Foto: EPA
Foto: EPA

Na skupščini tekmovanja na začetku aprila so sklenili, da bo od sezone 2024/25 do 2029/30 v njej nastopalo 16 ekip. Dvignili so tudi mejo števila udeležencev iz posamezne države, do zdaj je bila omejitev pet klubov iz ene države, po novem je ta številka šest, k sodelovanju pa so povabili tudi dubajski klub. Danes so na spletni strani lige sporočili, da so na podlagi sklepa skupščine in izpolnjenih pogojev sodelovanja sklenili dolgoletno pogodbo.

"Skozi intenzivno in odprto komunikacijo, pri kateri smo upoštevali vse interne akte Lige ABA, smo dorekli vse podrobnosti o zelo ambicioznem športno-poslovnem projektu. Gre za projekt, pri katerem bodo vsi udeleženci imeli koristi, ne samo Liga ABA in njeni lastniki ter Dubaj, ampak tudi košarka na splošno," je zapisano v sporočilu za javnost.

V Ligi ABA bo v sezoni 2024/25 nastopalo vseh 14 udeležencev iz sezone 2023/24, slovenska kluba bosta Cedevita Olimpija in Krka, Dubaj ter Spartak iz Subotice. Zadnji si je mesto zagotovil kot prvak Lige ABA 2, kjer je v finalu na dveh tekmah premagal Vojvodino.

O športno-poslovnem podvigu je govoril tudi direktor Lige ABA Dubravko Kmetović. "Predstavlja vizijo, ki so jo klubi v Ligi ABA prepoznali kot idealno priložnost, da se dosežeta dva cilja. Prvi je boljša kakovost tekmovanja. Drugi pa je odpiranje vrat novemu trgu, kar bo spodbudilo zavzemanje Lige ABA, da postane tekmovanje, ki bo omogočilo večji dobiček delničarjev."

Predsednik Dubaja Abdul Said Al Nabudah je navdušen, ker so del Lige ABA. "Navdušeni smo, ker smo postali del Lige ABA in regije, ki ima največje košarkarske talente. Komaj čakamo na tekme v Dubaju, kjer bodo lahko ljubitelji košarke doživeli vrhunsko izkušnjo."

Več podrobnosti o projektu bo znanih v torek, ko bo potekala novinarska konferenca.