Žiga Mehle, ki je izenačil na 2:2, je bil izbran za najboljšega igralca pri Olimpiji, ki ne zlepa ne zgrda ne more več zmagati doma. Foto: SŽ Olimpija
Žiga Mehle, ki je izenačil na 2:2, je bil izbran za najboljšega igralca pri Olimpiji, ki ne zlepa ne zgrda ne more več zmagati doma. Foto: SŽ Olimpija

Razmerje strelov v okvir vrat je bilo 41:24 za Ljubljančane, ki pa so znova sklonjenih glav zapustili ledeno ploskev. Dvajsetič zapored v IceHL-u, kjer v koledarskem letu 2023 sploh še niso razveselili svojih zvestih navijačev!

Proti razigranemu Fehervarju je Olimpija dvakrat izničila zaostanek in povedla po golu Žige Pavlina ob igralcu več v 37. minuti. A črne minute na začetku zadnje tretjine in prejeta gola v 43. in 45. minuti so bili usodni.

SŽ Olimpija je nazadnje doma slavila 2. decembra lani proti Pustertalu s 5:2, nato je do konca pretekle sezone nanizala ducat domačih porazov, ki jim je v novi sezoni dodala še osmega po vrsti.

Madžari na samem vrhu

Fehervar se s 4:3 veseli svoje devete zmage na zadnjih 10 tekmah, s čimer je na lestvici razširjenega avstrijskega prvenstva v hokeju ob boku vodilnega RB Salzburga (s 4:1 je slavil pri Pustertalu), ki je v prednosti zgolj zaradi ene odigrane tekme manj. Na drugi strani je Olimpija izgubila sedmo od zadnjih osmih tekem in je zdrsnila z osmega na deveto mesto 13-članske lige IceHL. Vorarlberg je namreč v 15. krogu s kar 6:1 presenetil do zdaj vodilni Beljak.

Fehervar AV19 melje: peta zaporedna zmaga najboljšega napada v ligi, s čimer so na vrhu ob Salzburgu. Foto: SŽ Olimpija
Fehervar AV19 melje: peta zaporedna zmaga najboljšega napada v ligi, s čimer so na vrhu ob Salzburgu. Foto: SŽ Olimpija

Mahkovec izenačil devet sekund po zaostanku

Gleason Fournier je v 6. minuti kronal začetno pobudo kluba iz Székesfehérvárja, a sledil je bliskovit odgovor zmajev, saj je Marcel Mahkovec po strelu iz obrata zadel že devet sekund za madžarskim Kanadčanom.

V drugi tretjini so gostje znova povedli, ko je iz drugega poskusa zadel Guillaume Leclerc, pri čemer pa so bila vrata Olimpije premaknjena, saj je Predan trčil v lastnega vratarja Horaka, pri čemer se je vratnica iztaknila. Kljub posvetu so sodniki sporni gol za Fehervar priznali.

Pavlin z "bombo" ob dveh igralcih več

V 34. minuti se je pobuda Ljubljančanov obrestovala, ko je Žiga Mehle poskrbel za izenačenje na 2:2, pri čemer je levji delež opravil borbeni Miha Beričič. Ob izključitvi Joshue Atkinsona in Daniela Leavensa je številčna prednost dveh igralcev prinesla vodstvo gostiteljev. Po pripravljalnih podajah Goocha in Kapla je bil z bombo natančen kapetan Pavlin.

Bartalis razblinil upe navijačev

Drugi odmor je prišel kot naročen za Madžare, ki so nato uprizorili zmagoviti preobrat. Natan Vertes je najprej med nogami ukanil Lukaša Horaka v Olimpijinih vratih, slabi dve minuti zatem pa je Istvan Bartalis zaključil domiselni napad Fehervarja, kar je na koncu tudi prineslo tri točke Madžarom. Veliko zaslug za zmago si lahko pripiše vratar Dominik Horvath s kar 38 obrambami!

Karhula jezen na sodnike
Trener Olimpije Antti Karhula še vedno čaka na prvo zmago v Tivoliju. Finec je velik optimist, vedno najde tudi pozitivne stvari po porazih, tokrat pa je bil popolnoma na tleh.

"Zelo sem razočaran, znova smo zapravili zmago. Najbolj me seveda jezi njihov drugi zadetek, ki je bil popolnoma neregularen. Sodniki so me obvestili, da kamera ni delala. Mi smo si seveda takoj ogledali posnetek in videli smo, da je šel plošček čez črto, ko je bil gol dvignjen," je bil potrt 47-letni strokovnjak.

V zadnji tretjini igrali kot majhni otroci
"Druga tretjina je bila naša najboljša v letošnji sezoni. Bili smo za nekaj razredov boljši tekmec in morali bi zadeti vsaj še trikrat. V zadnji tretjini smo želeli igrati pametno, a smo igrali kot majhni otroci. Izgubljali smo ploščke na lahek način. Tretji in četrti gol sta me res razjezila. To je najbolj grenek poraz v tej sezoni," je bil brez dlake na jeziku trener zeleno-belih.

Zdi se, da se vseskozi ponavlja ista zgodba na Celovški 25. "Vseskozi ponavaljem iste stvari. Znova smo tri zadetke prejeli iz hitrih napadov tekmecev, ko nismo bili organizirani v obrambi. Prav nič se ne naučimo. Fantje so zelo motivirani, borijo se 60 minut in na tako lahek način so znova odšle tri točke."

Na domačem ledu tudi proti Asiagu in Dunaju ne bo lahko
V nedeljo v Tivoli prihaja Asiago, naslednjo sredo pa še Dunaj. Obe ekipi sta v veliki krizi. Olimpija je na obeh gostovanjih napolnila njihovo mrežo.

"Nič nam ne bo pomagalo, da smo igrali zelo dobro. Moramo dobiti zmagovito mentaliteto. Ključno je, da znaš pripeljati tekmo do konca. Na srečo nimamo potovanj v naslednjem tednu. V petek in soboto bomo trenirali, nato pa nas čaka tekma proti Asiagu. Na gostovanjih smo zanesljivo ugnali Asiago in Dunaj, a čakata nas težki domači tekmi. Na domačem ledu očitno za nas ni lahkih tekem," je zaključil Karhula.

Niz porazov zmajev na domačem ledu se vleče že od decembra

15. krog:

SŽ OLIMPIJA - FEHERVAR
3:4 (1:1, 2:1, 0:2)
980; Mahkovec 6., Mehle 34., Pavlin 37.; Fournier 6., Lelerc 27., Vertes 43., Bartalis 45.

DUNAJ - KAC CELOVEC
2:5 (0:3, 0:3, 2:0)

LINZ - GRADEC
6:0 (2:0, 2:0, 2:0)

VORARLBERG - BELJAK
6:1 (2:0, 2:1, 2:0)

PUSTERTAL - SALZBURG
1:4 (0:3, 1:0, 0:1)

BOLZANO - ASIAGO
4:3 (1:0, 1:1, 1:2) - v podaljšku

LESTVICA