Realov dvojec - Luka Dončić in Anthony Randolph - je reprezentanci prinesel dodatno dimenzijo. Foto: BoBo
Realov dvojec - Luka Dončić in Anthony Randolph - je reprezentanci prinesel dodatno dimenzijo. Foto: BoBo
Anthony Randolph
Anthony Randolph je v prvi četrtini zadel trojko. Foto: Reuters
Slovenska košarkarska reprezentanca
Slovenska košarkarska reprezentanca bo do EP-ja odigrala devet tekem. Foto: BoBo

Slovenski selektor Igor Kokoškov je v prvo postavo uvrstil novinca Luko Dončića in Anthonyja Randolpha ter Jako Blažiča, Žigo Dimca in Alekseja Nikolića. Tekmo so bolje začeli Rusi, ki so dosegli prvih sedem točk. Slovenci so vrnili s serijo 8:0, svoje prve reprezentančne točke pa sta s trojko dosegla tako Dončić kot Randolph.

Ruski študenti so nato spet povedli s 13:8, v nadaljevanju pa je bila igra bolj izenačena. Slovenci so imeli v prvem polčasu največjo prednost v zadnji minuti, ko so vodili za šest točk (35:29), ob polčasu pa je bilo 35:31.

Slovenija s serijo 8:0 v varno vodstvo
Tekma je bila praktično odločena na začetku drugega polčasa, ko so gostitelji s serijo 8:0 ušli v varno vodstvo s 43:31 in prednosti več niso izpustili iz rok. V tem delu je Dončić nakazal vsestransko igro, ki spet potrjuje njegov širok potencial. Po treh četrtinah je bilo 61:49.

Dončić in Randolph prva slovenska strelca
Z delnim izidom 8:0 se je začela tudi zadnja četrtina. Najvišje slovensko vodstvo je znašalo 22 točk (77:55). Dončić (14 točk) in Randolph (12) sta bila najboljša slovenska strelca.

Kapetan se bo pridružil 1. avgusta
Med drugim sta manjkala kapetan Goran Dragić in mladi Mark Žan Šiško, ki se bosta izbrani vrsti pridružila 1. avgusta.

Dončić: Priznam, da sem imel v trebuhu metuljčke
"Glede na to, da je bila to za nas prva pripravljalna tekma, naš tekmec pa ima za seboj že daljše obdobje fizičnih priprav, je bila ta razlika na parketu kar opazna. Veliko stvari sem videl, na katerih bomo morali še delati. Gre za določene malenkosti, pa tudi ritem igranja, delo in naloge v obrambi, skok v napadu ... Vseeno sem zadovoljen s prikazanim, predvsem pa sem navdušen nad energijo, ki jo imajo fantje na treningih, ter profesionalnim odnosom, ki ga kažejo do državnega dresa," je pojasnil selektor Kokoškov.

Najboljši igralec tekme Dončić je dodal: "Občutek, ko prvič oblečeš dres Slovenije, je res nekaj posebnega. Priznam, da sem imel v trebuhu metuljčke, a so ti hitro izginili, saj so me gledalci v dvorani že ob predstavitvi glasno pozdravili. Nato sem se zbral in igral košarko, to, kar počnem že zadnjih deset let. Kar se tiče tekme, smo v drugem polčasu stopili na plin in zasluženo prišli do zmage. Zdaj nas čakajo novi treningi in nove zmage."

Urnik do 31. avgusta
Izbranci selektorja Kokoškova bodo v Sloveniji odigrali še tri tekme. V petek bodo v Mariboru igrali z Madžarsko, dva dni pozneje s Češko, priprave na evropsko prvenstvo pa bodo sklenili v Stožicah 24. avgusta proti Hrvaški. Evropsko prvenstvo se bo začelo 31. avgusta.

Rogaška Slatina:
SLOVENIJA - RUSIJA (UNI)
79:63 (15:16, 20:15, 26:18, 18:14)
1.600; Dončić 14 (4/8 za dve, 2/3 za tri), 6 skokov in 4 podaje, Randolph 12 (2/3 za tri), Lapornik 10, Čančar 9, Rebec 7, Mahkovic in Dimec po 6, Blažič 5, Nikolić 3, Hrovat Lorbek in Rupnik po 2, Zagorac 1; Brikin 13, Mitusov in Arkipov 11, Aginskik in Popov po 6, Aksenov in Abdulbasirov po 5, Sizov in Meleškin po 3.

Met za tri točke: 8/27; 8/23
Met za dve točki: 18/35; 12/33
Prosti meti: 19/28; 15/21
Skoki: 35; 43


Petek, 4. avgusta, ob 20.00 (Maribor):
SLOVENIJA - MADŽARSKA

Nedelja, 6. avgusta, ob 20.00 (Maribor)

SLOVENIJA - ČEŠKA

Sobota, 12. avgusta, ob 18.00 (Opatija)

HRVAŠKA - SLOVENIJA

Nedelja, 13. avgusta (Opatija):

SLOVENIJA - UKRAJINA

Petek, 18. avgusta (Tel Aviv):

IZRAEL - SLOVENIJA

Sobota, 19. avgusta (Tel Aviv):

SLOVENIJA - TURČIJA

Četrtek, 24. avgusta, ob 20.00 Stožice

SLOVENIJA - HRVAŠKA

Petek, 25. avgusta (Stožice):

SLOVENIJA - HRVAŠKA (zaprta tekma)