Dejan Milojević je veljal za izjemno borbenega košarkarja, pozneje za velikega strokovnjaka, vsi, ki so ga poznali, pa poudarjajo njegov dobrohoten značaj. Foto: AP
Dejan Milojević je veljal za izjemno borbenega košarkarja, pozneje za velikega strokovnjaka, vsi, ki so ga poznali, pa poudarjajo njegov dobrohoten značaj. Foto: AP

Dejan Milojević je igral za FMP, Budućnost in Partizan ter bil trener v Megi in Budućnosti. Ob tem je bil še velik človek, je v sporočilu za javnost zapisala Liga ABA. V sezoni 2004/05 je bil najboljši strelec lige, še vedno pa je rekorder po najvišjem statističnem indeksu. V dresu Budućnosti je proti FMP-ju januarja 2004 prišel do številke 59. Tri leta zaporedoma je bil izbran tudi za MVP-ja tekmovanja. Kot trener je bil dvakrat v finalu lige – leta 2016 z Mego in l. 2021 z Budućnostjo.

Poleg regionalnih klubov je igral še za Valencio in Galatasaray. Pri Megi je kot trener deloval kar osem let. Tam je sodeloval tudi z Vlatkom Čančarjem, Blažem Mesičkom in Jurijem Macuro, imel pa je velik vpliv na razvoj dvakratnega MVP-ja Lige NBA Nikolo Jokića. V času, ko je bil trener Mege, je bilo na naboru izbranih kar 11 njenih košarkarjev.

Umrl je 17. januarja za posledicami srčnega zastoja v Salt Lake Cityju. Bil je pomočnik trenerja Steva Kerra pri Golden Statu, s katerim je predlani osvojil šampionski prstan. Po tragični smrti Milojevića so v noči na četrtek Warriorsi prvič stopili na parket, pred začetkom čustvenega srečanja z Atlanto, ki so jo premagali s 134:112, pa so počastili spomin na izjemno priljubljenega Dekija.

Košarkarji Golden Stata s posebnimi dresi. Foto: AP
Košarkarji Golden Stata s posebnimi dresi. Foto: AP

Košarkarji so na ogrevanju nosili majice z Milojevićevimi začetnicami in napisom brate (brat, op. a.). Milojevića so se spomnili s kratkim videom, v njegovo čast so zaigrali srbsko himno, domači košarkarji so na hrbtu nad svojimi številkami nosili njegov priimek, drese pa nato odložili na stol, na katerem je sedel srbski strokovnjak. Vsi igralci in člani strokovnega štaba, vključno z gosti na čelu z Bogdanom Bogdanovićem in Igorjem Kokoškovom, so imeli solzne oči. Ob parketu so bili tudi njegova žena, hčerka in sin.

"Izgubili smo čudovito osebo. Deki je bil izjemen prijatelj, odličen trener, velik mož in ljubeč vnuk, sin, mož in oče. Nasmeh, smeh in veselje – to je bilo pri njem vedno prisotno. Ogromno nam je pomenil. Raje kot minuto molka bi rad videl, da se mi pridružite pri počastitvi Dekija in njegove družine … Rad bi, da mu namenimo ovacije, ki jih lahko sliši tudi v nebesih," je povedal Kerr.

Že predtem so se mu poklonili tudi v rodnem Beogradu. Vstop na obračun Partizana, kjer je pustil izjemen pečat, in Mege, ki jo je tako uspešno vodil, je bil v Ligi ABA prost. Zbralo se je rekordnih 23.021 gledalcev, med katerimi so bili tudi nekdanji soigralci in številni prijatelji, ki so prav tako nosili majice z njegovim motivom. Grobari so mu pripravili posebno koreografijo pred začetkom tekme, polna Štark Arena pa je glasno skandirala njegovo ime.