Anže Kopitar je sezono sklenil z 19 goli in 48 podajami. Le dvakrat je v rednem delu zbral več podaj. Foto: AP
Anže Kopitar je sezono sklenil z 19 goli in 48 podajami. Le dvakrat je v rednem delu zbral več podaj. Foto: AP

Najboljši slovenski hokejist v Ligi NHL igra že 16. sezono, osmič pa bo nastopil v končnici. "Prvi cilj je dosežen. Sezona je bila dolga in težka, imeli smo zelo veliko poškodb. Mislim, da je uvrstitev v končnico lep rezultat. Pokazali smo pravi ekipni duh. Ker je bilo veliko poškodb, je vsak posameznik moral prevzeti kakšno vlogo, ki je prej ni bil vajen. S tega vidika je bilo to pozitivno. Vemo, da je uvrstitev v končnico zgolj in samo to, od zdaj naprej pa se začne delo zares," je za svojo spletno stran povedal 34-letni Hrušičan.

Kralji optimistično v prejšnji krog

Connor McDavid je v tej sezoni zbral 123 točk – 44 golov in 79 podaj. Foto: AP
Connor McDavid je v tej sezoni zbral 123 točk – 44 golov in 79 podaj. Foto: AP

"Zagotovo je cilj dobiti prvo serijo. Dobili smo nekaj novih obrazov, ki so dobro zapolnili luknje, ki smo jih imeli v prejšnjih letih. Zdaj gremo optimistično v prvi krog," je nadaljeval Kopitar, ki je sezono sklenil s 67 točkami. Med Kingsi jih je zbral daleč največ. Drugi je bil s 54 Adrian Kempe, ki je bil s 35 goli najuspešnejši Kralj. Anže je mrežo zatresel 19-krat: "Počutim se odlično. Pripravljen sem na končnico. Tekmo v Seattlu sem izpustil zaradi počitka, ki ga, kot kaže, starejši igralci potrebujemo. Nikoli prej nisem tega naredil. Na zadnji tekmi v Vancouvru rednega dela sem znova igral, počutje je dobro in se že veselim končnice."

Tekmec Los Angelesa, ki so bili na Zahodu šesti, bo Edmonton, ki je zbral pet točk več in se tretjič zapored uvrstil v končnico. Prvo medsebojno letošnje srečanje so Kingsi dobili s 5:1, zadnje tri pa je dobil Edmonton. Osmič se bosta moštvi pomerili v "playoffu", prvič po 30 letih. Zadnjo serijo so leta 1992 dobili Oilersi, ki so s 4:2 v zmagah ugnali Los Angeles na čelu z Waynom Gretzkyjem. Najboljši hokejist vseh časov je štiri leta predtem med Kralje prišel prav iz Edmontona.

McDavid in Draisaitl MVP-ja zadnjih dveh sezon

"Zelo težko je napovedovati. Vse ekipe, ki so bile na vrhu po rednem delu, so zelo kakovostne. Če bi že res moral izpostaviti eno, je to Colorado. A končnica je poglavje zase. Vse se lahko zgodi," je dodal Kopitar. Glavno nevarnost bosta obrambi Kraljev predstavljala izjemna Connor McDavid in Leon Draisaitl. McDavid je bil letos drugo sezono najuspešnejši posameznik po številu točk.

Lani je 25-letni Kanadčan prejel tudi naziv najkoristnejšega posameznika lige. Sezono predtem je bil MVP dobro leto dni starejši Nemec, ki je bil takrat tudi prvi strelec NHL-a. V tej sezoni je več golov od Draisaitla dal le Auston Matthews, po številu točk pa je bil četrti. "Veliko skrivnosti ni. Connor in Leon sta morda števili ena in dve na svetu oziroma v ligi ta trenutek. Treba ju bo zaustaviti. Sta zelo dobra igralca," je dodal Kopitar.

Kopitar spočit pred končnico in optimističen pred obračunom z Edmontonom