Carmelo Anthony se je maja 2009 v finalu Zahoda srečal s Kobejem Bryantom. V napeti seriji so bili Lakersi boljši s 4:2 v zmagah. Foto: AP
Carmelo Anthony se je maja 2009 v finalu Zahoda srečal s Kobejem Bryantom. V napeti seriji so bili Lakersi boljši s 4:2 v zmagah. Foto: AP

"Prišel je čas, da se upokojim," je v videonagovoru na družbenem omrežju sporočil 38-letni Newyorčan, ki je kar 19 sezon igral v Ligi NBA.

V tem obdobju je dosegel 28.289 točk, kar je deveti najboljši dosežek v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Pred njim so le LeBron James, Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, Kobe Bryant, Michael Jordan, Dirk Nowitzki, Wilt Chamberlain in Shaquille O'Neal.

V dolgoletni karieri je igral za Denver, New York, Oklahomo City, Houston, Portland in LA Lakers. Nuggetsi so ga na naboru leta 2003 izbrali kot tretjega. Prvi izbor je bil LeBron James (Cleveland), drugi Darko Miličić (Detroit), četrti Chris Bosh (Toronto), peti pa Dwyane Wade (Miami).

Anthony je reden gost na tekmah v Madison Square Gardnu. Foto: AP
Anthony je reden gost na tekmah v Madison Square Gardnu. Foto: AP

Tri zlate in ena bronasta olimpijska medalja
V dresu ZDA je nastopil na štirih olimpijskih igrah, kar je košarkarski rekord v njegovi državi. V Pekingu 2008, Londonu 2012 in Riu de Janeiru 2016 je osvojil odličje najžlahtnejšega leska, v Atenah 2004 pa bronastega. Bil je tudi član bronaste ameriške izbrane vrste na svetovnem prvenstvu na Japonskem 2006.

V Ligi NBA je desetkrat nastopil na tekmi All Star, v sezoni 2012/13, ko je igral za New York, je bil tudi najboljši strelec sezone. V študentski ligi NCAA je igral za Syracuse Orange.

V finalu Zahoda leta 2009 boljši Lakersi
Anthony nikoli ni zaigral v finalu Lige NBA. Najbližje je bil maja 2009, ko so se Nuggetsi v konferenčnem finalu srečali z LA Lakersi. Blestel je Kobe Bryant, ki je Jezernike popeljal do zmage v seriji s 4:2 v zmagah, nato pa so Lakersi zanesljivo osvojili tudi naslov proti Orlandu.

"Zelo dobro se spominjam dni, ko nisem imel nič. Le žogo na igrišču in sanje, da mi bi uspelo. Košarka mi je pomenila vse. Vedno bom hvaležen vsem ljudem, ki so mi pomagali do uspešne kariere," je povedal Anthony, ki bo prihodnji ponedeljek dopolnil 39 let.