Slovenija je do zdaj igrala na vseh evropskih prvenstvih od leta 1993 dalje. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je do zdaj igrala na vseh evropskih prvenstvih od leta 1993 dalje. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija, ki se trenutno pripravlja na svetovno prvenstvo, je bila kot ena izmed najboljših štirih evropskih zasedb na lestvici Mednarodne košarkarske zveze Fibe v prvem bobnu skupaj s Španijo, Francijo in Srbijo. Žreb v Münchnu pa ji je v skupini A dodelil Ukrajince, Izraelce in Portugalce.

Na evropsko prvenstvo bo napredovalo 24 od 32 sodelujočih reprezentanc oziroma po tri najboljše v posamezni skupini. Če bo katera od gostiteljic zasedla zadnje mesto, bosta v tistih skupinah napredovali po dve najboljši reprezentanci in država gostiteljica.

Turnir bo med 27. avgustom in 14. septembrom leta 2025 v Rigi, kjer bodo tudi izločilni boji, Tampereju, Limasolu in Katovicah. V kvalifikacijah bodo na voljo trije cikli, in sicer med 19. in 27. februarjem 2024, med 18. in 26. novembrom 2024 ter med 17. in 25. februarjem 2025. Vsaka ekipa bo odigrala po dve tekmi na cikel.

Španci se bodo v skupini C merili z Latvijo, Belgijo in Slovaško, Francozi v skupini E s Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Ciprom, medtem ko bodo Srbi v skupini G igrali proti Finski, Gruziji in Danski.

Preostale štiri kvalifikacijske skupine so bile sestavljene iz reprezentanc drugega, tretjega, šestega in sedmega bobna. V skupini B so Italija, Turčija, Madžarska in Islandija, v skupini D Nemčija, Črna gora, Bolgarija in Švedska. V skupini F se bodo pomerile Grčija, Češka, Nizozemska in Velika Britanija, v skupini H pa Litva, Poljska, Estonijo in Severna Makedonija.


Kvalifikacije za evropsko prvenstvo

skupina A: Slovenija, Ukrajina, Izrael, Portugalska;

skupina B: Italija, Turčija, Madžarska, Islandija;

skupina C: Španija, Latvija, Belgija, Slovaška;

skupina D: Nemčija, Črna gora, Bolgarija, Švedska;

skupina E: Francija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Ciper;

skupina F: Grčija, Češka, Nizozemska, Velika Britanija;

skupina G: Srbija, Finska, Gruzija, Danska;

skupina H: Litva, Poljska, Estonija, Severna Makedonija.