Vegas je bil trikrat med četverico, a naslova še nima. Foto: Reuters
Vegas je bil trikrat med četverico, a naslova še nima. Foto: Reuters

Zlati vitezi, ki so po zaostanku 0:2 zmagali štirikrat zapored, so se uvrstili med najboljše štiri ekipe tretjič v štirih letih, odkar obstaja klub. Za veliki finale se bodo pomerili z Montrealom.

Colorado je povedel že v 23 sekundi, vendar je manj kot minuto pozneje za izenačenje poskrbel Nick Holden. Na prvi odmor so po zadetku Williama Karlssona v 16. minuti s prednostjo odšli gostitelji.

V drugi tretjini so padli štirje zadetki, zadnji 18 sekund pred koncem, ko je Alex Pietrangelo prelomil tekmo. Vegas je povedel s 4:3 in vodstva ni več izpustil iz rok. V zadnji tretjini sta se med strelce vpisala še William Carrier in Max Pacioretty.

Izjemen je bil tudi prispevek vratarja Marca-Andreja Fleuryja, ki je ustavil 30 strelov gostov iz Kolorada. Fleury je dosegel 89. zmago v končnicah, kar ga uvršča na četrto mesto večne lestvice.

"Mislim, da v hokejskem svetu ni bilo osebe, ki bi lahko napovedala, da bomo nocoj spravili pod streho to serijo, potem ko smo zaostajali z 0:2 v zmagah," je bil navdušen trener Vegasa Peter DeBoer.

"Veliko več jih je govorilo o tem, kako nas bodo pometli, da smo v veliki zagati, in ali bomo sploh dobili vsaj eno tekmo. Ta ekipa, ki jo krasi velikanski pogum, je zaprla usta vsem, ki niso verjeli vanjo, se spravila na led in opravila tisto, kar je bila njena naloga. Kakšen večer," je hokejiste pohvalil trener.

ZAHOD, finale:
VEGAS (2) – Colorado (1) (4:2)
6:3 (2:1, 2:2, 2:0)
Holden 2., Karlsson 16., Kolesar 35., Pietrangelo 40., Carrier 52., Pacioretty 57.; Toews 1., Rantanen 24., Burakovsky 37.
Obrambe: Fleury 30; Grubauer 17.