Islandersi bodo za veliki finale tudi letos izzvali branilko naslova Tampo. Foto: Reuters
Islandersi bodo za veliki finale tudi letos izzvali branilko naslova Tampo. Foto: Reuters

Po prvi tretjini spopada v Uniondalu, kjer je hokej lahko spremljalo 12.000 navdušencev, so bila razmerja med ekipama precej izenačena. Travis Zajac je v deveti minuti poskrbel za prvo vodstvo domačih. Manj kot tri minute pred koncem pa je Brad Marchand izenačil.

A so se razmerja podrla že v drugi tretjini, ki so jo prepričljivo dobili Newyorčani. Brock Nelson je zadel dvakrat v razmaku sedmih minut, nato je bil uspešen še Kyle Palmieri, ki je povišal na 4:1.

Marchand je v tretji tretjini znižal na 2:4. A to je bil tudi zadnji gol gostujočih. Usodo Bostona sta v zadnji minuti v razmaku 11 sekund zapečatila Cal Clutterbuck in Ryan Pulock. Svoj delež je dodal tudi vratar Semjon Varlamov, ki je v dvorani Nassau Coliseum zaustavil 23 strelov.

"Bilo je čudovito," je dejal Nelson. "Navijači so nas navdali z neverjetno energijo. Ekipa je igrala odlično. To je bil eden od tistih večerov, kot bi rekel naš trener Barry Trotz, ko se bomo za vedno spominjali teh čudovitih trenutkov. To je bila res velika tekma za nas, ko je prišel v celoti do izraza naš moštveni duh."

Boston, prvak izpred dveh let, je izpadel v drugem krogu končnice drugo leto zapored.

VZHOD, finale, šesta tekma:
NY ISLANDERS (4) – Boston (3) (4:2)
6:2 (1:1, 3:0, 2:1)
Zajac 9., Nelson 26., 33., Palmieri 37., Clutterbuck 60., Pulock 60.; Marchand 18., 46.
Obrambe: Varlamov 23; Rask 23.

CENTER, finale:
Carolina (1) – TAMPA BAY (3) (1:4)

ZAHOD, finale, petek ob 3.00:
VEGAS (2) – COLORADO (1) (3:2)

SEVER, finale:
MONTREAL (4) –
Winnipeg (3) (4:0)