Eva Lisec je blestela s statističnim indeksom 37. Foto: www.alesfevzer.com
Eva Lisec je blestela s statističnim indeksom 37. Foto: www.alesfevzer.com

Po uvodnem gostujočem porazu proti favorizirani Madžarski (51:70) so Slovenke na domačem parketu pričakale Bolgarke, ki so za uvod doma izgubile s Finkami s 65:75. Tekma je bila za varovanke Dzordzisa Dikeulakosa v lovu na peti zaporedni nastop na evropskem prvenstvu izjemnega pomena, saj se na turnir uvrstijo zmagovalke skupin in štiri najboljše drugouvrščene reprezentance.

Bolgarke, ki so na treh uradnih medsebojnih obračunih Slovenijo premagale le na prvem leta 2013, so se v prvem polčasu izkazale za trd oreh, v nadaljevanju pa so gostiteljice prevzele pobudo in zanesljivo slavile. Slovenija je s 6:0 odprla tekmo, potem pa je stekel gostujoči napad. Po prostih metih Borislave Hristove so Bolgarke prvič na tekmi povedle (9:8). Slovenke so po zaslugi Aleksandre Krošelj znova prišle v prednost (10:9), a so si ob koncu uvodne četrtine gostje priigrale tri točke naskoka. V prvi in na začetku druge četrtine so imele domače košarkarice težave z izgubljenimi žogami, Bolgarija pa je ohranjala prednost. Vmes je Ajša Sivka sicer izenačila na 21:21, tekmice pa so si zatem priigrale tudi šest točk naskoka. Še točko so ohranile ob odmoru.

Po vrnitvi iz garderobe so Slovenke zaigrale kot prerojene in v tretji četrtini, ki so jo dobile s 27:16, naredile odločilno razliko. Po zadetem metu za tri točke Tine Jakovine so po dolgem času povedle (42:41). Bolgarke so zatem nekaj časa še sledile tekmicam, nato pa je prednost po zaslugi dobrega meta z razdalje narasla na 11 točk (55:44). V zadnji četrtini so Slovenke prednost le še višale, šest minut pred koncem jo je Eva Lisec s petimi zaporednimi točkami povišala na +20.

Kvalifikacijski cikel se bo nadaljeval šele novembra 2024. Takrat se bodo slovenske košarkarice najprej v gosteh merile s Finsko, nato pa še doma z Madžarsko. Konec kvalifikacij bo februarja 2025. Foto: www.alesfevzer.com
Kvalifikacijski cikel se bo nadaljeval šele novembra 2024. Takrat se bodo slovenske košarkarice najprej v gosteh merile s Finsko, nato pa še doma z Madžarsko. Konec kvalifikacij bo februarja 2025. Foto: www.alesfevzer.com

Lisec je bila z 28 točkami najboljša igralka tekme. Statistiko je napolnila še s sedmimi skoki, štirimi podajami in tremi ukradenimi žogami. Friškovec je dodala 17 točk, Jakovina pa 11. "Začele smo zelo mehko, premehko. Bolgarkam smo pustile, da počnejo, kar želijo. Potem pa smo se začele zavedati: ali zmagamo in imamo še možnost za EP ali pa igramo še naprej na njihovi ravni. Naredili smo korak proti temu, da začnemo igrati agresivno, in na koncu smo zmagali," je dejala Lisec.

"Mislim, da je precej očitno, da smo bili v prvem polčasu zelo počasni, pasivni. Nismo imeli energije in velikokrat smo za to plačali v obrambi in v napadu. Za nas je bilo med premori in polčasom najpomembnejše, da si zbistrimo misli in se zberemo, ker prej nismo bili. V drugi polčas smo se vrnili z načrtom, temu smo sledili in vse je delovalo, kot smo si želeli. Verjamem, da je slika ekipe iz drugega polčasa resnična slika te reprezentance, in ne tista, ki smo jo prikazali v prvem," je dodal Dikeulakos.

Eva Lisec popeljala slovenske košarkarice do gladko zmage nad Bolgarijo

2. krog:
SLOVENIJA - BOLGARIJA
78:63 (14:17, 21:19, 27:16, 16:11)
Lisec 28 (met 12/14), Friškovec 17, Jakovina 11, Krošelj 6, Sivka 5, Seničar 4, Jelenc, Debeljak in Čeh po 2, Bartelme 1; Hristova 25, Konstantinova 15.

FINSKA - MADŽARSKA 56:67

Vrstni red: Madžarska 4, Finska in Slovenija po 3, Bolgarija 2 točki.

Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstile zmagovalke skupin in štiri najboljše drugouvrščene reprezentance.