34-letni Mantas Kalnietis je s to obrambno akcijo popeljal Litvo na evropsko prvenstvo. Foto: Fiba
34-letni Mantas Kalnietis je s to obrambno akcijo popeljal Litvo na evropsko prvenstvo. Foto: Fiba

Vozovnico za turnir, ki ga bodo prihodnje leto gostile Češka, Gruzija, Italija in Nemčija so si Litovci priborili šele v zadnjem krogu z zmago nad Dansko. To je bil neposredni dvoboj za preboj na evropsko prvenstvo. Litva, ena najuspešnejši reprezentanc stare celine, je v skupini, kjer sta bili še Belgija in Češka, ki je bila zaradi organizacije ene izmed skupin uvrščena neposredno, zbrala štiri zmage in dva poraza. Danska je slavila dvakrat, klonila pa štirikrat.

Danci so trenutno osmo reprezentanco Fibine lestvice – peto evropsko – presenetili novembra v Vilni (76:80), na februarskem obračunu, ki je bil prav tako odigran v litovski prestolnici, pa je domača vrsta slavila s 77:76. Tri minute pred koncem so gostitelji povedli za devet, vendar pa Danci niso popuščali in po zapravljenem napadu Jonasa Mačiulisa pol minute pred koncem so imeli napad za zmago. Adama Darboe je prodrl pod koš, toda njegov poskus je blokiral dolgoletni litovski reprezentant, Mantas Kalnietis, ki je bil z 11 točkami tudi prvi strelec svojega moštva. Litva bo najvišja ovira Slovenije v kvalifikacijah za olimpijske igre, ki bodo junija v Kaunasu.

Veliko presenečenje so pripravili Bolgari, ki so s 66:65 v Rigi premagali Latvijo. Latvijci so pred štirimi leti s Slovenijo v Carigradu v četrtfinalu odigrali verjetno najboljšo tekmo EuroBasketa 2017, po letu 1999 pa so zdaj prvič ostali brez uvrstitve na evropsko prvenstvo. Iz te skupine napredujeta še Bosna in Hercegovina ter Grčija. V kvalifikacijah sta obstali tudi Črna gora, ki je zaigrala na zadnjem svetovnem prvenstvu, in Severna Makedonija, ki je bila pred desetimi leti na EuroBasketu v Litvi celo četrta.