Luka Dončić je bil spet daleč najboljši igralec Dallasa. Foto: AP
Luka Dončić je bil spet daleč najboljši igralec Dallasa. Foto: AP
Sorodna novica Boston kljub trojnemu dvojčku Dončića dobil tudi drugo tekmo finala

"Moje izgubljene žoge in zgrešeni prosti meti so nas stali zmage. V teh dveh kategorijah moramo biti precej boljši. No, navsezadnje moramo zadevati vsi," je bil samokritičen Dončić. Upravičeno? Do neke mere, toda Mavericksi brez njega ne bi bili Bostonu niti blizu. Poglejmo nekaj številk.

Dončić je v 42 minutah iz igre metal 12/21, od tega 4/9 za tri točke. Vknjižil je 32 točk, 11 skokov in 11 podaj ter se z desetim trojnim dvojčkom v končnici na večni lestvici na šestem mestu izenačil z Larryjem Birdom. Ob tem je Ljubljančan zbral še štiri ukradene žoge. Njegovo statistiko kazi osem izgubljenih žog in prosti meti 4/8. Kljub temu je bil statistično daleč najboljši posameznik dvoboja.

Z izjemo Dončića nihče na dveh tekmah ni zadel več kot ene trojke

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a> Foto: MMC RTV SLO
Grafiko zagotavlja sofascore.com Foto: MMC RTV SLO

Preostanek ekipe? Trojke 2/17. Edina, ki sta zadela izza črte, sta bila PJ Washington na samem začetku in Dante Exum, ki je znižal zaostanek na -10 po podaji Dončića v končnici tretje četrtine. Na dveh tekmah finala je Dončić dosegel največ trojk – osem in je edini med Mavericksi, ki je zadel več kot enkrat izza črte. Pri Bostonu je takih igralcev sedem – Derrick White 7, Jrue Holiday in Jayson Tatum 4, Al Horford in Jaylen Bron 3, Kristaps Porzingis in Sam Hauser 2.

Irving velik dolžnik obeh obračunov

To se odraža tudi pri statistiki strelcev. Dončić je s povprečjem 31 točk daleč najboljši strelec prvih dveh finalnih tekem. Sledi pet igralcev Celticsov s povprečjem 21,5, 19, 17, 16,5 in 16 točk. Prst kritikov je usmerjen predvsem na Irvinga, ki je po slabi prvi tekmi zatajil tudi na drugi. "Imel je odprte mete, a žoga ni hotela skozi obroč. To je košarka. Včasih zadeneš, včasih ne. Treba je nadaljevati," je Irvinga v bran vzel trener Jason Kidd. Irving je na prvi tekmi iz igre metal 6/19, na drugi 7/18. Trojke iz osmih poskusov še ni zadel. Ob tem sta ga na njegovem položaju popolnoma nadigrala tako Holiday kot White.

Mizerne trojke, povprečen Tatum, a vseeno zmaga

To je bilo najprej pometanje pred lastnim pragom, navijače Dallasa še bolj skrbi, da je Boston dobil tekmo, čeprav ni pokazal nič posebnega. Izvenserijski je bil le Holiday, ki je postal šele deveti igralec v zgodovini finala s +25 točkami, +10 skoki in 75-odstotnim metom. Ob tem je prvi, ki ni imel niti ene izgubljene žoge. Boston je sicer zgrešil kup trojk (10/39, 25,6 %), njihov najboljši igralec Tatum je bil spet nerazpoložen (met 6/22), a je vseeno prišel do precej lahke zmage. Celticsi imajo na dveh tekmah finala razliko v zadetih koših +25, s tem da so trojke metali le 32,1 odstotka. Če ne bi bilo izjemnega prvega polčasa uvodne tekme, bi bilo še slabše.

Nepiskan prekršek nad Washingtonom

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a> Foto: MMC RTV SLO
Grafiko zagotavlja sofascore.com Foto: MMC RTV SLO

Mavericksi so bili na drugi tekmi precej bližje tekmecu. V zadnjo minuto so prišli z zaostankom petih točk in kaj lahko bi bilo vse drugače, če bi sodniki piskali osebno napako nad Washingtonom, ki je 50 sekund pred koncem zdrvel v napad. Tam sta ga pričakala White in Jaylen Brown. Piščalke so ostale neme, čeprav je šlo za očiten prekršek tako blokerja Whita kot Browna, ki je Washingtona porinil od zadaj. "Moja interpretacija? Bilo je videti kot prekršek, toda piskali niso ničesar. Osebne napake tako ni bilo," je bil diplomatski Kidd. Po tej akciji je zmago na drugi strani parketa potrdil Brown.

"Vsaka tekma, ki jo izgubimo, je za nas izgubljena priložnost," je povedal Dončić, ki je bil pred tekmo vprašljiv za igro. Največ težav so mu poleg kolena in gležnja povzročale bolečine v predelu prsnega koša. "Veste, da vedno hočem igrati. Ves dan smo počeli stvari, ki so mi omogočile nastop," je dodal Dončić.

Boston v končnici še ni izgubil na gostovanju

Kidd se zaveda, da bi bilo brez Dončića finala kaj hitro konec. "Luka je poseben igralec. Je eden najboljših, če ne že najboljši košarkar na svetu. Vedno poišče prostega igralca in mu da priložnost. Tega niso izkoriščali. Upam, da bo drugače v Dallasu," je povedal Kidd.

Prvi, ki bo moral stopiti v ospredje, je Irving. "Prvi dve tekmi zame nista bili najboljši, še posebej, ko vidiš Luko, ko daje +25 točk, pobira skoke, podaja. Vedno sem se počutil odgovornega tudi za to, da je bilo drugim fantom udobno na parketu. Moramo igrati bolj ekipno. Danes smo izgubili za sedem točk. Zdaj se moramo pripraviti in doma vrniti udarec," je odločen Irving.

Naloga bo vse prej kot lahka. Boston v tej končnici še ni izgubil dvoboja na gostovanju.

Dallas na drugi finalni tekmi izgubil preveč žog in zgrešil številne proste mete