Jordan Loyd je bil z Ognjenom Dobrićem prvi strelec Zvezde s 23 točkami Foto: ABA league/Dragana Stjepanovic
Jordan Loyd je bil z Ognjenom Dobrićem prvi strelec Zvezde s 23 točkami Foto: ABA league/Dragana Stjepanovic

Potem ko lani zaradi pandemije covida-19 liga ni bila odigrana do konca, so rdeče-beli še vedno aktualni prvaki Lige ABA. Lovijo peti naslov, medtem ko Budućnost drugega. Tretjič zapored sta v finalu isti moštvi. Igrajo na tri zmage, druga tekma bo v torek prav tako v Beogradu.

Da so gostitelji prvi polčas dobili s šestimi točkami razlike, je bil najbolj zaslužen Jordan Loyd, ki je v prvih dveh četrtinah dosegel 15 od svojih 23 točk. Prav toliko jih je na koncu zbral tudi Ognjen Dobrić. Zvezda je slabo začela drugi del, tako da se je Budućnost povsem približala, toda v zaključku so gostitelji dali v prestavo višje in pred zadnjimi desetimi minutami povedli za osem.

Začetek zadnje četrtine je bil povsem v znamenju domače zasedbe, ki je naredila serijo 15:0. Budućnost je našla odgovor z delnim izidom 10:2. Tako je tri minute pred koncem razlika znašala šest točk. Podgoriška zasedba se je, ko je ostalo še 30 sekund, približala le na koš zaostanka, a je Loyd na črti prostih metov ohranil mirno kri in odločil srečanje. Pri Budućnosti sta dvojni dvojček vpisala Willie Reed s 26 točkami in 10 skoki ter Nikola Ivanović, ki je zbral 16 točk in 10 podaj.


FINALE, prva tekma:
CRVENA ZVEZDA – BUDUĆNOST 1:0
82:78 (20:20, 24:18, 19:17, 19:23)
Loyd in Dobrić po 23, Davidovac 12; Reed 26, Ivanović 16.

Druga tekma, torek ob 20.30:
CRVENA ZVEZDA – BUDUĆNOST

Tretja tekma, sobota ob 20.30:
BUDUĆNOST – CRVENA ZVEZDA

V odebeljenem tisku je izid v zmagah; igrajo na tri zmage. Morebitna četrta tekma bo v ponedeljek, 24. maja, peta pa v petek, 28. maja. Prvak se bo uvrstil v Evroligo.