Luka Dončić in James Harden Foto: Reuters
Luka Dončić in James Harden Foto: Reuters

Dallas ima s Clippersi v končnici še neporavnane račune. Ekipi sta se srečali v prvem krogu v letih 2020 in 2021. Obakrat so bili uspešnejši Clippersi. V mehurčku Floride ob izbruhu koronavirusa je bilo 4:2, leto pozneje 4:3. Clippersi so tudi letos na stavnicah v rahli prednosti, toda vsi napovedujejo ogorčen boj in morebitno odločitev v sedmi tekmi.

Luki Dončiću Clippersi ležijo. Na 18 tekmah v karieri je slovenski as proti njim dosegal v povprečju 32,6 točke, 8,3 skoka in 7,4 podaje. Višje karierno povprečje ima le proti Detroitu.

Medtem ko so v Dallasu vsi pripravljeni za odločilni del sezone, v taboru Clippersov skrbi povzroča poškodba prvega zvezdnika ekipe Kawhija Leonarda. Ta zaradi težave s kolenom ni igral vse od konca marca.

Sorodna novica Oklahoma prva na Zahodu, Dallas brez Dončića klonil za 49

"Nobena skrivnost ni, da je imel nekaj operacij na tem kolenu. Nič nenavadnega ni, če imate opravka z vnetjem. Vnetje omejuje zmožnost, da narediš nekaj naravnih košarkarskih potez, toda osebje dela vse, da mu pomaga," je povedal predsednik Clippersov Lawrence Frank.

Gre za desno koleno, na katerem si je leta 2021 strgal vezi, dve leti pozneje pa mu je sezono v končnici skrajšala poškodba meniskusa.

68 tekem, ki jih je Leonard odigral v rednem delu, je največ po letu 2017 in tretja najvišja številka v njegovi karieri. V povprečju je dosegal 23,7 točke, 6,1 skoka, 3,6 podaje in 1,6 odvzete žoge na tekmo. Iz igre je metal najbolje v karieri, 52,5-odstotno.

Zasedba Clippersov je na papirju zvezdniška s Paulom Georgeem, Jamesom Hardnom, Leonardom in Russllom Westbrookom. V pomembnih podpornih vlogah so Ivica Zubac, Terance Mann, P. J. Tucker, Mason Plumlee, Norman Powell in Amir Coffey.

Clippersi imajo prednost domačega igrišča, verjetno boljšo klop, boljšega trenerja in izkušenejše košarkarje v končnici. Dallas je po prestopnem roku in All Star premoru prerojena ekipa, ki je imela slabši izkupiček le od Bostona. V ligi je bila v zadnjem času med prvo peterico tako po napadalni kot obrambni učinkovitosti. Obeta se ogorčen boj!

KVALIFIKACIJE ZA KONČNICO, Zahod

Tekma za 7. mesto, sreda ob 1.30:
NEW ORLEANS – LA LAKERS

Zmagovalec bo 7. nosilec in se bo v 1. krogu končnice srečal z Denverjem.

Ob 4.00:
SACRAMENTO – GOLDEN STATE

Zmagovalec se bo v petek pomeril s poražencem tekme med New Orleansom in LA Lakersi. Osmi nosilec se bo v 1. krogu končnice pomeril z Oklahomo.

KONČNICA, Zahod

Sobota:
DENVER (2) – NEW ORLEANS/LA LAKERS
MINNESOTA (3) – PHOENIX (6)
Nedelja:
OKLAHOMA CITY (1) – osmi nosilec
LA CLIPPERS (4) – DALLAS (5)

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

KVALIFIKACIJE ZA KONČNICO, Vzhod

Tekma za 7. mesto, četrtek ob 1.00:
PHILADELPHIA – MIAMI

Zmagovalec bo 7. nosilec in se bo v 1. krogu končnice srečal z New Yorkom.

Ob 3.30:
CHICAGO – ATLANTA

Zmagovalec se bo v petek pomeril s poražencem tekme med Philadelphio in Miamijem. Osmi nosilec se bo v 1. krogu končnice pomeril z Bostonom.

KONČNICA, Vzhod

Sobota:
BOSTON (1) – osmi nosilec
CLEVELAND (4) – ORLANDO (5)
Nedelja:
NEW YORK (2) – PHILADELPHIA/MIAMI
MILWAUKEE (3) – INDIANA (6)