Christian Wood, ki leta 2015 ni bil izbran na naboru, je v Ligi NBA igral za Philadelphio, Charlotte, Milwaukee, New Orleans, Detroit in Houston. Foto: AP
Christian Wood, ki leta 2015 ni bil izbran na naboru, je v Ligi NBA igral za Philadelphio, Charlotte, Milwaukee, New Orleans, Detroit in Houston. Foto: AP

26-letni Wood je v dveh sezonah v Houstonu v povprečju dosegal 19,1 točke in 9,9 skoka na tekmo. Pogodba se mu izteče po koncu sezone 2022/23, v naslednji sezoni pa bo prejel 14,3 milijona ameriških dolarjev.

Mavericksi so imeli veliko praznino pod obročema. V končnici so imeli tekmeci največjo prednost prav na položaju centra, na katerem sta igrala Dwight Powell in Maxi Kleber.

Phoenix in Golden State sta proti Dallasu v končnici prevladovala tako v skokih kot v točkah, doseženih iz rakete. Mavericksi so v končnici zbrali 36,5 skoka na tekmo in so bili na predzadnjem mestu v tej kategoriji med 16 ekipami v končnici. Na 18 tekmah so nasprotniki v skoku prevladovali z 811:657.

V zameno za Wooda se je Dallas odrekel košarkarjem, ki so v letošnji končnici igrali zgolj 99 minut, pa še to v pretežno nepomembnih trenutkih. Poleg tega so naredili prostor za podpise novih igralcev, saj so imeli pred tem pod pogodbo s 14 košarkarji. Morda je še največja izguba Boban Marjanović, ki je odličen prijatelj Luke Dončića in ki je skrbel za dobro vzdušje v ekipi.

Kdo je Christian Wood?

Wood leta 2015 ni bil izbran na naboru. Dobival je drobtinice pri Phialdelphii, Charlottu, Milwaukeeju in New Orleansu, preden je v sezoni 219/2020 zgrabil priložnost pri skromnem Detroitu. Takrat je na 62 tekmah v povprečju dosegal 13,1 točke, 6,3 skoka in 0,9 blokade v zgolj 21 minutah igre.

Houston mu je nato ponudil triletno pogodbo za 41 milijonov dolarjev. Njegovo povprečje se je v prvi sezoni povečalo na 21 točk, 9,4 skoka in 1,2 blokade na tekmo v 32 minutah. Iz igre je metal več kot 50-odstotno, njegov odstotek pri metu za tri je bil 37,4 odstotka. Odličen je bil tudi v drugi sezoni z Raketami – povprečje 17,9 točke, 10 skokov, 2,3 podaje in 1 blokada ob 50-odstotnem metu iz igre in 39,0-odstotnem izza črte.

Vprašljiva je njegova igra v obrambi, a to je delo za trenerja Jasona Kidda. Dallas ne tvega veliko. Če Wood ne bo upravičil pričakovanj, ga Dallas lahko mirno izpusti po koncu sezone. Zanj se je odrekel štirim košarkarjem, ki na parketu niso imeli velike vloge. Na prvi pogled je vodstvo Dallasa potegnilo odlično potezo.

Rocketsi, ki so v pretekli sezoni zasedli zadnje mesto po rednem delu Lige NBA z 20 zmagami in 62 porazi, želijo prevetriti igralski kader. Stavijo predvsem na nabor, ki bo naslednji četrtek v Barclays Centru v Brooklynu. V prvem krogu bodo imeli 3., 17., in 26. izbor.

Ob tem želijo več igralnega časa nameniti Alperenu Sengunu, 19-letnemu turškemu centru, ki so ga lani izbrali kot 16. na naboru.