New York Rangersi so dobili zadnje tri tekme. Foto: AP
New York Rangersi so dobili zadnje tri tekme. Foto: AP

Rangersi so po podaljšku s 4:3 slavili proti Pittsburghu, Calgary pa je bil prav tako po podaljšku s 3:2 boljši od Dallasa.

Newyorčani so bili že po četrti tekmi v izgubljenem položaju ob zaostanku z 1:3 v zmagah. Tudi na naslednjih treh tekmah so na vsakem obračunu izgubljali, a se vrnili in uvrstili v polfinale Vzhoda. Odločilni zadetek je v peti minuti podaljška s hokejistom več na ledu dosegel Artemi Panarin. Podaljšek je v 55. minuti izsilil Mika Zibanejad.

Rangersi so 31. ekipa v Ligi NHL, ki se ji je uspelo rešiti po zaostanku z 1:3 v zmagah. "To je bila stresna tekma. Na ledu nismo imeli veliko prostora, saj so ves čas pritiskali. Večino serije sploh nisem vedel, kaj se dogaja, potem ko je ena ekipa zgolj pošiljala plošček v nasprotnikovo tretjino, druga pa ga je pošiljala nazaj," je sprva dejal junak dvoboja Panarin. "Vso serijo so mi dovolili precej streljati, sam pa se za strele nisem velikokrat odločal. Morda bi moral upoštevati nasvete vseh in več streljati," je še slikovito dodal po tretjem zadetku proti pingvinom v tej končnici.

Rangersi se bodo v polfinalu Vzhoda pomerili s hokejisti Caroline. Drugi par na Vzhodu je Florida – Tampa Bay.

Dallasu ni pomagalo 64 obramb Oettingerja
Po podaljšku je na sedmi tekmi slavil tudi Calgary. Dallasu po košarkarski pravljici ni uspela še hokejska, čeprav so dvakrat vodili. Že po 40 sekundah je za vodstvo zvezd poskrbel Jamie Benn. Izenačil je Tyler Toffoli v drugi minuti druge tretjine, le 31 sekund pozneje pa je za vnovično vodstvo Dallasa poskrbel Vladislav Namestnikov.

Kanadsko moštvo je v 29. minuti izenačilo prek Matthewa Tkachuka. V naslednjih 30 minutah sta mreži mirovali predvsem po zaslugi gostujočega vratarja Jaka Oettingerja. V 16. minuti podaljška pa je 23-letnega čuvaja mreže za napredovanje Calgaryja premagal najboljši strelec moštva v rednem delu sezone Johnny Gaudreau (115 točk). V letošnji končnici je bil to njegov sploh prvi gol, za Flames pa prva domača zmaga na sedmi tekmi po letu 1989.

Dallasu ni pomagalo niti neverjetnih 64 obramb Oettingerja, s čimer pa je vratar zvezd postal vratar z drugim največjim številom obramb na sedmi tekmi od leta 1955/56, ko je liga začela voditi statistiko strelov na gol. Največ obramb, 73, je na sedmi tekmi zbral Kelly Hrudey v dresu New York Islanders leta 1987.

Ognjeni zublji se bodo po dolgih 31 letih v bitki za Alberto v polfinalu Zahoda pomerili z Edmontonom. "Tukaj sem že devet let in nikoli ni bilo niti najmanjše možnosti, da bi igrali z njimi v končnici. To bo res poseben trenutek. Upam, da se bomo na tekmah zabavali, za našo provinco bo to velik dogodek," je dejal junak podaljška Gaudreau. Drug par zahoda je Colorado – St. Louis.

Vzhod, 1. krog, sedma tekma:
NY RANGERS
– Pittsburgh 4:3
4:3 (1:1, 1:2, 1:0) – v podaljšku
Kreider 8., Miller 32., Zibanejad 55., Panarin 65.; Heinen 19., Guentzel 31., Rodrigues 38.

Zahod, 1. krog, sedma tekma:
CALGARY
– Dallas 4:3
3:2 (0:1, 2:1, 0:0) – v podaljšku
Toffoli 22., Tkachuk 29., Gaudreau 76.; Benn 1., Namestnikov 23.