Mark Stone je bil s hat-trickom junak zadnje tekme sezone. Foto: Reuters
Mark Stone je bil s hat-trickom junak zadnje tekme sezone. Foto: Reuters

V T-Mobile Areni so gostitelji izenačili 81 let star rekord najmočnejše hokejske lige na svetu. Zgolj dve ekipi predtem, Toronto leta 1942 in Detroit 1936, sta prav tako na tekmi finala mrežo zatresla po devetkrat. Hkrati so ekipa, ki je najhitreje od ustanovitve prišla do najprestižnejše hokejske lovorike. Philadelphii je leta 1974 uspelo v sedmi sezoni.

"Trenutno ne morem opisati občutkov, ki vrejo v meni, to je vse, kar bi si lahko predstavljali," je po zmagi dejal presrečni junak zadnje tekme Mark Stone. Celotno sezono je domači kapetan primerjal z mlinom: "Za nami je 82 tekem, štirje krogi končnice, in melješ, melješ in melješ, in navsezadnje smo bili mi tista zadnja ekipa, ki je obstala. To je neverjetno."

Vegas je drugič igral v finalu. Uspelo mu je že v uvodni sezoni, ko pa je nato klonil pred Washingtonom. Tudi Florida je drugič nastopila v finalu. Zlati vitezi so se v končnico prebili kot prvi nosilci, prvaki pacifiške skupine ter s 111 točkami najboljša ekipa Zahoda. Na poti do Stanleyjevega pokala so v prvem krogu izločili Winnipeg s 4:1 v zmagah, v drugem krogu so s 4:2 odpravili Edmonton, v konferenčnem finalu pa s 4:2 še Dallas. Jonathan Marchessault tokrat sicer ni dosegel zadetka, a je s 13 goli in 12 podajami postal najboljši strelec Vegasa v končnici in bil razglašen za najkoristnejšega igralca.

Golden Knightsi so udarno začeli peto srečanje in si že v uvodni tretjini priigrali prednost dveh zadetkov. 12. minuta je tekla, ko je Stone ob igralcu manj na ledu ukradel ploščico Carterju Verhaegheju, zadrsal v protinapad po levi strani, se pred vrati zaustavil, nato pa matiral Sergeja Bobrovskega. Manj kot dve minuti pozneje se je znova zatresla mreža Floride. Jack Eichel je iznajdljivo v protinapadu prišel do strela, Bobrovski se je izkazal z obrambo, potem pa je v gneči pred vrati plošček za njegov hrbet zbezljal Nicolas Hague.

Na začetku druge tretjine so Panterji znižali, ko je bil z modre črte natančen Aaron Ekblad, sledil pa je silovit odgovor Vegasa, ki je kmalu razblinil dvome o zmagovalcu dvoboja. Na polovici druge tretjine je pod prečko za 3:1 plošček poslal Alec Martinez. V manj kot desetih minutah so gostitelji zadeli še trikrat. Reilly Smith je bil uspešen po domiselni podaji Williama Karlssona med nogama, Stone je poskrbel za peti plošček v mreži Bobrovskega, na 6:1 pa je povišal Michael Amadio, ki se je tik pred iztekom druge tretjine sam znašel pred vrati.

Ivan Berbašev je v gneči pred vrati zadel za 7:1. Nato sta znižala Sam Reinhart in Sam Bennett, ki sta Adina Hilla premagala z razdalje. Šest minut pred koncem je Stone za hat-trick plošček poslal v prazno mrežo, piko na i zmagi in sezoni nasploh pa je v 59. minuti postavil Nicolas Roy.


LIGA NHL, FINALE

Peta tekma:
VEGAS – Florida 4:1
9:3 (2:0, 4:1, 3:2)
17.367; Stone 12., 38., 55., Hague 14., Martinez 31., Smith 33., Amadio 40., Barbašev 49., Roy 59.; Ekblad 23., Reinhart 49., Bennett 52.

Obrambe: Hill 31; Bobrovski 22.

MVP finala (pokal Conna Smytha): Jonathan Marchessault (Vegas)

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrali so na štiri zmage.