4:0 oziroma 'metla' v finalu Vzhoda za gladko napredovanje Bostona v veliki finale nacionalne košarkarske lige (NBA). Foto: Reuters
4:0 oziroma 'metla' v finalu Vzhoda za gladko napredovanje Bostona v veliki finale nacionalne košarkarske lige (NBA). Foto: Reuters
Boston z metlo v veliki finale Lige NBA

Kelti so si priigrali drugi veliki finale v zadnjih treh sezonah in bodo lovili 18. naslov prvaka v najmočnejši košarkarski ligi na svetu, vendar prvega po letu 2008. Bodo Jalen Brown in Jayson Tatum ter druščina tokrat dokončali šampionski pohod tokratne košarkarske generacije v Bostonu?

V finalu se bo prvemu nosilcu in zdaj prvaku Vzhodne konference zoperstavil boljši iz para Dallas – Minnesota, pri čemer pa ekipa Luke Dončića vodi že s 3:0 in bo v noči na sredo imela prvo zaključno žogo. Bodo tudi Mavericksi napredovali v veliki finale z metlo? Odgovor bo znan v sredo zjutraj, v vsakem primeru pa se bo letošnji finale Lige NBA začel šele v petek, 7. junija, ob 2.30 po slovenskem času.

White upravičil Brownovo zaupanje

Indiana je na robu izpada prikazala najboljšo igro v konferenčnem finalu. Pacersi so vodili od začetka drugega polčasa pa vse do zadnje minute. V zadnji četrtini so pobegnili tudi na +9, a se je razigral Jalen Brown in vrnil goste v igro. Pascal Siakam je 3:33 pred koncem zadel za 102:98, nakar sta sledila koša Jaysona Tatuma in Browna za izenačenje, nato dve minuti ni bilo natančnega meta.

45 sekund pred iztekom rednega dela je iz kota trojko za zmago s 105:102 zadel Derrick White, ki je predtem iz šestih poskusov zadel zgolj eno trojko.

"Vseeno nam je, s kom se bomo merili. Smo samozavestni, dobro se počutimo v vseh vrstah igre. V sebi imamo odgovore na vse, le poiskati jih moramo," je po uvrstitvi v finale bil prepričan White,

Brownu priznanje Larryja Birda

"Odličen met. Ves čas razmišljamo o tem, kako beremo igro dva na enega. Predtem sem D. Whitu rekel, naj ostane pripravljen, in to je bil velik met, velik met, ki nas je poslal v finale," se je Jaylen Brown priklonil strelcu odločilnega koša, za kar je sam vpisal zadnjo podajo.

Jaylen Brown je bil leta 2016 izbran kot tretji igralec takratnega nabora in vse od takrat igra za Boston, s katerim je lani poleti podpisal
Jaylen Brown je bil leta 2016 izbran kot tretji igralec takratnega nabora in vse od takrat igra za Boston, s katerim je lani poleti podpisal "supermaksimalno" petletno pogodbo v vrednosti 304 milijone dolarjev. Foto: AP

A največ hvale je bil po četrti tekmi za metlo s 4:0 v zmagah deležen ravno Brown. 27-letnik iz Atlante je natresel 29 točk, k temu dodal šest skokov, tri ukradene žoge in ključno blokado 65 sekund pred koncem pri izidu 102:102. Drugi superzvezdnik Celticsov Tatum je dodal 26 točk in 13 skokov ter 8 podaj, Holiday 17 točk, White pa 16.

Indiana, ki je igrala brez poškodovanega prvega igralca Tyresa Haliburtona, je dobila 24 točk Nembharda in 19 točk Siakama. Znova je pri Pacersih zatajil met v končnici tekme, zaradi česar so na veliko razočaranje zvestih navijačev tudi končali sezono na domačem parketu brez vsaj častne zmage v seriji z Bostonom.

"Držali smo obljubo. Borili smo se do konca, na žalost pa morali priznati tekmecem, da so bili v končnici boljši, kar se je zgodilo drugič zapovrstjo. Smo mlada ekipa, moramo se še marsikaj naučiti, pridobiti izkušnje. Za letos pa si nimamo česa očitati, še zdaleč nismo razočarali," je bil ponosen na svoje fante trener Indiane Rick Carlisle.

Lačni naslova, ki so mu bili tako blizu

Jason Tatum je prvi igralec Bostona v končnici s povprečno 26 točke, 10,2 skoka in 5,8 podaje na tekmo. Foto: AP
Jason Tatum je prvi igralec Bostona v končnici s povprečno 26 točke, 10,2 skoka in 5,8 podaje na tekmo. Foto: AP

Na papirju bodo Bostončani favoriti velikega finala in bodo uživali prednost domačega parketa. Odkar so Kelti lani v konferenčnem finalu proti Miamiju nadomestili zaostanek 0:3 v zmagah, a nato doma izgubili sedmo tekmo, so odločeni, da popravijo zamujeno iz zadnjih dveh sezon. Tatum, Brown in druščina so zdaj v končnici dobili sedem zaporednih tekem, v gosteh so slavili na zadnjih šestih tekmah, v vseh treh krogih pa so takoj izkoristili zaključno žogo za napredovanje.

"Vseeno nam je, kje igramo. Seveda je lepše zmagovati doma, a tudi z gostovanji nimamo težav. Mislim, da smo to večkrat dokazali. Moramo pa danes pohvaliti tudi igralce Indiane. Borili so se do konca, niso se hoteli predati, lahko so ponosni," je po tekmi dejal Tatum. Zvezdnik je osem sekund pred koncem zgrešil zadnji met na tekmi, a je njegov soigralec Jrue Holiday pod košem pobral odbito žogo, ki so jo zadržali do konca.


LIGA NBA, KONČNICA

Vzhod, finale

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Četrta tekma:

Indiana (6) – BOSTON (1) 0:4
102:105 (27:29, 30:29, 26:22, 19:25)
Nembhard 24 (10/18 iz igre, 3/6 za tri) in 10 podaj, Siakam 19 (8/18 iz igre) in 10 skokov, McConnell 15, Nesmith 14, Toppin 12, Turner 8, Jackson 4, McDermott in Sheppard po 3, Haliburton ni igral; Brown 29 (11/22 iz igre, 4/8 za tri), Tatum 26 (11/26 iz igre, 3/11 za tri), 13 skokov in 8 podaj, Holiday 17 in 9 skokov, White 16 (7/14 iz igre, 2/9 za tri), Horford 7, Hauser in Pritchard po 5, Porzingis ni igral.

MVP finala Vzhoda – pokal Larryja Birda: Jaylen Brown (Boston Celtics)

Zahod, finale

Četrta tekma, sreda ob 2.30:
DALLAS (5) – MINNESOTA (3) 3:0