Lorenzo Brown je navduševal tudi v dresu Crvene zvezde. Foto: EPA
Lorenzo Brown je navduševal tudi v dresu Crvene zvezde. Foto: EPA

Aktualni svetovni prvaki imajo težave na položaju ena, potem ko si je decembra Ricky Rubio strgal kolenske vezi, Sergio Rodriguez pa je po lanskih olimpijskih igrah končal reprezentančno kariero. Rešitev so našli v Brownu, 31-letnem Američanu, s katerim je selektor Sergio Scariolo kratek čas sodeloval pri Toronto Raptorsih, kjer je bil pomočnik.

V preteklosti sta mesto naturaliziranega košarkarja zasedla Serge Ibaka in Nikola Mirotić pod obročema, zdaj pa bo torej špansko igro organiziral Brown. Novopečeni član Maccabija je v Ligi NBA odigral 107 tekem. Nastopal je za Toronto, Minnesoto, Phoenix in Philadelphio. Preizkusil se je tudi na Kitajskem, v zadnjih letih pa je eden boljših branilcev v Evroligi, kjer je bil član Crvene zvezde, Fenerbahčeja in Unicsa.

Španija, ki brani bron z evropskega prvenstva 2017, bo letos na evropskem prvenstvu naskakovala že sedmo zaporedno medaljo. Kar trikrat je bila od leta 2009 evropski prvak, a generacija se menja in nosilcev igre teh zlatih zasedb Scariolo nima več na voljo. Skupinski del bodo Španci septembra igrali v Tbilisiju, kjer bodo poleg gostiteljev Gruzijcev njihov nasprotniki še Turki, Črnogorci, Belgijci in Bolgari.