Florida je zmago oddaljena od velikega finala Stanleyjevega pokala. Foto: Reuters
Florida je zmago oddaljena od velikega finala Stanleyjevega pokala. Foto: Reuters

Panterji so imeli večji del dvoboja pobudo (37:27 v strelih na gol), a so se na začetku druge tretjine znašli v zaostanku po golu Chrisa Kreiderja. Kreider je v 23. minuti zadel ob igralcu manj, kar je bil že šesti gol Rangersov ob izključitvah v letošnji končnici.

Gustav Forsling je dobrih šest minut pozneje izenačil po lepi podaji Sama Bennetta. Florida je nato povedla sredi zadnje tretjine, ko je bil natančen Anton Lundell mimo pokritega Igorja Šesterkina v newyorških vratih.

Dvome o zmagovalcu pete tekme je razblinil zadetek Sama Bennetta v prazen gol v predzadnji minuti. Rangersi so sicer prek Alexisa Lafrenierja še znižali na 2:3, a do konca rednega dela tekme je bilo le še 50 sekund.

Sergej Bobrovski je v vratih gostov ustavil 25 od 27 strelov, Šesterkin pa je obranil 34 od 36 strelov Floride.

"Mislim, da to zelo pomaga," je dejal Bennett, z dvema točkama prva zvezda tekme na Manhattnu. "Dobro vemo, kaj vse se mora postaviti na svoje mesto za takšen dosežek. Kako težko je. Koliko je potrebno za uspeh. Da prideš tako daleč, je potrebno veliko. Lani smo se veliko naučili."

New York Rangers so redni del sezone končali z osvojenim predsedniškim pokalom kot najboljša ekipa. Zato bi jih prezgodnje slovo iz končnice zelo bolelo. "Nič ni za reči," je dejal kapetan Rangersov Jacob Trouba. "Potisnjeni smo ob zid. Prikazati moramo svojo najboljšo igro, da preživimo še en dan."

"Bližje smo koncu, bolj so razvneta čustva, v tem trenutku šteje vsaka posamezna igra, tudi najmanjše preigravanje," je poudaril trener Floride Paul Maurice.

Kdo bo dobil peto tekmo na Zahodu?

Florida je le še zmago oddaljeni od tretjega nastopa v velikem finalu Lige NHL. Prvič so v njem igrali v svoji krstni sezoni 1995/96 in izgubili proti Coloradu, lani pa so Panterji izgubili finale Stanleyjevega pokala proti Vegasu.

Zlati vitezi so to sezono kot branilci naslova izpadli v prvem krogu končnice, ko jih je ustavil Dallas. Zvezde se še bojujejo z Edmontonom v finalu Zahoda, kjer je izid pred peto tekmo prav tako izenačen na 2:2.


KONČNICA LIGE NHL

Vzhod, finale

Peta tekma:
NY RANGERS – FLORIDA 2:3
2:3 (0:0, 1:1, 1:2)
Kreider 23., Lafreniere 60.; Forsling 29., Lundell 51., Bennett 59.
Obrambe: Šestjorkin 34; Bobrovski 25.

Šesta tekma, nedelja ob 2.00:
FLORIDA – NY RANGERS

Zahod, finale

Peta tekma, sobota ob 2.30:
DALLAS – EDMONTON 2:2

Šesta tekma, ponedeljek ob 2.00:
EDMONTON – DALLAS

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.