Gorana Dragića je za eno sezono Olimpiji posodila Baskonia. Foto: www.alesfevzer.com
Gorana Dragića je za eno sezono Olimpiji posodila Baskonia. Foto: www.alesfevzer.com

Košarkarski navdušenci so tri tedne na spletni strani Lige ABA izbirali najboljše peterke klubov regionalne lige zadnjih dveh desetletij. Širok izbor so imeli pri Cedeviti Olimpiji, saj so lahko izbirali med igralci tako ljubljanskega kot zagrebškega kluba, ki sta se združila lani.

V prvo peterko so uvrstili kar štiri košarkarje, ki trenutno igrajo v Ligi NBA. Čeprav so dres kluba nosili le za kratko, so dobili prednost pred številnimi, ki so v Ljubljani pustili večji pečat. Na mesto organizatorja igre so postavili Gorana Dragića, član Miamija je v zmajevem gnezdu igral v sezoni 2007/08. V prvi peterki je tudi imetnik dveh šampionskih prstanov, trenutno pa član Lakersov, Danny Green, ki je v Ljubljano prišel med 'lockoutom' leta 2011. Za Olimpijo je igral do decembra, ko se je Liga NBA začela.

Matjaž Smodiš je največja legenda novomeškega kluba. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Smodiš je največja legenda novomeškega kluba. Foto: www.alesfevzer.com

Pod obročem je mesto v prvi peterki našel Aron Baynes, avstralski orjak, ki trenutno igra za Phoenix, pri Olimpiji je bil prvo polovico sezone 2012/13, potem pa je prestopil v San Antonio. Četrti NBA-jevec je Jusuf Nurkić, ki nastopa za Portland. Bosanski center se je kalil pri Zlatorogu v Laškem, vmes na mladinskem turnirju celo oblekel dres Olimpije, nato pa se v Ligi ABA predstavil pri Cedeviti, od koder je leta 2014 sledila selitev v Denver. Udarno peterko končuje Jaka Blažič, ki je trenutno kapetan Cedevite Olimpije.

V peterki Krke so trije, ki so v karieri že nosili kapetanski trak slovenske reprezentance. Ob najboljšem igralcu v zgodovini kluba Matjažu Smodišu še Jaka Lakovič in Edo Murić, peterko pa končujeta dva Američana, Malcolm Armstead in Chris Booker. Koper Primorska je letos debitirala med regionalno elito, tako je peterka udarna zasedba z začetka sezone Žan Mark Šiško, Alen Hodžić, Lance Harris, Marko Jagodić Kuridža in Ivan Marinković, od katerih je le kapetan Hodžić še član obalnega kluba.

Največ aktualnih NBA-jevcev ima omenjena peterka Cedevite Olimpije, tudi v drugih pa so številni zdajšnji in nekdanji vidni košarkarji iz najmočnejše lige na svetu, kot so Nikola Jokić, Nikola Vučević, Bojan Bogdanović, Bogdan Bogdanović, Gordan Giriček, Dario Šarić, Nemanja Bjelica, Davis Bertans


Budućnost: Norris Cole, Nikola Ivanović, Vladimir Micov, Bojan Dubljević, Nikola Vučević.

Cedevita Olimpija: Goran Dragić, Jaka Blažič, Danny Green, Jusuf Nurkić, Aron Baynes.

Cibona: Alan Anderson, Bojan Bogdanović, Gordan Giriček, Dario Šarić, Nikola Prkačin.

Crvena zvezda: Igor Rakočević, Milan Gurović, Quincy Miller, Nemanja Bjelica, Boban Marjanović.

FMP: Miloš Teodosić, Reginald Freeman, Zoran Erceg, Duško Savanović, Miroslav Raduljica.

Igokea: Brady Heslip, Milan Dozet, Dorell Wright, Branko Jorović, Corsley Edwards.

Koper Primorska: Žan Mark Šiško, Alen Hodžić, Lance Harris, Marko Jagodić Kuridža, Ivan Marinković.

Krka: Malcolm Armstead, Jaka Lakovič, Edo Murić, Christopher Booker, Matjaž Smodiš.

Mega Bemax: Vasilije Micić, Timothe Luwawu-Cabarrot, Rade Zagorac, Nikola Jokić, Goga Bitadze.

Mornar: Derek Needham, Jacob Pullen, Nemanja Vranješ, Octavius Ellis, Uroš Luković.

Partizan: Lester McCalebb, Bogdan Bogdanović, Davis Bertans, Jan Vesely, Nikola Peković.

Zadar: Marko Popović, Carl English, Julius Johnson, Marko Banić, Todor Gečevski.