Slovenske košarkarice nestrpno čakajo začetek evropskega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenske košarkarice nestrpno čakajo začetek evropskega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com

Ekipa je uvodnih nekaj treningov opravila v okrnjeni zasedbi, saj je imelo nekaj reprezentantk še klubske oziroma študijske obveznosti, nekatere pa so dobile nekaj dodatnega počitka po dolgi sezoni. Da bo zasedba popolna, grški strokovnjak na slovenski klopi Georgios Dikaiulakos zdaj čaka le še na Evo Lisec in Tejo Oblak.

Tudi Zala Friškovec je že v polnem pričakovanju domačega EP-ja: "Odkar smo slišale, da bo EP v Sloveniji, vse že nekako nestrpno čakamo. Še smo pod vtisom, da je vse novo, ampak komaj čakamo, da se zberemo kot ekipa in začnemo misijo Eurobasket. Da zaigraš na domačem igrišču, se ti mogoče zgodi enkrat v življenju. Mislim, da o dodatni motivaciji sploh ni treba govoriti. Vse punce smo tako zbrane, vemo, kaj je naš cilj: pokazati več kot na prejšnjih EP-jih."

Na seznamu selektorja Dikaiulakosa za prihajajoče prvenstvo so poleg Jakovine, Friškovec, Oblak in Lisec še Tina Cvijanovič, Blaža Čeh, Lea Debeljak, Hana Ivanuša, Mojca Jelenc, Lara Kozina Bubnič, Gala Kramžar, Aleksandra Krošelj, Eva Rupnik, Ajša Sivka in Zala Šrot.

Georgios Dikaiulakos. Foto: MMC RTV SLO
Georgios Dikaiulakos. Foto: MMC RTV SLO

Bo reprezentanco okrepila naturalizirana košarkarica?
Še vedno ni znano, ali se bo izbrani vrsti pridružila naturalizirana košarkarica, je dejal selektor Dikaiulakos in dodal, da to ni odvisno od njih. Kot je še pojasnil o naturalizirani košarkarici, katere imena ni želel razkriti, je bilo z njenim agentom dogovorjeno, da bo nastopila na EP-ju, zdaj pa se je odločila, da bo igrala v ligi WNBA, tako da grški strokovnjak ni prepričan, ali jim bo lahko pomagala.

Domače evropsko prvenstvo bo zaradi poškodbe kolena izpustila tudi Maruša Seničar. Namesto nje je strokovni štab v ekipo vpoklical najboljšo skakalko kranjskega Triglava Kozino Bubnič, ki je ob Ivanuši druga novinka v reprezentanci.

Med košarkaricami za prvenstvo po nedavnih zapletih ni Nike Barič. Georgios Dikaiulakos o tem ni želel razpredati: "Mislim, da sta obe strani že pojasnili, kaj se je zgodilo. Rad bi se bolj posvečal 15 igralkam, ki jih imam in ki bodo igrale na evropskem prvenstvu."

Slovenke bodo vadile še v Zrečah, Podčetrtku in Mariboru, čaka pa jih tudi nekaj pripravljalnih tekem. Od 15. do 25. junija jih na evropskem prvenstvu v skupini C čakajo dvoboji z Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo. Vse slovenske tekme bodo ob 18. uri.

Dikeulakos ne želi več govoriti o zapletu z Niko Barič