Chandler Stephenson je v letošnji končnici dosegel deset golov. Foto: Reuters
Chandler Stephenson je v letošnji končnici dosegel deset golov. Foto: Reuters

"Zmago smo oddaljeni od izpolnitve številnih sanj," je dejal Chandler Stephenson, ki je dvakrat zatresel domačo mrežo. Gostje so na Floridi udarno začeli in bili nemudoma po metu prvega ploščka zelo nevarni. V uvodnem naletu so premoč kronali po dobri minuti igre, ko je Zach Whitecloud v nevtralni tretjini podal Stephensonu, ki se je odlično znašel, iz igre vrgel Sama Bennetta, sam zadrsal proti Sergeju Bobrovskemu in tudi dobil dvoboj ena na ena z ruskim vratarjem.

Vegas povedel s 3:0

Dve veliki priložnosti sta se v prvi tretjini ponudili Matthewu Tkachuku, vendar je obakrat z obrambama izenačenje preprečil Adin Hill. Na drugi strani se je z dvema obrambama izkazal tudi Bobrovski, ki pa je moral drugič plošček iz svoje mreže pobrati v 28. minuti. Mark Stone se je zaustavil na levi strani in nato podal Stephensonu v sredino, ki je streljal s prve in še drugič ukanil domačega čuvaja mreže.

Tri minute in pol pozneje je Vegas povedel s 3:0. Jonathan Marchessault je pridobil ploščico ob ogradi, jo poslal proti Nicolasu Hagueju, ki je silovito streljal, odbito pa je v mrežo pospravil William Karlsson. Kmalu zatem je švedski napadalec v protinapadu lepo podal Reillyju Smithu, toda izkazal se je Bobrovski, ki mu je v 34. minuti po močnem strelu Marchessaulta z leve strani na pomoč priskočila prečka.

Panterjem zmanjkalo časa za preobrat

37. minuta je tekla, ko se je vendarle zatresla tudi gostujoča mreža. Brandon Montour je iz navidezno nenevarnega položaja z desne strani streljal, nato pa se je plošček najprej odbil od drsalke Brydena McNabba, nato še od Sheaja Theodora in končal za hrbtom presenečenega Hilla.

Ta je drugič klonil 16 minut pred koncem, ko je po lepi kombinaciji Panterjev zadel Aleksander Barkov. V nadaljevanju je Florido v igri z odličnimi obrambami ohranjal Bobrovski, ki se je izkazal po strelih Jacka Eichela, Marchessaulta in Ivana Barbaševa, zaključni domači nalet pa je Vegas na čelu s Hillom uspel zdržati.

Vitezi lahko Stanleyjev pokal dvignejo na domačem ledu

"Treba je dobiti štiri tekme. Zdaj je 3:1 in Vegas potrebuje le še zmago. Mi tri in vse, kar lahko storimo, je, da razmišljamo le o naslednji tekmi, da poskrbimo za vrnitev serije na Florido. Ta cilj želimo v Las Vegasu izpolniti," je dejal Barkov, Stephenson pa je pred morda zadnjo tekmo sezone povedal: "To bo drugačen obračun od drugih. Prisotnih bo veliko več čustev. Vsi vemo, kaj lahko prinese. Velika stvar je, da bomo igrali doma pred svojimi navijači, ki bodo pomemben dejavnik. Čustva bodo napeta in prisotnega bo ogromno adrenalina. Glavna stvar je, da bomo zbrani. Vem, da so to klišeji, toda res smo samozavestni."

Stephenson z dvema zadetkoma zrežiral tretjo zmago Vegasa v finalu Lige NHL

Četrta tekma:
FLORIDA – VEGAS 1:3
2:3 (0:1, 1:2, 1:0)
Montour 37., Barkov 44.; Stephenson 2., 28., Karlsson 32.

Obrambe: Bobrovski 28; Hill 29.

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu
2-2-1-1-1.