Yanni Gourde je bil v American Airlines mož odločitve. Foto: Reuters
Yanni Gourde je bil v American Airlines mož odločitve. Foto: Reuters

Seattle, od pretekle sezone novo moštvo v NHL-u, je v letu dni napravil velik preskok in v prvem krogu izločil lanskega prvaka Colorado. Odločilni gol je v Dallasu padel po 12 minutah podaljška, ko je za Kraken zadel Yanni Gourde. Dodatni igralni čas je izsilil Joe Pavelski z golom v 53. minuti. Kapetan zvezd je tudi predtem zabil vse domače zadetke. Uspešen je bil v 3., 13. in 50. minuti. Z 38 leti in 295 dnevi je postal najstarejši igralec s štirimi goli na eni tekmi končnice. Že predtem je s tremi postal drugi najstarejši s hat-trickom. Starejši je bil le še Johnny Bucyk leta 1974, ko je štel 38 let in 344 dni. Pavelski je bil pred tekmo celo vprašljiv, saj se je počasi vračal po pretresu možganov iz prve serije proti Minnesoti.

Niti štirje goli zvezdnika domačih pa niso bili dovolj, da bi preprečili slavje Seattla, ki je prvo tretjino dobil s 4:2, potem ko so v razmiku štirih minut zadeli Jaden Schwartz, Justin Schultz, Oliver Bjorkstrand in Jordan Eberle. Med goloma Schultza in Bjorkstranda je minilo le 11 sekund, Eberle pa je zaokrožil serijo treh golov gostov v le 52 sekundah.

Dallas klonil kljub štirim golom Pavelskega

Panterji slavili v Torontu

Florida nadaljuje sijajno serijo v končnici. Potem ko so varovanci Paula Mauricea po sedmih tekmah izločili prepričljivo najboljšo ekipo rednega dela Boston, ki je celo postavil rekord po številu zmag, so tokrat na prvi tekmi na kolena spravili še javorove liste. Gostje so povedli z 2:0, v drugi tretjini pa je Toronto izenačil prek Matthewa Kniesa in Michaela Bountinga, a je Carter Verhaeghe še pred iztekom drugega dela zadel za vodstvo s 3:2.

V zadnjem delu je nato zadel še Brandon Montour. Goste je sicer v vodstvo popeljal Nick Cousins, povišal pa je Sam Bennett v 28. minuti dvoboja. "Mislim, da smo napravili preveč napak, seveda je to tudi posledica dobre igre Floride. Enostavno te prisilijo v to, vseeno pa mislim, da smo si danes sami otežili delo z napakami, ki jih v prvi seriji nismo delali," je po tekmi dejal trener Toronta Sheldon Keefe. Za panterje je Matthew Tkachuk prispeval tri podaje, Verhaeghe pa je z 11 goli na večni lestvici po zadetkih v eni sezoni končnice za Florido prehitel Raya Shepparda in Dava Lowryja.


Vzhod, polfinale, prvi tekmi:
TORONTO – FLORIDA 0:1
2:4 (0:1, 2:2, 0:1)
Knies 29., Bunting 35.; Cousins 10., Bennett 28., Verhaeghe 38., Montour 53.
Obrambe: Samsonov 24; Bobrovski 32.

Četrtek ob 1.00:
CAROLINA – NEW JERSEY 0:0


Zahod, polfinale, prvi tekmi:
DALLAS – SEATTLE 0:1
4:5 (2:4, 0:0, 2:0) - v podaljšku
Pavelski 3., 13., 50., 53.; Schwartz 12., Schultz 15., Bjorkstrand 15., Eberle 16., Gourde 73.
Obrambe: Oettinger 39; Grubauer 31.

Četrtek ob 3.30:
VEGAS – EDMONTON 0:0

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu
2-2-1-1-1.