Anže Kopitar prav tako ostaja doma. Na konec nevarnosti pandemije bo skupaj z družino počakal v domovanju na Manhattan Beachu v Los Angelesu. Foto: AP
Anže Kopitar prav tako ostaja doma. Na konec nevarnosti pandemije bo skupaj z družino počakal v domovanju na Manhattan Beachu v Los Angelesu. Foto: AP

Povedano po domače - doma smo naredili kar karanteno, naša družina. Čim več časa bomo ostali v hiši, čim več časa bomo v takšnem okolju, kjer nisi blizu večjih množic oz. blizu ljudi, da je ta verjetnost okužbe malo manjša kot kje druge.

Anže Kopitar

"Mislim, da je bila naša tekma (Los Angeles - Ottawa 3:2) sploh zadnja, ki se je odigrala. Povedali so nam naslednji dan oz. kot ekipa smo imeli naslednji dan na koledarju prost že kar nekaj časa. Med prostim dnem so nas obvestili, da se bo liga začasno prekinila zaradi tega virusa. Tako kot tudi košarka, nogomet, bejzbol. To je bila situacija, ki je bila neizbežna, mislim, da tudi pravilna," je nenadni prekinitvi zaradi izbruha pandemije novega koronavirusa povedal Anže Kopitar.

V nadaljevanju se je najboljši slovenski hokejist vseh časov razgovoril o samih ukrepih, informacijah in kako sam z družino spoštuje navodilo – ostani doma. Ker se je hokejska sezona v Ligi NHL zaključila le 10 tekem pred koncem rednega dela in z zmagovitim nizom Kraljev, ki so dobili 7 tekem zapovrstjo, se je Kopitar ozrl tudi na samo zdajšnjo ekipo Kingsov. Sledil je pogled na osebno statistiko in na prihodnost ekipe, pri čemer od poletja tudi on ne bo imel več popolnoma zaščitenega statusa, a to ne spreminja njegove znane želje – ostati Kralj celo kariero.

Naval na šport ob 09:15: Anže Kopitar o koronavirusu in karanteni ter Ligi NHL

Vodstvo v dopisu klubov: V najboljšem primeru 3-mesečni premor

Kakšne so napovedi, so vam morda povedali, kaj pričakujejo od vsega skupaj?
To so zelo neuradne informacije, a mislim, da se vsaj dva tedna ne bo dogajalo nič. Kako in kdaj se bo začelo, nimam nobenih informacij.

Ste dobili kakšne nasvete? V ligi NBA so denimo igralcem sporočili, da pričakujejo od njih, da ostanejo v svojih okrožjih. Kaj so vam svetovali, se morate tudi vi "zapreti"?
Povedano po domače – doma smo naredili kar karanteno, naša družina. Čim več časa bomo ostali v hiši, čim več časa bomo v takšnem okolju, kjer nisi blizu večjih množic oz. blizu ljudi, da je ta verjetnost okužbe malo manjša kot kje druge.

V prekinjeni sezoni 2019/20 je Kopitar na 69 tekmah prispeval 62 točk (21 golov in 41 podaj), s čimer je na 31. mestu lestvice najučinkovitejših hokejistov Lige NHL. Foto: AP
V prekinjeni sezoni 2019/20 je Kopitar na 69 tekmah prispeval 62 točk (21 golov in 41 podaj), s čimer je na 31. mestu lestvice najučinkovitejših hokejistov Lige NHL. Foto: AP

V Sloveniji vse skupaj traja že dober teden dni, v Los Angelesu kakšen dan manj. Če se ozreva nazaj na dan, ko ste bili še v normalnem pogonu in ga primerjava z današnjim. Se že pozna razlika v vsakdanjem življenju?
Ja, zagotovo. Ko je konec sezone, je konec sezone in se na to normalno pripraviš. Ko pa se liga prekine kar čez noč, pa je naslednji dan zelo čuden, ko ne moremo iti na trening in ni tiste vsakdanje rutine, ki smo je vsi zelo vajeni. Še kakšen dan ali dva bosta potrebna, da se na vse skupaj navadimo, nato pa bomo nekako živeli tudi to življenje.

Dejstvo pa je, da nisem več zaščiten, lahko me zamenjajo. A imam toliko glasu pri tem, da jaz lahko izberem sedem ekip, kamor me lahko zamenjajo. Na neki način imam tudi jaz nekaj moči glede tega. A kot sem povedal že nekajkrat, upam, da to tega ne bo prišlo in bom ostal v Los Angelesu do konca svojih dni.

Kopitar o morebitni menjavi

Še niste pomislili, da ste morda že odigrali zadnjo tekmo v tej sezoni?
Mislim, da je težko razmišljati o tem, kaj se bo dogajalo. Zagotovo se bo vse zavleklo, glede časa pa lahko le ugibamo.

Sezono si bomo verjetno najbolj zapomnili po tem, da ste hitro odpadli iz realnega boja za končnico. Po čem si jo boste zapomnili vi?
To sezono oz. nasploh leto 2020 si bomo vsi zapomnili zaradi virusa. Sam začetek sezone je bil sicer še nekako, nato pa smo okrog 10, 15 tekme padli, skopali smo si veliko luknjo, ki je bila na koncu pregloboka. Zadnjih deset tekem smo igrali hokej, ki smo ga pričakovali že prej. Prišel pa je malo prepozno. Na žalost končnice ne bo, a mislim, da so bile letošnje spremembe v sami ekipi dobre. Mislim, da smo nekako usmerjeni v pravo smer in da se bo vse to, kar smo s preobrazbo ekipe začeli že v lanski sezoni, pokazalo bolje in malce hitreje v naslednjih letih.

Los Angeles Kings so do prekinitve nanizali kar 7 zmag in so z mladimi močmi začeli popravljati slab vtis ob zapravljeni sezoni. Končnica je bila za LAK že zdavnaj zapravljena, večino sezone so preždeli na dnu Pacifiške skupine in Zahodne konference, ravno z zadnjo zmago nad Ottawo pa so prehiteli vsaj San Jose. Foto: Reuters
Los Angeles Kings so do prekinitve nanizali kar 7 zmag in so z mladimi močmi začeli popravljati slab vtis ob zapravljeni sezoni. Končnica je bila za LAK že zdavnaj zapravljena, večino sezone so preždeli na dnu Pacifiške skupine in Zahodne konference, ravno z zadnjo zmago nad Ottawo pa so prehiteli vsaj San Jose. Foto: Reuters

Toliko prihodov in odhodov igralcev, prenova ekipe, kot se je zgodila. Česa takšnega še niste doživeli. Kako je vse to spremljati?
Občutki niso nič kaj preveč dobri, sploh zato, ker so igralci, ki so odšli, igralci, s katerimi smo osvojili dva Stanleyjeva pokala. Z vsemi smo bili skupaj vsaj deset let. Zelo težko je, ko grejo, a moraš se nekako prepričati, da čas in kariera tečeta naprej. Moraš gledati naprej in ne nazaj. Zagotovo ni lahko, a mislim, da so pred nami svetlejši dnevi.

Kralji po sedmi zaporedni zmagi zapustili dno Zahoda

Če pogledamo vašo osebno statistiko, je daleč od slabe. Lahko rečemo, da je vaša sezona super. Ste zadovoljni?
Mogoče ne bi rekel ravno super, je pa zadovoljivo. Vem, da lahko igram še boljši hokej, vem, da lahko naberem še več točk. Upajmo, da bo to prišlo v naslednji sezoni. Če pa pogledam za nazaj, sem bil zdrav. Nekaj manjših poškodb je bilo, a zamudil nisem nobene tekme, kar je zelo zadovoljivo. To je lepa popotnica za naprej.

Za naprej pa vas čaka manjši izziv, pogodba se spreminja. Od te sezone naprej niste več popolnoma zaščiten igralec, kot ste bili v prvih štirih letih te pogodbe. Kaj to pomeni za vas, že kaj razmišljate o tem?
Če povem iskreno, o tem nisem še kaj veliko razmišljal. Dejstvo pa je, da nisem več zaščiten, lahko me zamenjajo. A imam toliko glasu pri tem, da jaz lahko izberem sedem ekip, kamor me lahko zamenjajo. Na neki način imam tudi jaz nekaj moči glede tega. A kot sem povedal že nekajkrat, upam, da do tega ne bo prišlo in bom ostal v Los Angelesu do konca svojih dni.

Kopitar: Doma smo naredili nekakšno karanteno