Tampa je tretjič osvojila Vzhodno konferenco. Foto: Reuters
Tampa je tretjič osvojila Vzhodno konferenco. Foto: Reuters

Oba finalista sta do zdaj Stanleyjev pokal dvignila po enkrat. Zvezde so bile najboljše pred 21 leti, pred 16 pa so najprestižnejšo hokejsko lovoriko osvojila Strele, ki so se po petih letih znova uvrstile v finale. Tedaj so morale premoč priznati Chicagu. Finalna serija se bo igrala v Edmontonu.

V peti minuti srečanja so Otočani povedli. Med strelce se je vpisal Devon Toews, ki je na levi strani prejel ploščico od Andersa Leeja, nato pa zadrsal za vrati in jo na drugi strani pospravil za hrbet Andreja Vasilevskega, ki je sicer skupaj zbral 26 obramb.

Dobri dve minuti pozneje je Tampa izenačila. Erik Černak je silovito sprožil z modre črte. Semjon Varlamov, ki kljub 46 obrambam ni uspel preprečiti izpada, je ploščico odbil, toda neoviran je do strela prišel Victor Hedman, ki je zatresel mrežo.

Nato sta mreži obmirovali vse do 14. minute podaljška. Anthony Cirelli je ob ogradi priboril plošček, ki ga je za vrata popeljal Barclay Goodrow, nato pa ga je podal pred vrata, kjer se je odlično znašel Cirelli in ga spravil za hrbet Varlamova.

"Vse skupaj je zelo čustveno. Vso sezono smo trdo delali za to. Naš cilj je bil finale in zdaj smo tu. Igrati za Stanleyjev pokal so sanje vsakega otroka. Pripravljeni smo in pred nami so vznemirljivi dnevi," je po tekmi dejal junak zmage Cirelli.


Šesta tekma:
NY Islanders (6) – TAMPA BAY (2) 2:4
1:2 (1:1, 0:0, 0:0) – v podaljpku
Toews 5.; Hedman 7., Cirelli 74.

Obrambe: Varlamov 46; Vasilevski 26.

Zahod, že odigrano:
Vegas (1) – DALLAS (3) 1:4

V krepkem tisku je izid v zmagah, igrajo na štiri zmage.