Nick Suzuki je ob pomembni zmagi prispeval tri točke. Foto: Reuters
Nick Suzuki je ob pomembni zmagi prispeval tri točke. Foto: Reuters

Gostje so povedli v deveti minuti prek Jesperija Kotkaniemija. Mladi Finec je poslal ploščico v protinapad proti Joshu Andersonu. Marc-Andre Fleury je njegov poskus zaustavil, toda do odbitega ploščka je pridrsal Kotkaniemi in ga z bekhendom poslal v mrežo.

Domača mreža se je dvakrat zatresla v drugi tretjini. Tekla je 27. minuta, ko je Nick Suzuki lepo našel Erica Staala, ki je povišal na 2:0. Dobre tri minute pozneje so Habsi unovčili igralca več na ledu, pod tretji zadetek pa se je podpisal Cole Caufield. V šesti minuti zadnje tretjine je Max Pacioretty znižal in vlil nekaj upanja Vegasu. Končni izid je 66 sekund pred koncem z golom v prazno mrežo postavil Suzuki, ki je bil tudi podajalec pri tretjem golu Montreala.

"Mislim, da so nas številni na začetku končnice odpisali. Zaupamo tej skupini igralcev in smo trenutno zares zelo samozavestni," je dejal Suzuki. Montreal lovi prvi finale po letu 1993, ko je tedaj v petih tekmah odpravil Los Angeles Kingse. Canadiensi so tedaj 24. dvignili Stanleyjev pokal, s čimer so še vedno najuspešnejše moštvo.

Še tretjo zaporedno tekmo je Kanadčane vodil Luke Richardson, saj je bil glavni trener Dominique Ducharme v petek pozitiven na novi koronavirus. "Vsekakor smo vznemirjeni zaradi našega položaja, a ničesar nočemo prehitevati. Tekme končujemo na pravi način. S pravim pristopom bomo šli v naslednjo tekmo. Potrebujemo še eno zmago," je po koncu razmišljal Richardson.


POLFINALE, peta tekma:
VEGAS - MONTREAL 2:3
1:4 (0:1, 0:2, 1:1)
17.969; Pacioretty 45.; Kotkaniemi 9., Staal 27., Caufield 30., Suzuki 59.
Obrambe: Fleury 22; Price 26.

Šesta tekma, četrtek ob 2.00:
NY ISLANDERS - TAMPA BAY 2:3

V krepkem tisku je izid v zmagah, igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.