Juraj Slafkovsky bo igral v Montrealu. Foto: EPA
Juraj Slafkovsky bo igral v Montrealu. Foto: EPA

New Jersey je s svojim izborom vzel branilca Simona Nemca. Pred tem je bil najvišji izbor iz Slovaške Marian Gaborik, ki so ga leta 2000 izbrali kot tretjega.

Logana Cooleyja je kot tretjega vzela Arizona, šele četrti je bil pred naborom prvi favoriti Shane Wright, ki je pristal v Seattlu.

"Čutil sem, da se zanimajo zame. Ko so rekli 'iz Slovaške', sem vzkliknil samo 'wow'," je povedal 193 cm visoki Slafkovsky, ki je v prejšnji sezoni v finski ligi vknjižil pet golov in deset podaj na 31 tekmah. Že kot 17-letnik je bil vpoklican v slovaško olimpijsko reprezentanco. V Pekingu je na sedmih tekmah dosegel sedem golov in bil ključen mož bronastih Slovakov.

Del slovaške reprezentance, ki je državi priborila prvo olimpijsko medaljo v hokeju, pa je bil tudi 18-letni branilec Nemec. "Brez besed sem. Še pred kratkim sva bila otroka, ki sva sanjala o naboru," je povedal Nemec.

V nasprotju z nekaterimi strahovi o nejasnih političnih razmerah so bili v prvem izmed skupno sedmih krogov nabora NHL izbrani tudi trije hokejisti iz Rusije.

Prvi dan nabora ni bilo med izbranci nobenega od dveh Slovencev, ki sta kandidirala.
Drugi do sedmi krog nabora, na katerem si 32 klubov lige NHL izbere 224 mladih igralcev z vsega sveta, bodo na sporedu v noči na petek. Med kandidati sta tudi Maks Perčič in Marcel Mahkovec.