Končnica Lige NHL se bo nadaljevala v soboto. Foto: Reuters
Končnica Lige NHL se bo nadaljevala v soboto. Foto: Reuters

Ekipe v Ligi NHL so v znak solidarnosti in podpore v prihodnjih dveh dneh odpovedale vse načrtovane tekme končnice v Torontu in Edmontonu v Kanadi. V noči na petek sta tako odpadli tekmi med ekipami New York Islanders in Philadelphia Flyers ter Vancouver Canucks in Vegas Golden Knights, prav tako sta prestavljeni tekmi med ekipami Boston Bruins in Tampa Bay Lightning ter Dallas Stars in Colorado Avalanche.

"Po daljši razpravi so se hokejisti v Ligi NHL v znak solidarnosti in podpore boja proti rasni neenakosti odločili za dvodnevni bojkot vseh tekem končnice. Vodstvo lige podpira odločitev igralcev. Temnopolte in latinskoameriške skupnosti so še naprej soočene z bolečimi izkušnjami, Liga NHL in sindikat hokejskih igralcev (NHLPA) pa se zavedata te težave in si bosta vedno prizadevala za pozitivne spremembe v družbi," so med drugim zapisali na spletni strani najmočnejše hokejske lige na svetu.

Za bojkot tekem v ZDA so se v sredo prvi odločili košarkarji Milwaukee Bucks, ki so v znak protesta proti rasni nestrpnosti in v podporo Jacobu Blaku, ki sta ga policista v nedeljo v Wisconsinu ustrelila v hrbet, ko je vstopal v svoje osebno vozilo, odpovedali tekmo z ekipo Orlando Magic.

Pozneje so v NBA-ju prestavili tudi preostali tekmi končnice med ekipami Oklahoma City Thunder in Houston Rockets ter Los Angeles Lakers in Portland Trail Blazers, odpadle so tudi četrtkove načrtovane tekme med ekipami Boston Celtics in Toronto Raptors ter Dallas Mavericks in Los Angeles Clippers. Medtem so se v NBA-ju dogovorili, da se bo končnica nadaljevala. Bojkot športnikov v ZDA se je razširil tudi na druge poklicne lige.