Jarome Iginla je bil v dvakrat najboljši strelec NHL-a. Foto: Reuters
Jarome Iginla je bil v dvakrat najboljši strelec NHL-a. Foto: Reuters

Slovesnost bo predvidoma 16. novembra v Torontu, če bodo seveda to dovoljevale razmere glede pandemije novega koronavirusa. Iginla, dvakratni olimpijski prvak s Kanado, bo postal četrti temnopolti hokejist hiše slavnih po Grantu Fuhru, pionirki ženskega hokeja Angeli James in Willieju O'Reeju.

"Ko sem odraščal, sem imel res zelo rad hokej, rad sem ga igral. Sebe nikoli nisem videl kot temnopoltega hokejista, a vseeno sem se zavedal, da sem," je dejal šestkratni udeleženec tekme zvezd Iginla, ki je v karieri NHL dosegel 625 golov, kar 16 sezon je odigral za Calgary, igral je še za Los Angeles, Colorado, Boston in Pittsburgh.

"Mama me je ravno danes spomnila na fotografijo, na kateri sem skupaj z Grantom Fuhrom. Jaz sem star deset let, on pa je v zgodnjih dvajsetih. Res je dober občutek, da je sprva on prišel do Hiše slavnih, nato pa še jaz. Upam, da bo najina zgodba navdihnila druge otroke manjšinskih skupnosti, da bodo videli, da je vse mogoče," je še dodal.

Hossa, slovaški reprezentant, je v Ligi NHL odigral 19 sezon pri Ottawi, Atlanti, Pittsburghu, Detroitu in Chicagu, na 1309 tekmah je zbral 1134 točk in dosegel 525 zadetkov. S Chicagom je osvojil tri Stanleyjeve pokale (2010, 2013, 2015). Ob Iginli in Hossi bodo v Hišo slavnih sprejeli še branilca Kevina Lowa in Douga Wilsona, v ženski kategoriji kanadska vratarka Kim St-Pierre in direktor Edmonton Oilers Ken Holland.