Za uvod v sezono se bosta pomerili Cedevita Olimpija in Krka. Kapetana bosta v novi sezoni Jaka Blažič in Luka Lapornik. Foto: www.alesfevzer.com
Za uvod v sezono se bosta pomerili Cedevita Olimpija in Krka. Kapetana bosta v novi sezoni Jaka Blažič in Luka Lapornik. Foto: www.alesfevzer.com

Na videokonferenčni seji skupščine regionalne lige so sprejeli odločitev za zamik začetka. Prestavili so tudi začetek Lige ABA 2, ki je zdaj predviden v četrtek, 1. oktobra. Razlog za prestavitev je slaba epidemiološka slika v nekaterih državah, kjer se igra Liga ABA.

Pretekla sezona Jadranske lige je bila zaradi širjenja novega koronavirusa predčasno prekinjena marca krog pred koncem rednega dela. Pozneje so jo odpovedali, s čimer se nekateri klubi niso strinjali. Tako ni bilo prvaka, v evropskih tekmovanjih pa bodo igrali isti klubi, kot so igrali v pretekli – Crvena zvezda v Evroligi, Partizan, ki je bil pred prekinitvijo in pozneje odpovedjo na prvem mestu, Budućnost in Cedevita Olimpija pa v Evropskem pokalu.

Noben klub iz lige ni izpadel, je pa ta dobila dva nova člana, saj sta se jadranski eliti pridružila Split, nekdanji trikratni evropski prvak, in Borac iz Čačka. Slovenijo bodo znova zastopali trije klubi. Poleg Olimpije, ki je bila pred zadnjim krogom še v igri za polfinale, še Koper Primorska, ki je odlično igrala v debitantski sezoni, ko bi najverjetneje zasedla šesto mesto, in Krka, ki pa se je borila za obstanek.

Že v uvodnem krogu se bodo v Ljubljani zmaji pomerili z Novomeščani. Takoj zatem Olimpijo čaka še gostovanje v Kopru. Krka po obračunu v Stožicah pričakuje Igokeo, ki je precej okrepila svojo zasedbo, Primorska pa bo v prvem krogu gostovala v Železniku pri FMP-ju.

Skupščina je ob tem imenovala novega komisarja za sodnike, ki skrbi za delegiranje. Nekdanji hrvaški delivec pravice Srđan Dožai je na tem mestu zamenjal Iztoka Remsa, nekoč izjemno cenjenega slovenskega evroligaškega sodnika. Predsednik sodniške komisije pri Ligi ABA je postal Saša Maričić. Do zdaj je to delo opravljal Branko Jovanović.

1. krog (predvidoma 3. in 4. oktobra):
PARTIZAN – BORAC

BUDUĆNOST VOLI – SPLIT

FMP – KOPER PRIMORSKA

CEDEVITA OLIMPIJA – KRKA

IGOKEA – MEGA BEMAX

ZADAR – MORNAR

CIBONA – CRVENA ZVEZDA