Zach Hyman, ki je v podaljšku odločil četrto tekmo v Los Angelesu, je tokrat zadel dvakrat. V 36. minuti je z glavo preusmeril plošček v mrežo. Zdravnik je pregledal, ali so vsi zobje še na mestu, ko so navijači noreli na tribunah. Foto: Reuters
Zach Hyman, ki je v podaljšku odločil četrto tekmo v Los Angelesu, je tokrat zadel dvakrat. V 36. minuti je z glavo preusmeril plošček v mrežo. Zdravnik je pregledal, ali so vsi zobje še na mestu, ko so navijači noreli na tribunah. Foto: Reuters

Prvič v tej seriji Kralji niso bili niti blizu uspeha. Gostitelji, ki so imeli v uvodnih štirih tekmah 17-krat igralca manj, so bili tokrat zelo disciplinirani. Los Angeles je imel le en "power play". Najboljša ekipa Lige NHL ob prednosti igralca več je znova blestela, Evander Kane in Zach Hyman sta zadela in po 40 minutah so imeli Oilersi tri gole prednosti (5:2). Po četrtem prejetem zadetku je vratar Kraljev Joonas Korpisalo odšel na klop, vstopil je Pheonix Copley, ki pa je ubranil le šest od osmih strelov.

Evander Kane je v 9. minuti ukanil Korpisala ob prvi prednosti igralca več na tekmi. Foto: Reuters
Evander Kane je v 9. minuti ukanil Korpisala ob prvi prednosti igralca več na tekmi. Foto: Reuters

"To ni igra, ki so jo želimo. Domov odhajamo z zaostankom, vemo pa, da bomo na svojem ledu igrali bolje. Preprosto moramo biti bolj odločni od samega začetka. Nekaj slabih potez in preveč kazni, ki si jih na tej ravni ne smemo privoščiti, nas je stalo obračuna za zmago," je povedal Anže Kopitar. Kingsi, ki so na četrti tekmi zapravili prednost s 3:0, si spodrsljaja zdaj ne smejo več privoščiti.

Kane in Draisaitl začela šov Naftarjev
Težave za Kralje so se začele že kmalu. V 7. minuti je moral na kazensko klop Carl Grundstrom, ki je nepravilno zadrževal Connorja McDavida. V 9. minuti je bil ob prednosti igralca več uspešen Evander Kane. Dobri dve minuti zatem je vodstvo domačih povišal Leon Draisaitl po sijajni podaji McDavida izza vrat.

Kopitar podal za prvi gol Kraljev
Alex Iafallo je po podaji Adriana Kempeja in Anžeta Kopitarja znižal na 1:2. Do konca prve tretjine je za 3:1 zadel Brett Kulak, končni izid tega dela igre pa je postavil Adrian Kempe.

Hyman zadel z glavo
Druga tretjina je pripadla domačim, po zadetku Nicka Bjugstada pa so gostje zamenjali vratarja. Namesto nerazpoloženega Korpisala (15 obramb) je med vratnici prvič v končnici stopil Copley. Ta je moral po plošček v mrežo že štiri minute po vstopu v igro, ko je z veliko sreče zadel Zach Hyman. Plošček ga je namreč zadel v obraz in končal v mreži.

Bjugstad je v peti minuti zadnje tretjine zadel še za 6:2, Quinton Byfield pa je v 47. minuti iz bližine postavil končni izid.

Los Angeles že devet let ni bil v polfinalu Zahoda
Naftarji so dobili zaporedni tekmi in se na zmago približali nastopu v polfinalu zahodne konference. Nastop v njem hokejisti Los Angelesa čakajo vse od sezone 2013/14, ko so nazadnje osvojili tudi Stanleyjev pokal.

Trije prosti dnevi do šeste tekme
Šesta tekma bo na sporedu šele v noči s sobote na nedeljo v Los Angelesu. To je najdaljši odmor med tekmama končnice v Ligi NHL v zadnjih letih. Razlog je zasedenost Crypto.com Arene, saj tudi košarkarji LA Clippersov in LA Lakersov igrajo v končnici Lige NBA.

"Na šesti tekmi moramo pokazati svojo najboljšo igro, da bomo ohranili možnosti. Prepričan sem, da naša ekipa to zmore," je povedal trener Los Angelesa Todd McLellan.

Edmonton proti Kingsom povedel s 3:2 v zmagah

Zahod, 1. krog:

DALLAS – MINNESOTA 3:2
4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Seguin 3., Robertson 12., Marchment 22., Dellandrea 57.
Obrambe: Oettinger 27, Gustavsson 21.

EDMONTON – LOS ANGELES 3:2
6:3 (3:2, 2:0, 1:1)
Kane 9., Draisaitl 11., Kulak 15., Bjugstad 32., Hyman 36., 45.; Iafallo 14. (podaja Kopitar), Kempe 18., Byfield 47.
Obrambe:
Skinner 25; Korpisalo 15, Copley 6.

Četrtek ob 3.30:
COLORADO – SEATTLE 2:2

Petek ob 4.00:
VEGAS – WINNIPEG 3:1


Vzhod, 1. krog:

CAROLINA – NY ISLANDERS 3:2
2:3 (0:1, 1:2, 1:0)
Stastny 34., Aho 51.; Engvall 11., Nelson 24., Barzal 39.
Obrambe: Raanta 19; Sorokin 34.

Četrtek ob 1.00:
BOSTON – FLORIDA 3:1

Petek ob 1.00:
TORONTO – TAMPA BAY 3:1

Petek ob 1.30:
NEW JERSEY – NY RANGERS 2:2

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.