Foto: KK Zadar
Foto: KK Zadar

Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, so zamaskirani storilci v dveh ločenih napadih poškodovali dva novinarja Mozzart Sporta, ki spremljata rdeče-bele, in člana upravnega odbora srbskega velikana.

Neverjetno, koliko lahko divjaški izpad naredi škode klubu, mestu in športu. V tem primeru košarki.

Aleksandar Petrović, hrvaški trener in nekdanji košarkar

Srbski mediji poročajo, da so odpravo Zvezde žalili in jih zmerjali s četniki že po pristanku na letališču, kamor je pripotovala iz Barcelone. V delegaciji je bilo poleg ekipe tudi okoli 25 spremljevalcev, med njimi tudi otroci, dodajajo. Po poročanju B92 je bil napad načrtovan, udeleženi pa so bili hrvaški huligani, so še dodali. "Srbe so po Zadru lovili kot živali," so še dodali pri B92.

Najprej so približno ob 18.30 huligani prišli do hotela, kjer so bili nastanjeni novinarji, in počakali, da so se odpravili iz hotela. Zamaskirani napadalci so se jim približali in jih žalili ter jih začeli pretepati s kiji. Nato se je zgodil nov napad na drugi lokaciji, ko je bil tarča član upravnega odbora Crvene zvezde, ki je bil v družbi prijateljev.

Zadrski klub obsodil napade

Vodstvo regionalne košarkarske Lige ABA je obsodilo "huliganski napad na delegacijo Crvene zvezde v Zadru" in zahtevalo takojšnjo aretacijo napadalcev. "Liga ABA ostro obsoja vse oblike nasilja ter rasne, spolne, verske, narodne in kakršne koli druge diskriminacije," piše v izjavi za javnost.

Dres Crvene zvezde v letošnji sezoni nosi slovenski reprezentant Mike Tobey, v Zadru pa igra Petar Vujačić. Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović
Dres Crvene zvezde v letošnji sezoni nosi slovenski reprezentant Mike Tobey, v Zadru pa igra Petar Vujačić. Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

V Ligi ABA se pridružujejo pozivom Zadra in Crvene zvezde hrvaškemu ministrstvu za notranje zadeve, da se čim prej raziščejo vse podrobnosti napada ter da se organizatorji in storilci incidenta aretirajo in kazensko preganjajo, in sicer v skladu z zakoni Hrvaške, kjer so se napadi zgodili, dodajajo v izjavi.

Predtem so se odzvali tudi v Košarkarskem klubu Zadar in "obsodili incidente, ki blatijo ime kluba in Zadra kot mesta". "Fizični napad na predstavnike gostujoče ekipe in novinarje je huligansko dejanje, ki nima nobene zveze z navijanjem in ljubeznijo do kluba. Takšne skupine ne moremo prepoznati in sprejeti kot navijače, ampak kot skupino huliganov in tovrstni incidenti nikoli ne bodo v skladu z vrednotami, ki jih promoviramo kot klub in skupnost. Trdno stojimo za že izrečenim stališčem, da nasilje nima mesta v športnem ali katerem koli drugem okolju," so zapisali v izjavi.

Tornato pred dnevi napovedal napad?

V beograjskem klubu zahtevajo, da se tekma odigra brez navzočnosti gledalcev na tribunah. Ob tem so zapisali, da sobotni dogodki "nakazujejo, da pogoji za izvedbo tekme ne bodo regularni". Pri Zvezdi opozarjajo, da žrtve napadov na sebi niso imeli nobenih znakov kluba, niti niso nikogar kakor koli izzivali. Kot so sporočili, razpolagajo s podatki, da "oba napada povezuje ista oseba, taksist, ki je z letališča prevažal novinarsko ekipo in člana upravnega odbora kluba".

Po besedah predsednika Zvezde Nebojše Čovića niso bili sprejeti ustrezni ukrepi, ki bi lahko preprečili dogodke. Kot je razkril, so namreč člani navijaške skupine Tornado pred dnevi sporočili, da bosta njihova strast in energija obranili njihov teren.

"Za ugotavljanje vseh okoliščin in dejstev o teh dveh dogodkih poteka kriminalistična preiskava. V prostorih policije sta dve osebi, ki sta povezani s temi dogodki. O ugotovitvah kriminalistične preiskave bodo policisti javnost pravočasno obvestili," so sporočili s policije v Zadru, navaja Index.hr.