Deandre Ayton in Luka Dončić sta bila izbrana na naboru leta 2018. Foto: Reuters
Deandre Ayton in Luka Dončić sta bila izbrana na naboru leta 2018. Foto: Reuters

Ker je 23-letni bahamski košarkar omejeni prosti igralec, ima prva ekipa rednega dela pretekle sezone možnost, da izenači ponudbo, sicer bo prvi izbor nabora leta 2018 odšel v Indianapolis, v zameno pa franšiza iz Arizone ne bo prejela ničesar, poroča ESPN.

Ponudba Pacersov je najvišja v zgodovini Lige NBA. Do zdaj je najvišjo za omejenega prostega igralca ponudil Brooklyn leta 2017 za Otta Porterja, štiriletno pogodbo za 107 milijonov dolarjev pa je Washington izenačil.

Najvišja ponudba, ki je klub ni izenačil, pa je bila Dallasova leta 2016 za Harrisona Barnesa. Mavsi so mu dali 94,4 milijona dolarjev za štiri leta, Golden State pa se tedaj ni odločil za izenačitev, saj je zvezdniško zasedbo okrepil s Kevinom Durantom.

Aytonov agent Bill Duffy je vztrajal, da bo košarkar prejel maksimalno pogodbo, česar mu Phoenix ni bil pripravljen ponuditi. Če bodo Sonca Aytona zadržala, potem ga ne morejo menjati do 15. januarja, v Indiano pa ga ne morejo poslati eno leto.

V pretekli sezoni je Ayton ob 63-odstotnem metu iz igre v povprečju dajal 17,2 točke, v statistiko pa je vpisoval tudi 10,2 skoka. Sunsi so bili po rednem delu najboljši, v končnici pa so morali v konferenčnem polfinalu po sedmih tekmah priznati premoč Dallasu na čelu z Luko Dončićem, ki je bil na istem naboru izbran kot tretji.