minuti. Še pred iztekom prve tretjine pa je sledilo zasluženo izenačenje, zadel je branilec Tine Klofutar. Razmerje v strelih je bilo 16:6, gostje so bili blizu izenačenja ob koncu, a je Christian Bull na srečo zmajev le stresel prečko.

Us po 20 minutah sam predlagal menjavo
Po koncu prve tretjine je Us prosil trenerja Mitjo Šivica za menjavo, v vrata je stopil Anthony Morrone, ki do konca srečanja ni več prejel zadetka.

Miha Zajc je dosegel prvi zadetek v drugi tretjini, ko se je tehtnica močno nagnila na stran zeleno-belih. Foto: SŽ Olimpija
Miha Zajc je dosegel prvi zadetek v drugi tretjini, ko se je tehtnica močno nagnila na stran zeleno-belih. Foto: SŽ Olimpija

Olimpija blestela v drugi tretjini
SŽ Olimpija je prvič povedla v 28. minuti. Miha Zajc je odlično izkoristil podajo Carla Neilla, natančno je streljal pod prečko z desne strani za 3:2. V drugi tretjini je med igralci obeh ekip zavrela kri. Luka Kalan in Aron Summer sta prejela petminutno kazen. Ko so se strasti umirile, so se prvi novega gola veselili zmaji – v 37. minuti je zadel razigrani Chris Dodero po podaji Roka Kapla. Slabi dve minuti pozneje je Olimpija vodila s 5:2. V lepi skupinski akciji je Miha Beričič podal Doderu, Američan pa nato Žigi Pancetu, ki je z diagonalnim strelom premagal nasprotnega vratarja.

Dodero kronal sijajno predstavo, gledalci pa uživali v pretepu
V zadnjem delu so domači nadaljevali dobro predstavo. Dosegli so sicer le še en gol, še drugič na tekmi je zadel Dodero. Z bekhendom je mojstrsko poslal plošček pod prečko in kronal sijajno predstavo. Pri gostih je izstopal vratar David Madlener in kljub šestim prejetim golom zbral še 32 obramb. Za piko na i uspešnemu večeru pa so gledalci dobili še dva prava hokejska pretepa, v enem je sodeloval celo kapetan domačih Pance. Jaka Šturm je imel veliko smolo, ko si je izpahnil ramo in čaka ga nekaj tednov počitka.

Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 38:18. Olimpija ostaja na 11. mestu, vendar ima dve tekmi manj in le tri točke manj od Fehervarja, ki je na šestem mestu.

Šivic: 60 minut smo bili precej boljši tekmec
"Zasluženo smo visoko zmagali. 60 minut smo bili precej boljši tekmec. Tudi v prvi tretjini smo bili boljši, dve priložnosti so imeli gostje in dvakrat so zadeli. To se dogaja, ko imaš štiri zaporedne poraze. Malce dvomiš v svoje sposobnosti. V drugi in zadnji tretjini smo bili veliko boljši," je bil zadovoljen trener Šivic.

Olimpijo čaka v nedeljo še gostovanje v Beljaku, nato pa sledi devet dni odmora zaradi reprezentančnih obveznosti.

"Odigrali smo že 22 tekem, pa smo šele začeli november. Nekje se mora to vse skupaj poznati in v zadnjih dveh tednih nismo bili pravi. Proti Dunaju smo igrali zelo dobro, a smo nesrečno izgubili," je razmišljal strateg zmajev, ki je zadovoljen, da bo finale državnega prvenstva na sporedu sredi januarja.

Prav posebej ga je navdušila poteza vratarja Usa: "Us ni bil v formi, a se je res izkazal s potezo v garderobi. Priznal je, da ni pravi in predlagal menjavo vratarjev. To lahko naredijo le veliki ljudje. Morrone je nato branil odlično."

Vallerand, Čimžar in Magovac se bodo vrnili čez dva tedna
Kmalu bo imel na voljo širši izbor igralcev. Marc-Olivier Vallerand, Tadej Čimžar in Aleksandar Magovac se bodo vrnili po reprezentančnem premoru. Zdaj si je še Jaka Šturm izpahnil ramo in bo tudi manjkal še nekaj časa.

Težko pričakujemo, da bodo vsi tujci eksplodirali
Tujci so prejeli že precej kritik, tokrat pa je predvsem Dodero prikazal imenitno predstavo. "V Ligi IceHL dodana vrednost precej stane. Mi si lahko privoščimo igralce, ki se želijo tukaj dokazati in narediti preboj. Zadovoljen sem s tujimi hokejisti. Morda pogrešam več točk od Josepha Garreffe. Ima odlično podajo in to zna unovčiti predvsem Vallerand, ki pa je poškodovan že dlje časa. Težko pričakujemo, da bomo pripeljali štiri tujce in bodo vsi eksplodirali," je tuje okrepitve ocenil Šivic.

Kapetan Žiga Pance je povišal na 5:2. Foto: SŽ Olimpija
Kapetan Žiga Pance je povišal na 5:2. Foto: SŽ Olimpija

Dodero: Komaj čakam, da se Vallerand vrne v napad
"Nujno smo potrebovali vse tri točke. Poznalo se je že, da v zadnjih dveh tednih nismo okusili slasti zmage. To je bila velika zmaga za nas. To je bila ena mojih najboljših tekem v sezoni. Po seriji porazov smo morali prikazati nekaj več. Navadil sem se na to ligo, počasi napredujem. Zelo sem nam pozna, da je poškodovan Vallerand. Komaj čakam, da se vrne v napad. Ima pravi občutek pred vrati. Tujci se že veselimo reprezentančnega premora. Prepričan sem, da bomo nabrali energijo in nato prikazali še precej boljše predstave," je povedal Dodero, ki smo ga srečali po tekmi.

Kane in Toews sta njegova vzornika
26-letni napadalec tudi zelo rad spremlja Ligo NHL. "Prihajam iz Chicaga in navijam za Blackhawkse. Nisem bil na nobeni finalni tekmi, bil pa sem na šampionskih paradah. To so bili nepozabni trenutki. Kane in Toews sta moja vzornika. Mislim, da je hokej postal glavni šport v mestu, ko je Chicago trikrat osvojil Stanleyjev pokal."

Zajc užival v odličnem vzdušju
"To je bila lepa zmaga. Gledalci so lepo napolnili Tivoli in bili so dodatni igralec. Večkrat bi si želel igrati pred tako kuliso. Užitek je bilo igrati to tekmo. Čutili smo pritisk po štirih zaporednih porazih. Raje vidim, da se je to zgodilo zdaj. Ključne tekme v sezoni še prihajajo. Popraviti moramo majhne napake, igrati moramo bolj enostavno. Manjka nam ostrostrelec. Pozna se, da je poškodovan Vallerand, tudi Čimžar je tudi spreten pred vrati," je razmišljal Miha Zajc.

V naslednjem krogu, zadnjem pred premorom za reprezentančno akcijo, ko bo Slovenija naslednji teden igrala na turnirju v Budimpešti, bodo Ljubljančani v nedeljo gostovali v Beljaku.


17. krog:
SŽ OLIMPIJA - VORARLBERG
6:2 (2:2, 3:0, 1:0)
2120; Sodja 12., Klofutar 17., Zajc 28., Dodero 37., 44., Pance 38.; Sandhu 10., 13.

GRADEC - FEHERVAR
** 1:0 (0:0, 0:0, 0:0)
** - po kazenskih strelih

DUNAJ - INNSBRUCK
3:4 (1:2, 0:2, 2:0)

LINZ - SALZBURG
2:5 (0:1, 1:1, 1:3)

BOLZANO - ASIAGO
6:3 (3:1, 2:1, 1:1)

PUSTERTAL - KAC CELOVEC
* 3:2 (1:1, 1:1, 0:0)
* - v podaljšku

  REDNI DEL TEKMOVANJA                 
Lestvica:                     * x      
BOLZANO                16 11 1 0 4  35 
SALZBURG               13 10 1 0 2  32 
LINZ                   16  9 1 0 6  29 
INNSBRUCK              15  9 0 2 4  29 
DUNAJ                  14  7 1 1 5  24 
FEHERVAR               16  5 1 5 5  22 
-------------------------------------- 
GRADEC                 16  5 2 3 6  22 
BELJAK                 15  6 1 1 7  21 
KAC CELOVEC            15  4 3 2 6  20 
PUSTERTAL              16  6 1 0 9  20 
-------------------------------------- 
SŽ OLIMPIJA            14  5 2 0 7  19 
ASIAGO                 15  3 1 0 11 11 
VORARLBERG             15  3 0 1 11 10 
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih  
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih