Srbija je oba naslova osvojila pod taktirko Marine Maljković. Foto: EPA
Srbija je oba naslova osvojila pod taktirko Marine Maljković. Foto: EPA

Varovanke Marine Maljković, hčerke nekdanjega slovenskega selektorja Božidarja Maljkovića, so bile podjetnejše tekmice že v prvem delu odločilnega boja za zlato. Izenačeno prvo četrtino so dobile z razliko treh točk, v slačilnico so se odpravile z razliko petih točk. Po polčasu Srbkinje niso popustile in so še naprej držale Francozinje daleč od koša. Po francoskem mrku, ko več kot štiri minute niso prišle do koša, so ustvarile celo razliko 15 točk. Francozinje so se proti koncu tretje četrtine le nekoliko zbrale in razliko jim je uspelo zmanjšati na osem točk.

Tudi v zadnji četrtini so si Srbkinje hitro ustvarile prednost 13 točk, nato pa ves čas nadzorovale potek in zasluženo osvojile drugo evropsko zlato. Za Srbijo je Yvonne Anderson vpisala 18 točk, Jelena Brooks jih je imela 15, Tina Krajišnik pa je ujela 13 odbitih žog. Za Francijo je Valeriane Vukosavljević dosegla 15 točk.

Srbkinje, ki so v četrtfinalu izločile branilke naslova, štirikratne evropske prvakinje, Španke, so prvo evropsko zlato osvojile leta 2015, prav tako po zmagi nad Francijo, ki je zdaj osvojila osmo srebro. Pred dvema letoma so bile na domačem prvenstvu bronaste, bron so osvojile tudi na zadnjih olimpijskih igrah leta 2016 v Riu. Slovenija je zasedla deseto mesto.


Finale:
Francija – SRBIJA 54:63
Vukosavljević 15; Anderson 18, Brooks 15.

Za 3. mesto:
Belorusija – BELGIJA 69:77