Raptorsom je grozil zaostanek z 0:3, ko so z metom iz obupa prišli do nujno potrebne zmage, pri čemer je bil to sploh edini Anunobyjev met v drugem polčasu. Foto: Reuters
Raptorsom je grozil zaostanek z 0:3, ko so z metom iz obupa prišli do nujno potrebne zmage, pri čemer je bil to sploh edini Anunobyjev met v drugem polčasu. Foto: Reuters

Ko so bili prvaki že skoraj na poti v slačilnico sklonjenih glav, je odgovornost v svoje roke prevzel v Londonu rojeni Ogugua Anunoby - OG in pol sekunde pred koncem po podaji Kyla Lowryja odločil tekmo. "Gremo počasi, tekmo po tekmo. To je bila zelo čustvena zmaga, a moči moramo usmeriti naprej," je po dvoboju dejal zvezdnik prvakov Lowry, ki je dosegel 31 točk.

Pričakoval, da bo zadel
Za Anunobyja je bila odločilna trojka edini met v drugem polčasu. "Pričakoval sem, da bom zadel. Ne mečem na koš, da bi zgrešil. Res nisem bil preveč presenečen," je po tekmi dejal Anunoby, ki je s trojko obenem preprečil Keltom do klubskega rekorda sedmih zaporednih zmag v končnici. Prvi strelec Bostona je bil Kemba Walker z 29 točkami. Četrta tekma polfinala Vzhoda bo v soboto.

Leonardu dovolj tri četrtine igre
Na Zahodu so Los Angeles Clippersi, ki so v prvem krogu izločili klub Dallas Mavericks Luke Dončića, na krilih Kawhija Leonarda z zmago začeli konferenčni polfinale proti Denver Nuggetsom, katerih član je tudi Vlatko Čančar.

Podvajanja ali pokrivanje celo s tremi igralci ni pomagalo Denverju, da bi omejili učinek izjemno motiviranega Kawhija Leonarda in Clippersov. Foto: Reuters
Podvajanja ali pokrivanje celo s tremi igralci ni pomagalo Denverju, da bi omejili učinek izjemno motiviranega Kawhija Leonarda in Clippersov. Foto: Reuters

Clippersi so zanesljivo s 120:97 in z 29 točkami prvega strelca končnice Leonarda, ki je bil na parketu le tri četrtine, premagali Zlata zrna. Leonard je do zdaj na sedmih tekmah končnice povprečno dosegel 32,2 točke, 9 skokov, 4,2 podaje in 2,3 ukradene žoge pri 56-odstotnem metu, kar je za zdaj njegova najboljša predstava v končnici doslej. Med vsemi, ki še nastopajo v končnici, je prvi strelec; na vsaki od sedmih tekem je dosegel vsaj 29 točk.

Bo Vročica nadaljevala zmagoviti niz?
V Orlandu se v noči na soboto obeta tekma tedna, na kateri se bosta pomerila Miami Gorana Dragića in najboljša ekipa rednega dela Milwaukee. Vročica je za zdaj edina ekipa, ki v končnici še ni izgubila in je dobila tudi uvodna obračuna z Bucksi.

Ja Morant naslednik Luke Dončića

Ja Morant, zvezdnik Memphis Grizzlies, je nasledil Slovenca Luko Dončića kot dobitnik nagrade NBA za novinca leta. Iz vodstva lige NBA so sporočili, da je 21-letni Morant nagrado prejel z 99 od 100 možnih glasov za prvo mesto.

Morant je postal drugi igralec Grizlijev v zgodovini po Špancu Pauju Gasolu leta 2002, ki je osvojil naslov novinca leta v NBA. Edini preostali glas za najboljšega novinca leta je prejel igralec New Orleans Pelicans Zion Williamson, lanski prvi izbor na naboru NBA, so še sporočili iz lige NBA.

V glasovanju 100 športnih novinarjev je Morant zbral 498 točk, na drugem mestu v boju za novinca leta pa je končal soigralec Gorana Dragića pri Miami Heat, Kendrick Nunn, ki je zbral 204 točke. Tretji je bil Williamson s 140 točkami. Glasovanje je letos potekalo o predstavah košarkarjev do 11. marca, ko je koronavirusna pandemija prekinila tudi ligo NBA.


LIGA NBA

KONČNICA, polfinale

VZHOD

BOSTON (3) ‒ TORONTO (2) 2:1
103:104 (33:28, 24:19, 23:29, 23:28)
Walker 29, Brown 19 in 12 skokov, Tatum 15 (met iz igre: 5/18), Smart 11; Lowry 31, VanVleet 25, Siakam 16, Anunoby 12 in 10 skokov.
OG Anunoby je s sireno zadel trojko.

Sobota ob 0.40:
MIAMI (5) ‒ MILWAUKEE (1) 2:0

ZAHOD

LA CLIPPERS (2) ‒ DENVER (3) 1:0
120:97 (33:28, 24:19, 23:29, 23:28)
Leonard 29, George 19, Morris 18, Harrell 15, Williams 10; Jokić 15, Millsap 13, Grant, Murray in Morris po 12.

Sobota ob 3.10:
LA LAKERS (1) ‒ HOUSTON (4) 0:0

V odebeljenem tisku izid v zmagah; igrajo na 4 zmage.