Vratar Vorarlberga David Madlener je bil najboljši igralec tekme. Zbral je 33 obramb. Foto: SŽ Olimpija
Vratar Vorarlberga David Madlener je bil najboljši igralec tekme. Zbral je 33 obramb. Foto: SŽ Olimpija

Olimpija že od 2. decembra čaka na zmago v Tivoliju. Znova nič ni šlo po željah, zmaji so bili katastrofalni pri sodniških metih, svojih priložnosti v napadu niso unovčili, na drugi strani pa je bil Vorarlberg izjemno učinkovit pri "power playu", blestel je tudi vratar David Madlener s 33 obrambami.

Vorarlberg blestel ob prednosti igralca več
Gostje, ki so že 6. januarja v Tivoliju odpravili zmaje s 4:0, so povedli v 9. minuti. Aljoša Crnović je moral na kazensko klop zaradi udarca s palico, Nick Pastujov pa je unovčil prednost igralca več.

Vorarlberg je imel drugič na tekmi prednost igralca več v 32. minuti, ko je bil izključen Kristjan Čepon. Steven Owre je po minuti igre z igralcem več povišal na 0:2. To je bil njegov šesti gol sezone. Julian Metzler je po napaki Jake Sturma v 38. minuti učinkovito zaključil protinapad in po dveh tretjinah je bilo 0:3.

V zadnji tretjini branil Kolin
V zadnjo tretjino so Ljubljančani krenili precej odločneje. Trener Antti Karhula se je odločil, da vratarja Lukaša Horaka zamenja z mladim Luko Kolinom.

Stojan vlil upanje, Mehle pa zapravil izjemno priložnost za 2:3
Za Olimpijo je edini zadetek dosegel Nejc Stojan, ko je po lepi akciji Roka Kapla na začetku zadnje tretjine znižal na 1:3 in vlil nekaj upanja. V 43. minuti je bil zaradi udarca s palico izključen Michael Pastujov. Zmajem ni uspelo znižati ob "power playu". Žiga Mehle je imel v 45. minuti lepo priložnost, da Olimpijo popolnoma približa, toda Madlenerja iz neposredne bližine ni premagal. Ko je moral v 48. minuti zaradi spotikanja na klop Žiga Pavlin, pa je Cedric Lacroix povišal na 1:4.

Tudi s šestimi proti trem ni šlo
V 54. minuti je imela Olimpija 58 sekund prednost dveh igralcev več. Kolin je že sedem minut pred koncem odšel na klop, zmaji pa so pritisnili s šestimi proti trem igralcem Vorarlberga, a jim ni uspelo zadeti.

Maver postavil piko na i imenitni predstavi gostov
Sledil je razpad sistema, igra na vse ali nič se ni obrestovala. Najprej je plošček v nebranjeno mrežo s polovice igrišča poslal Kevin Macierzynski. Daniel Woger je zadel ob prednosti dveh igralcev več, zadnji zadetek pa je dosegel slovenski reprezentant Luka Maver. Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 34:34.

Polom Olimpije v Ligi IceHL proti Vorarlbergu

Pavlin: Prejeli smo klofuto in iz tega se bo treba nekaj naučiti
"Na gostovanjih smo 100-odstotni, na domačem ledu pa nam ne gre. Če bi mi pred sezono nekdo ponudil tri zmage po šestih krogih, pa bi to takoj sprejel. Ne bi si smeli privoščiti tako visokega poraza, razočarali smo navijače. Pet golov smo prejeli z igralcem manj. Nismo bili pravi, ta poraz je boleč. Prejeli smo klofuto in iz tega se bo treba nekaj naučiti," je razlagal Pavlin.

Niso ekipa, ki bi si lahko privoščila komplicirano igro
"Ljudje pridejo v Tivoli in znova niso videli prave Olimpije. Na domačem ledu se skušamo dokazati. Igramo preveč komplicirano, nismo pa taka ekipa, da bi si to lahko privoščili. Na gostovanjih igramo sproščeno, nismo pod pritiskom in igra steče
," je razloge za dva popolnoma različna obraza ekipe opisal kapetan, ki je bil zelo slabe volje.

"Imamo težave v igri ob prednosti igralca več. Na prejšnjih tekmah smo se zelo dobro branili z igralcem manj, tokrat pa nam ni šlo. Vsak strel je šel v našo mrežo."

Maris Bičevskis je v letošnji sezoni dobil le 48 od 113 sodniških metov. Pri zmajih ima pozitiven izkupiček le Nik Simšič (45/84). Foto: SŽ Olimpija
Maris Bičevskis je v letošnji sezoni dobil le 48 od 113 sodniških metov. Pri zmajih ima pozitiven izkupiček le Nik Simšič (45/84). Foto: SŽ Olimpija

Karhula jezen zaradi izgubljenih sodniških metov
"Od začetka tekme sem imel občutek, da nismo pravi. Malce nam je manjkalo v dvobojih, reakcija ni bila prava. Vorarlberg je povedel v idealnem trenutku. Vratar Madlener je bil odličen. Začetek zadnje tretjine je bil obetaven. Imeli smo tudi prednost igralca več, nato pa smo prejeli zadetek, ki nas je dokončno pokopal," je tekmo ocenil trener Karhula.

Velika težava so bili sodniški meti. Vorarlberg je močno prevladoval in nato organiziral igro. To se ni zgodilo prvič v tej sezoni.

"To je bilo izjemno pomembno. Tekmec je bil pri ploščku in veliko energije smo porabili, da smo ga pridobili. Zelo sem bil jezen na klopi, centrom sem ves čas govoril, da se morajo bolj zbrati pri sodniških metih. Prepričan sem, da bo že na naslednji tekmi bolje. Pridejo večeri, ko vsi centri izgubijo veliko večino sodniških metov, in take tekme ne moreš dobiti," je pojasnil Finec.

Na gostovanju najprej razmišljajo o obrambi
V Tivoli je prišel konec januarja in niti enkrat se še ni veselil domače zmage. Na gostovanjih je precej uspešnejši.

"Priprava na gostujočo tekmo je drugačna. Najprej razmišljamo o obrambi, želimo odbiti začetni nalet gostiteljev. V domači dvorani želimo takoj prevzeti nadzor. Fantje se zavedajo, da že deset mesecev nismo zmagali v Tivoliju. Visok poraz nas bo predramil. V tej ligi ne smeš igrati 90-odstotno, ker to niti slučajno ni dovolj," je še dodal strateg Olimpije.

Maver zelo zadovoljen s startom v sezono
"Olimpija je pritisnila na začetku tekme, a nas je nekajkrat rešil vratar. V prvih minutah nismo bili pravi, v četrtek smo potovali ves dan. To je prva gostujoča zmaga za nas. Ekipa se je zelo dobro ujela, pričakujemo dobro sezono in uvrstitev v končnico. Zelo dobro smo začeli sezono. Premagali smo Linz na domačem ledu s 4:1, potem ko smo zaostajali z 0:1. Ugnali smo tudi Asiago," je bil zadovoljen Maver.

Stanley: Končni izid je popolnoma nerealen
Nasmejan je bil tudi trener gostov Dylan Stanley. 39-letni Kanadčan je osem sezon igral za Feldkirch v Alpski ligi.

"Mislim, da je končni izid popolnoma nerealen. Olimpija je bila nevarnejša na začetku tekme, reševal pa nas je vratar Madlener z odličnimi obrambami. Tekma bi se lahko obrnila v drugo smer, če naš vratar ne bi branil tako dobro. Po vodstvu je bilo lažje, zelo dobro smo igrali ob prednosti igralca več in se na koncu ubranili tudi, ko smo imeli tri igralce manj. Ponosen sem na igralce, ki so naredili velik korak naprej v primerjavi z lansko sezono. Čaka nas še ogromno dela. To se je poznalo proti Salzburgu, ko nismo imeli nobenih možnosti. Zelo sem zadovoljen s startom v sezono," je povedal trener Vorarlberga.

V nedeljo velik preizkus v Brunicu
SŽ Olimpija bo v naslednjem krogu igrala v nedeljo pri vodilnem Pustertalu in upala, da nadaljuje dobre predstave v gosteh, kjer je to sezono osvojila osem od mogočih devetih točk.


6. krog:
SŽ OLIMPIJA – VORARLBERG
1:7 (0:1, 0:2, 1:4)
1040; Stojan 42.; N. Pastujov 9., Owre 33., Metzler 38., Lacroix 49., Macierzynski 57., Woger 59., Maver 60.


GRADEC – INNSBRUCK
* 0:1 (0:0, 0:0, 0:0)

DUNAJ – FEHERVAR
* 5:6 (3:1, 1:3, 1:1)
* - v podaljšku

KAC CELOVEC – LINZ
** 5:4 (2:1, 1:1, 1:2)
** - kazenski streli

SALZBURG – VSV BELJAK
4:3 (1:0, 0:1, 3:2)

BOLZANO – PUSTERTAL
0:2 (0:2, 0:0, 0:0)

Lestvica:                     * x      
PUSTERTAL                6  5 1 0 0 17 
SALZBURG                 6  4 1 1 0 15 
BELJAK                   6  3 1 1 1 12 
FEHERVAR                 6  3 1 0 2 11 
INNSBRUCK                6  2 2 1 1 11 
VORARLBERG               6  3 0 0 3  9 
DUNAJ                    5  2 1 1 1  9 
SŽ OLIMPIJA              6  2 1 1 2  9 
KAC CELOVEC              5  2 1 0 2  8 
LINZ                     5  0 1 1 3  3 
GRADEC                   5  0 0 3 2  3 
BOLZANO                  7  1 0 0 6  3 
ASIAGO                   5  0 0 1 4  1 
                                       
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih  
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih