Rick Carlisle je pustil neizbrisen pečat v Dallasu, čeprav v zadnjem desetletju ni izpolnil velikih pričakovanj. Foto: Reuters
Rick Carlisle je pustil neizbrisen pečat v Dallasu, čeprav v zadnjem desetletju ni izpolnil velikih pričakovanj. Foto: Reuters

"Po številnih pogovorih z Markom Cubanom v preteklem tednu sem se odločil, da ne bom več trener Dallasa. To je bila popolnoma moja odločitev. To je bilo 13 neverjetnih let, z družino sem užival v delu z izjemnimi ljudmi," je sporočil Carlisle.

61-letni Carlisle, ki je leta 1986 osvojil naslov prvaka kot branilec Bostona, je trener v Ligi NBA vse od leta 1989, ko je končal kariero. V vlogi glavnega trenerja je od leta 2001, ko je prevzel Detroit. Med letoma 2003 in 2007 je vodil Indiano, 9. maja 2008 pa je zamenjal Averyja Johnsona (izgubil je finale junija 2006 proti Miamiju po vodstvu z 2:0 v zmagah) na klopi Dallasa.

Že v prvi sezoni je zbral 50 zmag in 32 porazov in se uvrstil v končnico. Dallas je izločil San Antonio s 4:1 v zmagah, a nato izpadel proti Denverju po petih tekmah. Leta 2010 je sledilo razočaranje proti Spursom v uvodnem krogu končnice.

Luka Dončić in Rick Carlisle sta dobro sodelovala vse tri sezone. Foto: AP
Luka Dončić in Rick Carlisle sta dobro sodelovala vse tri sezone. Foto: AP

Nowitzki MVP finala proti Miamiju
V sezoni 2010/11 je Dallas osvojil naslov prvaka. Zmaga nad Lakersi, ki so branili naslov, s 4:0 v zmagah je šokirala številne poznavalce. Kobe Bryant ni velikokrat izpadel po "metli". V finalu Zahoda je bila Oklahoma nemočna (4:1 v zmagah), sledil pa je veliki finale z Miamijem, ki je sestavil sanjsko ekipo. LeBron James je pompozno prišel na Florido in se obrisal pod nosom v prvi sezoni. Dirk Nowitzki je bil MVP finala, Dallas pa je bil boljši s 4:2 v zmagah.

Od naslova Dallas še ni dobil serije v končnici
Leta 2012 so Mavericksi v prvem krogu izgubili z 0:4 v zmagah proti Oklahomi in od naslova niso dobili niti ene serije več v končnici. Pred tremi leti je prišel Luka Dončić. V prvi sezoni se ekipi z veteranom Nowitzkim ni uspelo prebiti v končnico. Avgusta lani so bili v mehurčku v Orlandu s 4:2 boljši LA Clippersi, ki so tudi v tej sezoni izločili Maverickse v prvem krogu končnice po napetih sedmih tekmah. Dallas je vodil že z 2:0 v zmagah in s 30:11 na tretji tekmi na domačem parketu.

V sredo odšel generalni menedžer Nelson
Razočaranje po sedmi tekmi v Staples Centru je bilo ogromno. Jasno je bilo, da se bodo zgodile spremembe.

Dolgoletni generalni menedžer Donnie Nelson je v sredo po sporazumnem dogovoru zapustil klub. Nelsonov odhod se je zgodil po tem, ko so mediji poročala o notranjih trenjih zaradi povečanega vpliva razvojnega direktorja Haralabosa Voulgarisa pri odločitvah.

Pred tremi tedni je Nelson postal generalni menedžer z najdaljšim stažem v ligi (16 sezon), potem ko je Danny Ainge zapustil Boston. Nelson je sicer v Dallas prišel kot pomočnik trenerja leta 1998.