Cedevita Olimpija je lani dobila osem medsebojnih tekem, Krka pa eno, a ji je ta prinesla pokalno lovoriko. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je lani dobila osem medsebojnih tekem, Krka pa eno, a ji je ta prinesla pokalno lovoriko. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljanski in novomeški košarkarji so tudi lansko sezono odprli v Stožicah, ko so bili gostitelji boljši s 77:69. Zmaji so slavili tudi na drugem medsebojnem obračunu Lige ABA, saj so februarja v dvorani Leona Štuklja zmagali s 95:88. Slovenija ima znova dva predstavnika, potem ko je lani bankrotirala Koper Primorska. Sezona se bo začela 25. oziroma 26. septembra, Krka in Cedevita Olimpija pa se bosta znova srečali v 14. krogu, ki naj bi bil na sporedu prvi februarski konec tedna.

V končnico se bodo uvrstile prve štiri ekipe, prvak pa si bo priboril mesto v Evroligi. Naslov brani Crvena zvezda, ki pa bo imela letos glavno konkurenco v Partizanu. Črno-beli, ki so s šestimi naslovi najuspešnejša zasedba Lige ABA, so sestavili izjemno močno zasedbo na čelu z najtrofejnejšim evropskim trenerjem vseh časov Željkom Obradovićem.

Kalinić v Zvezdo, Micov v Budućnost, Balcerowski v Mego

Na odmevne okrepitve velikega tekmeca so odgovorili tudi pri drugem beograjskem velikanu. Namreč rdeče-beli dres Zvezde bo znova oblekel Nikola Kalinić, ki je z jadranskimi prvaki podpisal dvoletno pogodbo. Za Zvezdo je 29-letni krilni košarkar že igral v sezoni 2014/15 in ji pomagal k prvemu naslovu prvaka Lige ABA in obema domačima lovorikama. Pet let je zatem branil barve Fenerbahčeja, s katerim je osvojil Evroligo, nazadnje pa je bil srbski reprezentant član Valencie. Po Nikoli Ivanoviću, Luki Mitroviću (oba Budućnost), Aaronu Whitu (Panathinaikos) in Stefanu Lazareviću (FMP) je to peta poletna Zvezdina okrepitev.

Odmevno ime je pripeljala tudi Budućnost, aktualni podprvak lige. V novi sezoni bo pod taktirko Aleksandra Džikića zaigral tudi Vladimir Micov. 36-letni srbski krilni košarkar je podpisal enoletno pogodbo. Beograjčan se k najuspešnejšemu črnogorskemu klubu vrača po 12 letih. Zadnje štiri leta je bil član milanske Olimpie, s katero se je prebil na Final Four Evrolige, predtem pa je bil tudi član CSKA-ja in Baskonie. Micov je prav tako peta okrepitev Budućnosti. Predtem so v Moračo prišli Edin Atić (Igokea), Marko Jagodić Kuridža (Crvena zvezda), Jacob Wiley (Budućnost) in Igor Drobnjak (Studentski centar).

Mega je svoje vrste medtem okrepila z Aleksandrom Balcerowskim. 20-letni poljski reprezentant je bil nazadnje član Gran Canarie, v pretekli sezoni pa je bil izbran za najboljšega mladega košarkarja v Evropskem pokalu.


1. krog, 25. in 26. septembra:
CEDEVITA OLIMPIJA - KRKA

CRVENA ZVEZDA - SPLIT

BUDUĆNOST - FMP

IGOKEA - BORAC

MORNAR - CIBONA

MEGA BASKET - STUDENTSKI CENTAR

ZADAR - PARTIZAN