Michael Jordan je s Chicagom osvojil šest naslovov. Foto: AP
Michael Jordan je s Chicagom osvojil šest naslovov. Foto: AP

Prvi epizodi spremljata razvoj dinastije Bikov, ki jo je ob koncu preveval slab odnos med vodstvom kluba in ekipo. Direktor kluba Jerry Krause je bil z blagoslovom lastnika ekipe Jerryja Reinsdorfa pripravljen razpustiti eno najboljših ekip vseh časov. V prvem delu je bil pod lupo ego zdaj že pokojnega Krauseja, ki je leta 1997 želel žrtvovati petkratne prvake za čimprejšnjo obnovo ekipe.

"Upravičeni smo do branjenja naslova, dokler ga ne izgubimo," je leta 1997 govoril Jordan. "Če ga izgubimo, potem se lahko pogovarjamo o spremembi. Izgradnja nove ekipe? Nihče ti ne zagotavlja, da bo to trajalo dve, tri, pet let. Cubsi so se gradili 42 let," je bil nad idejo Krauseja zgrožen Jordan.

"Ideje, da lastnik kluba dovoli direktorju, da kljub nasprotovanju glavnih superzvezdnikov razbije ekipo, si danes ni mogoče predstavljati," je dogajanje v takratnih Bikih komentirala ESPN-ova novinarka Ramona Shelbourne.

Želja po razgradnji ekipe takratnega vodstva kluba še vedno muči Jordana. In vprašanje je, ali bi se takrat upokojil, če bi se v Chicagu odločili za nadaljevanje.

"Skorajda sem pozabil, da tega filma morda ne bi bilo. Možnost, da odpustijo Jacksona in da bi se Jordan upokojil že leta 1997, se zdaj zdi bizarna," je povedal novinar ESPN-a Kevin Pelton. Ne nazadnje bi Biki ostali brez šestega naslova, košarka pa brez enega najbolj znamenitih trenutkov, ko je Michael Jordan zadel za naslov prek Bryona Russlla.

Kako dober je bil Jordan, v drugi epizodi govori Larry Bird, ki je komentiral gostovanje Bikov v Bostonu, ko je Jordan dosegel 63 točk. "To ni bil Michael Jordan, to se je bog preoblekel v Michaela Jordana," je o legendarni predstavi govoril Bird.

Drugi del je posvečen tudi zgodbi Scottieja Pippna in njegovem vzponu do nepogrešljivega pomočnika Jordana.

Uvodna dva dela sta naredila lepo podlago za dramo, ki bo sledila v nadaljevanju. V tretjem delu, ki bo na sporedu v nedeljo, bo na tapeti kontroverzni Dennis Rodman.

Dokumentarni film je narejen v desetih delih, ogledate pa si ga lahko na Netflixu.

Odzivi na prvi dve epizodi so zelo pozitivni. "Če bi imel tri želje v življenju, bi bila ena zagotovo The Last Dance," je napisal Dwyane Wade, nekdanji soigralec Gorana Dragića pri Miami Heatu.

"Ali še kdo sedi v fotelju pred televizijo in razmišlja, kako nadaljevati večer," je komentiral košarkar Utaha Donovan Mitchell.

"Jordanov The Last Dance je bil sijajen. Neizmerno sem užival dve uri. Mladi navdušenci, ki Michaela niso videli na delu, bodo zdaj spoznali, zakaj je košarkarski velikan," je sporočil Magic Johnson.

Zadnji ples Jordana navdušil številne ljubitelje Lige NBA