Dončić je odigral šele drugo tekmo, potem ko je počival v Salt Lake Cityju zaradi zvina levega gležnja. Foto: Reuters
Dončić je odigral šele drugo tekmo, potem ko je počival v Salt Lake Cityju zaradi zvina levega gležnja. Foto: Reuters

23-letni Ljubljančan je bil najboljši strelec tekme v American Airlines Centru z 31 točkami, čeprav je bil na parketu le 23 minut.

Prva četrtina: Dončić – Pelikani 21:22
V prvi četrtini je dosegel 21 točk, celotna ekipa Pelikanov pa le 22. Odigral je pravo simultanko, saj ga niso podvajali in to je znal spretno izkoristiti. Devet točk je zbral že po treh minutah in pol za vodstvo z 12:4. Gostje niso našli ritma v napadu, Dončić pa je zlahka dosegal koše. Če ne bi Larry Nance z zabijanjem ob pisku sirene dosegel zadnjih dveh točk, bi Dončić dosegel celo več točk kot celotna ekipa New Orleansa. Po 12 minutah so gostitelji vodili s 40:22.

Dončić je dosegel 27 točk v prvem polčasu. Ko je bil na parketu, Pelikani niso imeli nobene rešitve. Foto: Reuters
Dončić je dosegel 27 točk v prvem polčasu. Ko je bil na parketu, Pelikani niso imeli nobene rešitve. Foto: Reuters

Ingram ga je pravilno zaustavil, a nato se je zaletel v Valančiunasa
Ob odmoru so imeli Mavericksi že 27 točk naskoka (70:43). Sedem minut pred koncem tretje četrtine je skušal Dončić z zabijanjem zaključiti akcijo, vendar mu je Brandon Ingram izbil žogo. Zaletel se je v Jonasa Valančiunasa in padel na parket. Takoj se je prijel za desno stopalo. Ingram je prejel osebno napako, a je trener Willie Green izzval sodniško odločitev in po ogledu posnetka je imel prav. Dončić je ostal v igri, a so bile bolečine prehude in ob naslednji prekinitvi pol minute zatem ga je zamenjal Josh Green.

Mavericksi skoraj zapravili 28 točk naskoka
Mavericksi so ob odhodu Dončića v garderobo vodili s 84:56. Gostje so delovali kot razbita vojska, a so se dvignili, ko ni bilo v igri zvezdnika Dallasa. Z delnim izidom 7:1 so končali tretjo četrtino in se približali na 95:76.

V zadnji četrtini je imel Dallas ogromne težave v napadu. Herbert Jones je minuto pred koncem znižal na 108:104. Po zgrešeni trojki razglašenega Tima Hardawaya (3/18 iz igre, 2/12 za tri) je imel Ingram izjemno priložnost, da 27 sekund pred koncem poskrbi za dramatične zadnje trenutke, vendar je zgrešil po prodoru v raketo. Reggie Bullock je zadel en prosti met, Spencer Dinwiddie pa oba za potrditev zmage Dallasa.

To je bil že deseti zaporedni poraz Pelikanov, center Zion Williamson pa je izpustil 16 tekem zapored zaradi poškodbe desne stegenske mišice.

Kidd: Prehitro smo se sprostili in Pelikani so začutili priložnost
"Ne glede na izid se Luka ne bi več vrnil na parket. V petek bo več znano o poškodbi pete na desni nogi. Moramo videti, kako se bo počutil. Brez njega smo zgrešili veliko odprtih metov, tudi nekaj polaganj. Morda smo se prehitro sprostili in Pelikani so začutili priložnost. Imajo dobro ekipo, ki je v krizi in iščejo pot do težko pričakovane zmage. Zdaj nas čaka pet gostovanj in zmaga je bila zelo pomembna, saj so razlike med ekipami na Zahodu majhne," je na novinarski konferenci povedal trener Dallasa Jason Kidd.

"Zelo sem zadovoljen s pristopom, borili smo se do zadnje sekunde, čeprav smo zaostajali že za 30 točk. Ne uspe nam sestaviti 48 dobrih minut. Prehitro smo si nabrali visok zaostanek, čeprav smo vedeli, da Dallas zelo dobro igra v uvodni četrtini na domačem parketu. Lahko bi se predali, a smo stisnili zobe in vrnili v igro za zmago," je razlagal trener Pelikanov Green.

Trojni dvojček Jokića in 17 točk Čančarja za zmago Denverja nad prvaki
Denver je odpravil Golden State s 134:117. Nuggetsi so si odločilno prednost zagotovili v tretji četrtini, ki so jo dobili s 35:22. Jamal Murray je bil najboljši strelec tekme s 33 točkami, Nikola Jokić pa je vpisal 17. trojni dvojček sezone z 22 točkami, 16 podajami in 14 skoki.

Vlatko Čančar je začel v prvi peterki in se izkazal s 17 točkami. Foto: Reuters
Vlatko Čančar je začel v prvi peterki in se izkazal s 17 točkami. Foto: Reuters

Bojevniki so v sredo izgubili v Minnesoti po podaljšku, Klay Thompson in Draymond Green sta počivala. Pri Nuggetsih je manjkal Aaron Gordon zaradi zvina gležnja in Vlatko Čančar je začel v prvi peterki. Slovenski reprezentant je prispeval 17 točk, zadel je tri trojke iz štirih poskusov.

Kerr ostaja optimističen
"Ni čas za paniko. Zelo sem optimističen, da bomo končali redni del uspešno. Nekateri igralci še niso v pravi formi po poškodbah, določene spremembe bom naredil v rotaciji," je poudaril trener prvakov Steve Kerr. Bojevniki bodo v noči iz sobote na nedeljo ob 2.30 gostili Dallas.

Dragić brez točke ob zmagi Chicaga
Chicago je v United Centru odpravil Charlotte s 114:98. Goran Dragić je odigral 14 minut, zgrešil je edini poskus za tri točke in zbral štiri podaje.

Biki so blesteli v tretji četrtini, ko so z 32:21 nadigrali Sršene. Ayo Dosunmu je z 22 točkami izenačil rekord sezone, zgrešil je le en met iz igre (9/10).

Knicksi brez Brunsona premagali Miami
Velika tekmeca New York in Miami sta se srečala šele prvič v letošnji sezoni. Knicksi so bili v Madison Square Gardnu boljši s 106:104.

Odlični organizator igre Jalen Brunson je zbolel in ni bil v kadru, zato pa se je izkazal RJ Barrett s 30 točkami, Julian Randle je zbral 23 točk in 10 skokov. Najboljši strelec tekme v košarkarski meki je bil Bam Adebayo z 32 točkami.

Isaiah Hartenstein in Randle sta v zadnje pol minute poskrbela za vodstvo New Yorka s 106:101. Trener Miamija Erik Spoelstra je vzel minuto odmora, ostalo pa je le še pet sekund. Max Strus je zadel trojko 2,2 sekunde pred zadnjim piskom sirene.

Herro zgrešil trojko za zmago
Po minuti odmora gostiteljev je Randlu spodrsnilo na sredini igrišča. Adebayo je ujel žogo, a so mu sodniki zapiskali osebno napako. Spoelstra je takoj izzval odločitev in počasni posnetek je pokazal, da se center Miamija sploh ni dotaknil Randla. Ostali sta še dve sekundi in Tyler Herro je imel lepo priložnost, da z levega kota zagotovi Miamija celo zmago, vendar je zgrešil met izza črte.

Janis Andetokumbo je v zadnji četrtini zrežiral vrnitev Milwaukeeja, ki ostaja za petami vodilne ekipe lige Bostona. Foto: Reuters
Janis Andetokumbo je v zadnji četrtini zrežiral vrnitev Milwaukeeja, ki ostaja za petami vodilne ekipe lige Bostona. Foto: Reuters

Andetokumbo s 54 točkami nerešljiva uganka za Clipperse
Janis Andetokumbo je 20 od 54 točk dosegel v zadnji četrtini, ko je Milwaukee nadomestil visok zaostanek in premagal LA Clipperse s 106:105. Grk je že tretjič na zadnjih enajstih tekmah presegel 50 točk.

Sredi tretje četrtine so imeli gostje iz Los Angelesa 21 točk naskoka (55:76). Kawhi Leonard je tri minute in 52 sekund pred koncem tekme dosegel zadnji točki za Clipperse (99:105). Andetokumbo je zaključeval vse akcije Milwaukkeja, zadnji dve točki je prispeval s prostima metoma minuto in 47 sekund pred zadnjim piskom sirene.

V nervozni končnici sta obe ekipi naredili številne napake, zadnjih 15 sekund pa so imeli na voljo Clippersi. Leonard se je odločil za met s petih metrov po koraku nazaj tik pred piskom sirene, vendar ni bil natančen. S tem je MVP finalnih serij v letih 2014 in 2019 kronal slab strelski večer (7/26 iz igre, 1/6 za tri).

Lakersi dobili dramatično končnico v Indianapolisu
Izjemno napeto je bilo v Gainbridge Fieldhousu v Indianapolisu. Pacersi so izgubili proti LA Lakersom s 111:112. LeBron James je dosegel 26 točk in zdaj mu manjka še 63 točk, da se zavihti na prvo večne lestvice strelcev Lige NBA, kjer je že vse od leta 1984 Kareem Abdul Jabbar. Najboljši strelec tekme je bil Anthony Davis z 31 točkami.

Gostitelji so vodili od začetka srečanja in po treh četrtinah so si zagotovili 12 točk naskoka (96:84). Myles Turner je povišal na 106:98 sredi zadnje četrtine, nato pa tri minute in pol niso dosegli niti točke. Patrick Beverley je zadel trojko z desne strani za znižanje na 106:105, dve minuti pred koncem pa je James poskrbel za prvo vodstvo Jezernikov na tekmi (106:108).

LeBron James potrebuje še 63 točk za preboj na prvo mesto večne lestvice strelcev. Verjetno mu bo uspelo naslednji teden. Lakersi v torek gostijo Oklahomo, v četrtek pa Milwaukee. Foto: Reuters
LeBron James potrebuje še 63 točk za preboj na prvo mesto večne lestvice strelcev. Verjetno mu bo uspelo naslednji teden. Lakersi v torek gostijo Oklahomo, v četrtek pa Milwaukee. Foto: Reuters

Davis odločil tekmo, Hield zgrešil ob pisku sirene
Buddy Hield je odgovoril s trojko, vendar je James zadel dva prosta meta. Andrew Nembhard, ki je zadel trojko z devetih metrov ob pisku sirene za zmago Indiane v Los Angelesu 29. novembra, je bil znova natančen za vodstvo Pacersov s 111:110. 35 sekund pred koncem je Davis prevzel odgovornost in znova so vodili Lakersi. Davis je nato še blokiral poskus Tyresa Haliburtona, vendar je Beverley zgrešil oba prosta meta 10 sekund pred koncem.

Zadnji napad je imela Indiana. Ostrostrelec Hield je poskusil iz desnega kota, a ga je Davis odlično pokril in ni uspel zadeti ob pisku sirene. Zadnjo četrtino so Lakersi dobili kar z 28:15.

"To je eden največjih rekordov v zgodovini športa. Spremljal sem vse ameriške športe in veliko prebral o izjemnih dosežkih posameznikov. To je podobno kot največ zadetkov v Ligi NHL ali največ 'home runov' v bejzbolu. Vse od mojega rojstva je imel ta rekord Kareem," je na novinarski konferenci povedal 38-letni James, ki je še posebno pohvalil Davisa. Po njegovi vrnitvi na parket so Lakersi znova zelo blizu mestom, ki vodijo v končnico.


Tekme 2. februarja:
DALLAS – NEW ORLEANS
111:106 (40:22, 30:21, 25:33, 16:30)
Dončić 31 (12/19 iz igre, 2/7 za tri, prosti meti 5/8), 8 skokov in 4 podaje v 23 minutah, Dinwiddie 21 (4/19 iz igre, 2/6 za tri, prosti meti 11/12), Green 15, Finney Smith 13 (3/5 za tri), Hardaway (3/18 iz igre, 2/12 za tri) in Bertans (3/3 za tri) po 9, Powell 7, Bullock 4, Hardy 2, Wood in Kleber nista igrala; Ingram 26 (10/21 iz igre), 9 skokov in 7 podaj, McCollum 19, Valančiunas 16 in 13 skokov, Marshall 11, Nance 10 in 12 skokov, Murphy in Jones po 9, Alvarado 4, Lewis 2, Williamson ni igral.

INDIANA – LA LAKERS 111:112
Haliburton 26 (11/24 iz igre, 4/13 za tri) in 12 podaj, Nesmith 24 (5/8 za tri), Turner 20 (8/11 iz igre) in 13 skokov, Hield 14 (5/11 iz igre, 2/5 za tri); Davis 31 (13/27 iz igre) in 14 skokov, James 26 (11/19 iz igre, 2/5 za tri), Schröder 12, T. Bryant 11 (4/4 iz igre), Westbrook 10 (2/16 iz igre, 0/5 za tri) in 10 podaj.

CLEVELAND – MEMPHIS 128:113
Garland 32 (11/19 iz igre, 4/6 za tri) in 11 podaj, Osman 21 (4/8 za tri), Allen 18 in 11 skokov, Mobley 17 in 14 skokov; Bane 25 (6/7 za tri), Morant 24 (9/20 iz igre), 8 skokov in 8 podaj, Aldama 21 (4/7 za tri) in 10 skokov.

NEW YORK – MIAMI 106:104
Barrett 30 (13/23 iz igre) in 8 skokov, Randle 23 in 10 skokov, Grimes 17 (3/5 za tri), Brunson ni igral; Adebayo 32 (11/16 iz igre) in 9 skokov, Herro 25 (4/10 za tri), Strus 17 (5/8 za tri).

CHICAGO – CHARLOTTE 114:98
Donsunmu 22 (9/10 iz igre), White 20 (3/5 za tri), Vučević 17 in 12 skokov ... Dragić 0 (0/1 za tri) in 4 podaje v 14 minutah; Rozier 23 (8/21 iz igre, 3/8 za tri), Ball 19, Plumlee 16 (7/7 iz igre) in 11 skokov.

DENVER – GOLDEN STATE 134:117
Murray 33 (12/23 iz igre, 3/11 za tri) in 8 podaj, Jokić 22 (9/13 iz igre), 16 podaj in 14 skokov v 33 minutah, Caldwell Pope 18, Čančar 17 (7/10 iz igre, 3/4 za tri), 3 skoki, 3 podaje in 2 ukradeni žogi v 32 minutah, Porter (5/9 za tri) in Brown (3/3 za tri) po 17; Curry 28 (10/17 iz igre, 5/8 za tri), Poole 22 (4/8 za tri), Kuminga 17, DiVincenzo 14, D. Green in Thompson nista igrala.

MILWAUKEE – LA CLIPPERS 106:105
Andetokumbo 54 (21/39 iz igre, 2/8 za tri, prosti meti 10/15) in 19 skokov, Middleton 16, Holiday 12; Powell 26 (4/8 za tri), Leonard 17 (7/26 iz igre, 1/6 za tri) in 11 skokov, George (6/16 iz igre) in Morris po 16.


Tekme 3. februarja:
DETROIT – CHARLOTTE
INDIANA – SACRAMENTO
WASHINGTON – PORTLAND
BOSTON – PHOENIX
HOUSTON – TORONTO
MINNESOTA – ORLANDO
SAN ANTONIO – PHILADELPHIA
UTAH - ATLANTA


Vzhodna konferenca:                    
BOSTON CELTICS           52 37 15  71,2
MILWAUKEE BUCKS          52 35 17  67,3
PHILADELPHIA 76ERS       50 33 17  66,0
BROOKLYN NETS            51 31 20  60,8
CLEVELAND CAVALIERS      54 32 22  59,3
MIAMI HEAT               53 29 24  54,7
---------------------------------------
NEW YORK KNICKS          53 28 25  52,8
ATLANTA HAWKS            52 26 26  50,0
WASHINGTON WIZARDS       50 24 26  48,0
CHICAGO BULLS            51 24 27  47,1
---------------------------------------
INDIANA PACERS           53 24 29  45,3
TORONTO RAPTORS          53 23 30  43,3
ORLANDO MAGIC            52 20 32  38,5
CHARLOTTE HORNETS        53 15 38  28,3
DETROIT PISTONS          52 13 39  25,0
Zahodna konferenca:                    
DENVER NUGGETS           52 36 16  69,2
MEMPHIS GRIZZLIES        52 32 20  61,5
SACRAMENTO KINGS         50 29 21  58,0
DALLAS MAVERICKS         53 28 25  52,8
LOS ANGELES CLIPPERS     55 29 26  52,7
MINNESOTA TIMBERWOLVES   54 28 26  51,9
---------------------------------------
PHOENIX SUNS             53 27 26  50,9
UTAH JAZZ                53 27 26  50,9
GOLDEN STATE WARRIORS    52 26 26  50,0
NEW ORLEANS PELICANS     53 26 27  49,1
---------------------------------------
PORTLAND TRAIL BLAZERS   51 25 26  49,0
LOS ANGELES LAKERS       53 25 28  47,2
OKLAHOMA CITY THUNDER    51 24 27  47,1
SAN ANTONIO SPURS        52 14 38  26,9
HOUSTON ROCKETS          51 13 38  25,5