Tomaž Vnuk meni, da ta ekipa še ni rekla zadnje besede. Foto: www.alesfevzer.com
Tomaž Vnuk meni, da ta ekipa še ni rekla zadnje besede. Foto: www.alesfevzer.com
Zvone Šuvak
Šuvak: Če sprejemaš hvalo, moraš tudi kritiko. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"Za odstop sem izvedel zjutraj. Bil sem presenečen. Odločitev je prišla hitro, zelo hitro. Mislim, da bi bilo treba zadevo bolj premisliti in nato z umirjeno glavo prinesti odločitev. Razumem razočaranje nad izidom, a imamo ekipo, ki zanesljivo še ni rekla zadnje besede," je odstop slovenskega selektorja po izpadu iz elitne hokejske divizije komentiral Vnuk.

Nekdanji kapetan se ne strinja, da so bili cilji s četrtfinalom previsoko postavljeni. "Samo z visokimi cilji je mogoč napredek. Nismo daleč od drugih reprezentanc," meni Vnuk. Kopitar je usmeril prst tudi proti nekaterim medijem. Pa so novinarji res krivi? "Novinarji prodajajo novice. Morda je bilo v pripravah res nekaj ostrih kritik. Ampak tako je ... Kadar so uspehi, hvalijo, kadar so neuspehi, grajajo. Novinarji ne bi smeli vplivati na strokovno delo," je še povedal Vnuk.

Tudi Šuvak meni, da se je Kopitar odločil prehitro. "Zadevo bi bilo treba prespati in se potem odločiti. Po drugi strani ga pa tudi razumem, saj mu ni bilo nič podarjeno. Pritiski na takem položaju so vedno strašanski," meni Šuvak. So bili cilji postavljeni previsoko? "Cilje si postavlja reprezentanca, ne mediji. Izpad ni nič presenetljivega. Že 35 let se vrtimo med 16. in 18. mestom na svetu. Vedno nam malenkost zmanjka za nekakšen preskok. Namesto odstopa bi bilo bolj pametno, če bi strnili vrste v hokejski zvezi in s pametnim, načrtnim delom z mladino zagotavljali igralce za reprezentanco," je povedal Šuvak.

O pritiskih novinarjev pa Šuvak pravi: "Sedma sila ima svoje poslanstvo, tako kot imajo poslanstvo pri športu sodniki. Včasih so pravični, včasih ne. Tako so tudi kritike medijev včasih upravičene, včasih ne. Na take stvari se na takem položaju ne smeš ozirati. Če sprejemaš hvalo, moraš tudi kritiko."

O imenih naslednikov Vnuk in Šuvak nista želela govoriti. "Kdo bo selektor, ni tako pomembno. Pomembneje je, kako bo delovala hokejska zveza. Imeli smo uspeh, se ni spremenilo nič, ni bilo uspeha, ista zgodba," je sklenil Šuvak.

Spodaj lahko slišite pogovor Matjaža Kopitarja z novinarji, ko je napovedal svoj odstop

Matjaž Kopitar po svetovnem prvenstvu
Matjaž Kopitar po svetovnem prvenstvu