24-letni Nik Simšič se je razveselil vrnitve v Ligo IceHL. Dve leti je v nekdanji Ligi Ebel igral za Medveščak, potem pa je postal nosilec igre v Tivoliju. Tokrat je dosegel četrti, peti in šesti zadetek v tej sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
24-letni Nik Simšič se je razveselil vrnitve v Ligo IceHL. Dve leti je v nekdanji Ligi Ebel igral za Medveščak, potem pa je postal nosilec igre v Tivoliju. Tokrat je dosegel četrti, peti in šesti zadetek v tej sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

Po dveh zaporednih porazih – v torek v okviru slovenskega prvenstva na Jesenicah in v petek v Linzu po podaljšku – se je Olimpija v Hali Tivoli pred 1300 gledalci vrnila na zmagovito pot, a pri tem ob koncu pošteno ogrozila že dobljeno tekmo s Čehi.

Sanjska uvodna petina rednega dela
Ljubljančani so v Ligi IceHL presegli vsa pričakovanja, saj so zbrali kar 23 od 30 mogočih točk in so v vodstvu po petini rednega dela. Sedem tekem so dobili, tri pa tesno izgubili za en gol (dve v podaljšku). Predsednik Miha Butara je navdušen nad začetkom sezone. Pokalno lovoriko zmaji že imajo v vitrini, v razširjenem avstrijskem prvenstvu pa imajo 12 točk naskoka pred 11. mestom, ki ne vodi več v končnico. Redni del je seveda še zelo dolg, do 27. februarja bo na sporedu kar 52 krogov.

Kapetan najprej dvakrat podal, nato zadel ob igralcu več

Kapetan Olimpije Žiga Pance se je le razigral, v petek in nedeljo je prispeval 2 gola in 2 podaji, predtem pa je na 8 tekmah zbral gol in 3 podaje. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Olimpije Žiga Pance se je le razigral, v petek in nedeljo je prispeval 2 gola in 2 podaji, predtem pa je na 8 tekmah zbral gol in 3 podaje. Foto: www.alesfevzer.com

Razigrani Nik Simšič je zadel v 16. in 23. minuti, obakrat na podajo Žige Panceta, najprej je v mrežo pospravil lastni odbitek, v drugo pa atraktivno zaključil protinapad. Nato je kapetan Olimpije v 27. minuti še sam zadel s pomočjo odboja od gostujočega branilca, s čimer so Ljubljančani izkoristili drugo številčno premoč na tekmi.

Nekaj upanja Čehom je vlil Anthony Luciani v 30. minuti, ko je zadel ob gneči pred vrati Žana Usa. A zmaji so se že razleteli: v 32. minuti sta za 4:1 s spretnima streloma poskrbela Miha Zajc in Blaž Tomaževič. Pred iztekom 2. tretjine je bil po podaji Tomaževiča natančen Celjan v zeleno-belem dresu Žan Jezovšek.

Štiriminutni popolni mrk zelenih

A na videz dobljeno tekmo je Olimpija ogrozila v zadnjih sedmih minutah. Med 54. in 57. minuto so gostje iz Znojma zadeli kar trikrat, dvakrat Radek Prokeš, vmes pa še Sebastian Gorčik, prav za vse tri zadetke pa je podal motor igre Orlov Luciani. Med tretjim in četrtim golom Orlov je minilo zgolj 17 sekund!

Simšič z golom za hat-trick potrdil zmago

Obramba Olimpije je razpadla in zaplavala v nevarne vode, Čehi pa so pošteno zagrozili z izenačenjem, trener domačih Mitja Šivic je moral vzeti minuto odmora, da je umiril svoje varovance. Na koncu je bilo razmerje strelov v okvir vrat le 31:29 za zmaje. Ob izpraznjenih gostujočih vratih je plošček le prišel do Simšiča, ki ni okleval in še tretjič na tekmi zatresel nasprotnikovo mrežo za hat-trick ter predvsem potrditev zmage, s katero se ljubljanski hokejski klub znova vrača na 1. mesto IceHL-a.

Zmaji znova prevzeli vodstvo v ligi ICEHL

Šivic: Znojmo je veliko boljša ekipa od Linza
"Orli so zelo nevarna ekipa. Imajo veliko hitrosti in znanja. Na koncu tekme so to dokazali. Pred začetkom zadnje tretjine sem poudarjal, da bodo pritisnili s štirimi igralci v naši napadalni tretjini. Šli so iskat šesti gol, čeprav ni bilo potrebe. Če hočemo postati res dobra ekipa, se take stvari ne smejo dogajati. Ekstremno vesel sem z novimi tremi točkami. Znojmo je veliko boljša ekipa od Linza, ki se zanaša le na fantastični prvi napad," je povedal trener Mitja Šivic.

Olimpija se je sijajno odzvala po porazu na Jesenicah z 0:3. "Analiziral sem tekmo na Jesenicah. Mi smo imeli 26 priložnosti za zadetek, tekmeci pa šest. Jeseničani so zasluženo zmagali, ker so imeli več energije. Bili smo katastrofalni v dvobojih. Na srečo smo hitro zaključili derbi, že v sredo smo misli usmerili proti naslednjim tekmam."

Murphy se bo kmalu vrnil
Šivic je najbolj vesel, da ima znova na voljo skoraj popolno postavo: "Naslednji teden se bo vrnil Wade Murphy, Aleš Mušič (poškodba prepone) in Tine Klofutar (poškodba ramena) sta poškodovana, Anže Ropret pa naj bi se vrnil konec novembra. Dobro smo preživeli zadnja dva tedna, ko nam je manjkalo energije zaradi številnih poškodb in bolezni. Prepričan sem, da bomo na naslednjih tekmah še boljši."

Simšič: Enakovredno se lahko merimo z vsemi tekmeci v tej ligi
"Večino tekme smo narekovali ritem. Ko smo v zadnjih sedmih minutah malce popustili s plina, se je zelo dobra ekipa Znojma vrnila. Čehi so tehnično odlično podkovani. Trener je vzel pol minute odmora ob pravem trenutku, da smo se umirili. Hat-trick je res nekaj posebnega," je povedal Nik Simšič.

"Pričakovanja so bila velika pred derbijem in poraz na Jesenicah je bil grenek. Hitro smo se sestavili in že v Linzu smo bili blizu zmage. Liga IceHL je velik test za nas, na začetku sezone nismo vedeli, kam spadamo. Zdaj vemo, da se lahko enakovredno merimo z vsemi tekmeci. V rednem delu je 52 krogov in veliko se lahko še zgodi. Do zdaj nam je res uspel fenomenalen izid," je še dodal junak nedeljskega večera.

Priznani linijski sodnik iz Lige NHL v Tivoliju
Linijski sodnik je bil Pierre Racicot. 54-letni Kanadčan je bil v tej vlogi na 1880 tekmah rednega dela Lige NHL in na 254 tekmah končnice najmočnejše lige na svetu. Kar desetkrat je sodil tudi v finalnih serijah za Stanleyjev pokal. 8. maja je sklenil 28-letno kariero in bo od decembra naprej v vlogi nadzornika sojenja, do takrat pa bo linijski sodnik v Ligi IceHL.

Zdaj sledi še obisk orlov iz Koroške

V 11. krogu bodo Ljubljančani v petek doma igrali z devetouvrščenimi Beljačani, ki so se v nedeljo s kar 8:3 znesli nad Gradčani, ki so tako zdrsnili na zadnje, 14., mesto razširjenega avstrijskega prvenstva v hokeju na ledu.


LIGA ICEHL, 10. krog:

SŽ OLIMPIJA – ORLI ZNOJMO
6:4 (1:0, 4:1, 1:3)
1318; Simšič 16., 23., 60., Pance 27., Tomaževič 32., Jezovšek 39.; Luciani 30., Prokeš 54., 57., Gorčik 55.

LINZ – PUSTERTAL 4:3 (1:1, 0:2, 3:0)
BOLZANO – FEHERVAR 4:3 (0:0, 3:1, 1:2)
SALZBURG – KAC CELOVEC * 2:3 (0:0, 0:1, 2:1) – po kazenskih strelih
DORNBIRN – INNSBRUCK * 4:5 (0:2, 3:2, 1:0) – v podaljšku
BELJAK – GRADEC 8:3 (1:0, 4:2, 3:1)
DUNAJ – BRATISLAVA 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)

Lestvica:

                              * x     
SŽ OLIMPIJA             10  7 0 2 1 23
FEHERVAR                10  7 0 0 3 21
DORNBIRN                10  4 2 2 2 18
SALZBURG                10  4 2 1 3 17
KAC CELOVEC             10  4 1 3 2 17
ORLI ZNOJMO             10  5 0 0 5 15
--------------------------------------
BOLZANO                  9  4 1 1 3 15
INNSBRUCK               11  3 3 0 5 15
BELJAK                   9  4 1 0 4 14
BRATISLAVA               9  3 2 0 4 13
--------------------------------------
DUNAJ                   10  3 1 0 6 11
PUSTERTAL               10  2 1 2 5 10
LINZ                    10  1 2 2 5  9
GRADEC                  10  2 0 3 5  9
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih 
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih 

Elo in Fröberg poskrbel za jeseniško zmago v Gardeni

V Val Gardeni so Jesenice prišle do prvega gola šele v 35. minuti, četudi je bilo razmerje strelov po prvih 40 minutah kar 34:15 za železarje. Obrambne okope žrebcev je prebila šele akcija Nejca Stojana in Erica Panceta, četrti gol sezone pa je dosegel Finec Eetu Elo.

25-letni Finec Eetu Elo je na šestih tekmah v dresu Jesenic dosegel že pet golov in prispeval štiri podaje. Foto: www.alesfevzer.com
25-letni Finec Eetu Elo je na šestih tekmah v dresu Jesenic dosegel že pet golov in prispeval štiri podaje. Foto: www.alesfevzer.com

Vodstvo Gorenjcev je podvojil Patrik Rajsar v 43. minuti po podaji Andraža Zibelnika. Vse dvome o zmagovalcu je v 58. minuti z drugim golom večera razblinil Elo, drugo podajo tekme je vpisal Stojan. Vseh 24 strelov Gardene je ukrotil Šved Oscar Fröberg, ki je drugič v tednu dni – po večnem derbiju z Olimpijo – zaklenil vrata rdečih.

Za osem golov prednosti pred Asiagom

Vmes so Jesenice v petek izgubile pri Zell am Seeju, zaradi česar jih je po točkah ujel Asiago, pred katerim pa slovenski predstavnik v Alpski ligi ostaja po zaslugi boljše razlike v golih (+31 proti +24).

V Alpski ligi imajo Jesenice zdaj desetdnevni premor, saj jih čaka turnir 2. kroga celinskega pokala v Franciji. V konkurenci domačega kluba Amiens, glavnega tekmeca iz Alpske lige Asiaga ter Brasova iz Romunije bodo lovili prvo mesto, ki edino vodi v nadaljnje tekmovanje.

Varovance Nika Zupančiča nato konec oktobra čakata dve domači tekmi: 28. 10. z drugo ekipo KAC-a, 30. 10. pa z mladinci Salzburga.


ALPSKA LIGA

11. KROG

GARDENA – SIJ ACRONI JESENICE
0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
Elo 35., 58., Rajsar 43.

FELDKIRCH – VIPITENO 4:1
RITTEN – VIENNA CAPITALS SILVER 5:2
KAC FUTURE TEAM – MERANO 3:2
SALZBURG MLADI – FASSA 1:4
KITZBÜHEL – STEEL WINGS LINZ 2:1
BREGENZERWALD – ZELL AM SEE 1:2
ASIAGO – CORTINA 3:2

Vrstni red: SIJ Acroni Jesenice in Asiago po 30, Ritten 25, Lustenau 20 in Zell am See po 20, Kitzbühel 19, KAC II 16 ...